MojAndroid
(x) hirdetés

Mint ígértem, az Alapvető alkalmazásokról szóló bejegyzésemben, elkezdem az ott felsorolt általam kötelezőnek tartott alkalmazások tesztjeit.Első tesztalanyom nem más, mint a Uber, ami szerintem nem taxi alkalmazásnak, hanem sokkal inkább közösségi autózásnak nevezhető.

A Uber körülbelül 40%-kal olcsóbb, mintha taxiba ülnénk, és egy kínos, gyakran gyatra utazás helyett, egy kellemes szolgáltatás, ami már-már az élmény kategóriába sorolható. A Uber sofőrjei ugyanolyan átlagemberek, mint mi magunk, kizárólag kedvtelésből, hobbiból csinálják a sofőrködést, ami érződik is, pont ettől olyan kellemes az utazás. Két napja este döntöttem úgy, hogy itt az idő tesztelni a Ubert, sofőröm Martin volt, akitől megtudtam azt is, hogy mik a feltételei annak, hogy valaki sofőr lehessen, és nagyon szimpatikusan szűri meg a Uber, de erre most nem térek ki külön, mert elsősorban az utas oldalról szól a teszt.

Mielőtt használhatnánk a Ubert szükséges regisztrálnunk, amit megtehetünk a honlapjukon, illetve az alkalmazásban egyaránt. Regisztrációkor, az alapadatainkon felül, meg kell adjuk bankkártyánk adatait (kártyaszám, lejárat, kártyán szereplő név), ha ezzel kész vagyunk, már be is jelentkezhetünk, és kezdhetjük a használatot.

Az alkalmazást megnyitva egy térkép fogat minket, azon megjelenik a tartózkodási helyünk, valamint láthatjuk, hogy van-e számunka elérhető autó (elérhető autó az, ami 15 perces távolságon belül van). Ha balról jobbra suhintunk a kijelzőn, megjelenik a menü, ahol a Profil, a Fizetés, a Kedvezmények (ide kell beírni promókódunk, ha van), a Megosztás (személyes meghívó számunkat oszthatjuk meg), a Segítség, illetve a Rólunk menüpontok közül választhatunk. Ha a kijelző aljának közepén lévő kis autó ikonra nyomunk, láthatjuk a tarifákat.
Amennyiben van számunkra elérhető autó, a kijelző aljának közepén elhelyezkedő autó, a tartózkodási helyzetünk fölötti “Indulási pont beállítása” feliratra koppintva meg is rendelhetjük az autót. A rendelés folyamata úgy zajlik, hogy miután rányomunk a feliratra, és megadtuk, hova szeretnénk eljutni, megjelenik alul egy sáv, ahol beállíthatjuk, hogy melyik kártyánkat szeretnénk használni, amennyiben több van regisztrálva, beírhatunk promókódot, van egy “Fuvardíj becslése” pont, ami kiszámítja hogy az adott út körülbelül mennyibe fog kerülni, valamint legalul egy sáv “UberX igénylése” felirattal, amelyre koppintva megrendeljük az autót.
Ezután, mutatni fogja az autót a térképen, és írja, hogy hány perc múlva ér hozzánk, valamint innentől láthatjuk a sofőr nevét, egy képet róla, értékelését, autójának típusát, valamint ha már csak 1 perc van hátra érkezéséig, a rendszámát is. Onnantól, hogy megrendeltük az autót, a sofőr adatait mutató sáv szélén lévő sms-ablak ikonra nyomva írhatunk sms-t illetve fel is hívhatjuk a sofőrt, valamint a jobb felső sarokban elhelyezkedő három pontra nyomva változtathatunk a fizetési módon (kártyát válthatunk, illetve a pontok felhasználását ki- vagy bekapcsolhatjuk), illetve lemondhatjuk a megrendelést (amennyiben lemondjuk, 600 Ft levonás jár érte).
Ha megérkezett az autó, nincs más dolgunk, mint behuppanni és útnak indulni. Innentől az alkalmazás jelzi a térképen, hogy hány perc múlva érünk a célhoz.
Miután megérkeztünk, a sofőr rányom, az ő felületén, hogy vége az utazásnak, ekkor kerül levonásra a fizetendő összeg, melyet a Uber ekkor jelez is nekünk részletesen. Határozottan plusz pont, és nagyon jó megoldás, hogy utas és sofőr között közvetlenül pénz nem cserél gazdát, így nem kell emiatt feszélyezve lennünk.

Ha megtörtént a levonás, nincs is más dolgunk, mint 1-től 5 csillagig értékelni a sofőrt (ő is értékeli az utast), ami mellé megjegyzést is írhatunk. Nagyon fontos az értékelés, mivel az értékelések alapján jöhet létre egy olyan közösség, ami biztosítja a kultúrált, élvezhető utazást, mivel a Uber kizárja azt a sofőrt, illetve utast egyaránt, akinek nem megfelelőek az értékelései.

Én határozottan a taxizás ellen vagyok, amíg nem muszáj nem is ülök taxiba, mivel nem tartom megfelelőnek a szolgáltatást (tisztelet a kivételnek), viszont határozottan mondhatom, hogy a Ubernek ezentúl rendszeres használója leszek, mert mind árban, mind szolgáltatásban kiváló.
Szeretnék biztatni mindenkit, hogy próbáljátok ki az alkalmazást, ezért ha erre a linkre kattintva regisztráltok, jár 5000 Ft bónusz, amit leautózhattok.

2014.12.11.

+