MojAndroid
(x) hirdetés

ws_Gadgets_&_Books_1920x1200

Rumcájsz kérésének eleget téve, essünk hát neki ezen a korai órán!

Egyszer írtam már cikket róla, hogy miket vásároltam (épp tavaly), nézzük, azóta mi változott. :)

Meló

Ipad nem lett, kaptam gyári használatra egy új céges laptopot egy Lenovo T450 személyében, ami hordozhatóságban és rugalmasságban már azon a szinten van, hogy elviselem a jelszó beírás nyűgét, ahányszor csak kell. Ez a lapos örökölte a Microsoft Wireless Mobile Mouse 3500-at is, itthon semmi extra, a gyárban egy második monitor teszi teljessé a szetet. Ezen a gépen tolok mindent, ami meló.

Egyelten kütyüt használok néha mellé, amit viszont a privát életemben naphosszat nyúzok. Nagyon sokat utaztam ebben az évben, így aztán több országban volt szükségem mobil internet hozzáférésre. Utálom a telefonomból kiszedni a SIM kártyát, és mivel régebben is használtam MiFi routert, egyenes volt az út egy upgrade-re.
Az első kütyü tehát, amiről megemlékezem, az a TP-Link M5360 router és power bank egyben. Régebben is TP-Link eszközt használtam erre a célra, de pont az utazások voltak, amik rámutattak, hogy a pár száz mA-es elemmel szerelt eszközök, és a 2-3 órás üzem idő nem pont jó párosítás, ha az ember úton van. Ez az új eszköz egy 5200 mA-es akkumulátorral van szerelve, és amellett, hogy egész nap tudja tolni az internetet számomra, és az esetleges társaim számára, néha még a telefont is meg tudja kis töltéssel támogatni, ha arról van szó.
Jobbára a magyar Vodafon SIM lapul benne, de járt már benne osztrák, szlovák, cseh, lengyel, horvát SIM is, de év közben a második legtöbbet használt kártya a német Vodafon-é volt.

Telefon

FireShot Screen Capture #151 - 'one plus x phone - Google Search' - www_google_hu_search_q=oneplus+x&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CDgQsARqFQoTCKic9ZaOgMkCFUpxFAodjqADnw&biw=1920&bih=979#tb
Mobil telefonban az idén (még) nem volt változás, továbbra is a N5-öt nyúzom – tán már csak pár napig. November 4-n kezdte el árulni a OnePlus cég az X névre keresztelt “kistesót”. Eddig is tetszett a kínai gyártó hozzáállása az árazáshoz, de a készülékek nekem nagyon nagyok voltak. Egykezesen használom a mobilokat az esetek túlnyomó többségében, ezért szükségem van rá, hogy használat közben biztonságban érezzem a markomban az eszközt. A méret, amit még megfelelően tudok tartani a Nexus5 5”-os fizikai korlátaival tetőzik, ezért aztán minden ennél nagyobb készülék kiesett a “megveszem” szórásból. Az X azonban a maga méretével már megfelelő, így teszek vele egy próbát – pár nap, és talán új cikkel is jelentkezem róla.

Wearable

Van azonban egy terület, ahol mondhatni elkezdtem kiteljesedni kütyü téren az idén.
Ez pedig a wearable, azon belül is az órák.

blocks-smartwatch
Elsőre egy prompt eBay-es vásárlás eredményét említem, még valamikor az év elején vásároltam vagy 3000 forintért egy skeleton automatic steampunk mechanical órát. Igen, jól olvassátok, 3000 forint volt, szállítással együtt, ráadásul kb. egy hét alatt meg is érkezett. Érdemes meglesni az eBay ilyen szekcióját, de kínai shopok is tele vannak akár pár száz (!!!!) forintos órákkal. Lehet, hogy nem száz százalékosan vízállóak (mint a netes dokumentációban írják), lehet, hogy nem fog évtizedekig szolgálni titeket, hogy aztán a legjobb haverotok a s***ében csempéssze majd ki Angliába az unokádnak, dehát, pár száz forintos eszköztől talán nem is várjuk ezeket.
Ezzel az órával aztán elindult a lavina. Először egy Digicare ERI smart bracelet került hozzám, jóval áron alul (egyéb forrásból kaptam $50-es kupont, amit csak wearable célra használhattam, így meg szinte fillérekbe került). Ezt az eszközt használva bizonyosodtam meg róla, hogy én akarok valamit, ami nem a telefon, de mégis megvannak az értesítéseim. Sokszor nincs a kezemben a telefon, és mikor lehetőségem van megnézni, látom, hogy több dolgot is elmulasztottam – néha voltak fontosak is közte. Az ERI már tudott bizzegtetni, de nem volt lehetőség a notification-ök szűrésére. Egy fél év után lépett helyébe a Xiaomi által gyártott, és méltán népszerű MiBand – ezen már tudtam szűrni, hogy csak adott értesítések kerüljenek a csuklómra, viszont felhívta a figyelmem rá, hogy mennyire hiányzik az üzenet TARTALMÁNAK azonnali tudatosítása.
LG전자,_세계_스마트워치_시장_본격_공략_-_14507399524Pár hete jutottam aztán hozzá az első Android Wear eszközömhöz, egy LG G Watch formájában. El kell mondjam, hogy ez végképp meggyőzött róla, hogy igenis, vannak hasznos okosórák. Az első napokban mindenféle fancy watchface-eket tesztetem, és villogtam velük, még Ingresseztem is az órával. Aztán a használhatóság felé elmozdulva immár vagy 2 hete nem váltottam az óra felületén: digitális óra, akku szintekkel és lépés számmal, plusz persze az értesítések – semmi mást nem használok az esetek 90%-ban, néha, mikor olyan helyre utazok, ahova nem tudom fejből az irányt, a navi is kiterjed az órára (hála a Google Maps Android Wear támogatásának, ehhez semmi egyéb szoftverre nincs szükség).
Pár hete azonban tudom, hogy nem a G Watch lesz a legjobb wearable számomra. Cikket is írtam már a BLOCK moduláris okosóra projectjéről, nos, remélem, jövőre nagy megelégedettséggel fogok róla “egy hetes használat után” cikket írni.

A hardveres szekció végére hagytam az asztali gépet. Próbáltam lecserélni a közel 5 éves készülékem, amiben apró fejlesztés volt a tavalyi év során, és vásároltam egy Windows 8.1-es tabot, hátha csatlakoztatott monitorral, billentyűvel és egérrel kiváltja a zúgó masinát, de az a technológia, akkor még nem állt készen erre a feladatra. Továbbra is a régi asztalimat nyúzom, de lecserélni valószínűleg már csak egy kiforrottam olyan eszközre fogom, amit akár magammal is vihetek, ha arra van szükség.

Szoftver

Screenshot_20151108-063133Érdekes, hogy szoftver téren sem volt túl nagy változás nálam.
Évek óta használom az APEX launchert, legnagyobb megelégedettséggel. Mobil office-nak a Google megoldását használom, és jóformán minden privát produktív megoldásom a kereső cég felé mutat. Drive, Docs, Sheets és Slides. Kép szerkesztésre mobilon ott a Snapseed és a Skitch, desktopon böngészőben a Pixlr editort használom, de azt is Drive integrációval. Kommunikációban a G+ / Hangouts továbbra is a mainstream, de én napi szinten is használom a Facabook-ot, a Messengerrel együtt, Whatsappot, Slack-et, néha a Telegram-ot is már. Email-ben mobilon teljesen áttértem a Google Inbox megoldására, totál sikeres zero Inbox user vagyok.
Ami változik a telefonomon, azok a játékok, jobbára olyanok kerülnek fel, amelyek némi észbeli kapacitást is igényelnek, neadj isten még fejlesztik is azt. Legutóbbi például a Peak nevet viseli, minden nap (még hétvégén is) tolom annyit, hogy a napi célt elérjem vele. Egyetlen hosszan kitartó játék van a telefonomon (és szerintem az maradni is fog még jó ideig) az pedig az Ingress.
PC-n továbbra is a Diablo viszi a prímet, bár elég ritkán indítom el – illetve épp a minap kerültem bele a Blizzard FPS-ének closed bétájáva, az Overwatch-ba. Ott igazán az derült ki számomra, hogy továbbra is nagyon béna FPS ember vagyok :D De ettől még élvezem.

Összefoglalva, az idei évben nem volt túl sok látható változás kütyütéren, de a közeljövő, és a jövő év eleje mégis nagyot fog hozni. Stay tuned for that! Igazából nem sok ember van, akit ismerek a többi szerkesztőből, nem nagyon tudom kinek a stafétát átadni, de ahogy nézem, nem is nagyon kell, másik úton lesz még, aki továbbviszi a fonalat :)

(x) hirdetés
2015.11.08.

+