MojAndroid
(x) hirdetés

Az idei év sem szűkölködött a gadgetek terén újdonságokban, mind szoftver, mind hardver téren milliónyi olyan dolog jelent meg, ami után egy vérbeli geek a nyálát csorgatja. Nem szándékom itt most mindent felsorolni, ellenben írok egy listát, én mibe ugrottam az idén bele, mire költöttem a pénzem. Azért az írás végén felsorolok majd pár cuccot, amire nem jutott ;)

Év eleji cuccok

Még az év elején volt pár játékmegjelenés, amelyek már komolyabb videokártyát igényeltek, mint az előtte levő (ne kérdezzétek mi volt előtte, de igen, egy ilyen kártyával tolom én a játékokat) :D
Így aztán a karácsonyról megmaradt / kapott apanázzsal, megvettem magamnak egy GeForce GT 430-as lapot, 1 GB RAM-al. Valóban, nem egy izomkolosszus, de ettől függetlenül tökéletesen elégnek éreztem már akkor, az eljövendő Diablo III Reaper of Souls alá, amit akkoriban már simán pre-order státuszba lehetett tenni. Ez egyébként egy fontos tétel nálunk, ugyanis a szűk családban három Diablo III acocunt is van, és ugye, hogy nézne ki, hogy csak egy kiegészítő kerül fel – fel kellett hát készülni rá, hogy három példányban kell ezt is beszerezni. Azt azonban az egész család tudta, hogy ez lépcsősen fog bekövetkezni. Hogy ne csússzon le senki a RoS vizuális orgazmusról, a már meglevő lapostévé kikerült a számítógépek mellé, és összekötöttem végre a PC-vel, amin a RoS futno fog. A TV felkerült a falra, egy HAMA tartón, és egy vezeték nélküli billentyűzet / egér kombót kapott az irányításhoz, melyek a Rapoo gyárából gördültek ki.
Ekkoriban kezdett érlelődni bennem, hogy a Samsung Galaxy S3 telefonom nem úgy szolgál, ahogy szeretném, elkezdtem nézelődni telefon fronton is, mire tudnám lecserélni. Bár sok befutó lehetett volna, mégsem váltottam – inkább root-oltam, és custom ROM-ként felkerült rá egy CyanogenMod. Így már teljesen használható volt, és bár követtem a változásokat az okosteló piacon, nem égette a zsebem a váltás kényszere.
Az év eleji cuccok tehát:
– GeForce GT 430
– Diablo III – Reaper of Souls
– CyanogenMod
– HAMA fali tartó TV-hez
– Rapoo 8000 wireless keyboard & mouse

Tavasz, nyár

Ahogy kiszálltunk valaki más autójából, amibe átültünk a Húsvét környékén, és eljött a jó idő, a tevékenységeink is kiszólítottak sokszor a szabadba. Az egyre lengébb öltözet nem tette lehetővé, hogy az összes cuccom magammal hordjam, így kellet valami tartó, amivel Ingress / séta / biciklizés (ide még visszatérek) alkalmával “kéz nélkül” is hordani tudjam a telefonom. És ha már magammal hordom, hallgatni is tudjam. Így rendeltem magamnak egy teljesen átlagos karra tépőzárazható tartót, illetve ami a nagyobb érvágás volt, egy TDK belépő szintű headsetet, egy IP300 személyében.
A szezont úgy kezdtük, hogy egy régi Csepel bicó illetve egy kb 3 éves Decathlon saját márkás kerékpárt nyúztunk, és bár nálam tervben volt, hogy épített kerékpárt akarok, mégis, nyár elején jött egy lehetőség. Egy 2013-as, Ausztriában kifutó modell, de teljesen új, kisöpört raktárkészletű kerékpárra esett a választás: Spear CT 4.4. Ez meglehetős kiadás volt, azonban a beletett kilométerek meghozták gyümölcsüket, a pocak elkezdett (és azóta is) visszavonulást fújni.
Tavasszal, nem sokkal a bicó után aztán egy kényszerkiadás is képbe jött. Bár nagy volt az öröm (egy gyönyörű kutya-alom volt az oka), ebbe részemről egy kis üröm vegyült, mikor egy alomlátogatás alkalmával egy eb kiverte a kezemből az S3-at, és az a fűbe esve, megtalálta az egyetlen 20 méteres körzetben levő kavicsot, és bepókhálósodott. Pár napig bírtam csak a pókhálós készüléket használni, aztán jött a döntés, újat kell venni helyette, így került hozzám egy akkor már majd egy éves MotoG 16 GB, ami életem egyik legjobb vására volt. Időközben az S3 is kapott egy új kijelzőt, így az is teljesen funkcionális, de a MotoG maradt a daily driver.
Casual játékosként meg kell említsem a beruházást egy Androidos játékra: Monument Valley. Nem egy olcsó dolog az Androidos játékok közt, és sajnos nem is egy hosszan játszható darab, de az egész játék megvalósítása annyira egyedi, hogy nem bírtam kihagyni. Bár minden szintet többször végigjátszottam már vele, még mindig fent csücsül a telefonom.
A nyár gadgetjei:
– Fitness telefon kari tartó
– TDK IP300 headset
– Spear CT 4.4 túrabringa
– Motorola MotoG 16 GB
– Monument Valley

Az év vége

Mindig ez a része az az évnek, mikor a geekek ünnepelnek :)
Velem sem volt ez máshogy, és erre még a körülmények is rásegítettek. A munkám révén elég sokat kellett Germániába járnom, még a fekete pénteket és a cyber monday-t is ott töltöttem. Ezek valóságos lenyomatként jelentek meg a háztartásban :D
Akarva, akaratlanul szembejött nagyon jó áron egy Nexus 5, vétek lett volna otthagyni. De ez csak a hab volt a tortán, már előtte beficcent pár eszköz.
Kezdődött azzal, hogy még black friday előtt, felkészítő engedmények voltak a helyi Media Markt-ban, és otthagyhatatlan módon szembejött egy wireless egér, amit a céges gépemhez használok azóta is, nagy megelégedéssel. Ez egy Wireless Mobile Mouse 3500, amit 75%-os (!!!) leárazáson osztottak, ajándék mousepad-el. Nem lehetett otthagyni, ahogy az új Pendrive-omat sem, ami 10 EUR alatti árával szinte kínálta magát. Ez egy kombi drive, egyik fele sima USB, másik mikro USB. Kingston gyártmány, DataTraveler microDuo 32 GB kapacitással.
Oh, és még mielőtt elfelejtem: a TV okosító is cserére került (ugyanitt iMito MX2 eladó), ezentúl egy ChromeCast szolgálja az igényeket, és a két PC-be is került egy-egy WiFi USB adapter, hogy ki tudjuk használni a ChromeCast-ot.
Szoftver szinten egy ingyenes játékot kell megemltsek, ami manapság a legjobb időlevezető számomra, ez az Air Force 2014. Régi platformjáték felújítása ez, 5 perc alatt is kikapcsol, de akár egy órát is el lehet vele lenni.
Szóval, az év végi dömping:
– Nexus 5 32 GB Fekete
– Microsoft Wireless Mobile Mouse 3500
– Kingston DataTraveler microDuo 32 GB
– Google ChromeCast
– 2x TP Link TL-WN815N WiFi adapter
– Air Force 2014

Szemezés

Év közben szemeztem nagyon sok mindennel, olyan dolgokkal is, amik természetesen kvázi a lehetetlent súrolják. Ilyen volt a kerékpár beszerzés korában egy Peugeot bicó, T02.100 Gent névre hallgat. Beleszerettem, de nyilván sosem fogom a shopping list-re tenni.
A telefonok örökké jönnek mennek a whish-list-en, ilyen például a legutóbbi favorit, a Motorola Moto MAXX, illetve a megjelenése óta favorit YotaPhone 2. Lekerült a listáról a ChromeCast ugye, viszont a meló rákényszerített ismét egy elemre a listámon. Láttam, hogyan működik céges környezetben az iPad Air 2, és meg kell valljam, bár sosem kedveltem igazán az Apple üzleti szemléletét, kereskedelmi modelljét, ez az eszköz sokkal használhatóbb, mint az eddigi laptopok, vagy Android-os TAB-ok, Windows-os eszközök. A listán szerepel még két (három) szoftver is, mindkettő (mindhárom) játék, de egyik sem valószínű, hogy a gépemen fog futni valaha, túl sok időt vennének el, ha úgy és annyit játszanék, amennyit szeretnék, vagy nem lenne élvezetes a játék, ha csak annyit játszanék, amennyi időm van rá. Ezek az Elite: Dangerouos illetve a Star Citizen még meg sem jelent játékok. A harmadik azért lóg ki a sorból, mert az mindenképp beszerzésre fog kerülni: a The Witcher sorozat harmadik nagy epizódja, a The Wild Hunt néven, jövőre megjelenő cím.

2014.12.22.

+