MojAndroid
(x) hirdetés

A hét elején elbúcsúztam 2013 legjobb édességétől (KitKat) és megkóstoltam, hogy milyen a legújabb androidos desszert, a Lollipop. Annyira ízlett, hogy össze is állítottam egy videót:

Hajtás után pedig gondolatok ami a videóból kimaradt.

Bábeli zűrzavar

Nem kis munka 46+ nyelvre lokalizálni egy komplett ökoszisztémát, ezért nem meglepő hogy egy-két helyen előfordul fordítási, illetve abból adódó felhasználói felületen megjelenő hiba. Két ilyen apróságot is sikerült felfedeznem.

Az első és egyben legszembetűnőbb, rögtön a főképernyőn lévő Google kereső widgetben megjelenített szöveg, ami felhívja a felhasználó figyelmét, hogy az “OK Google” kimondása után hangalapú kereséseket is kezdeményezhet. Ezzel nincs is semmi baj, de a fordítás túl hosszúra sikerült és így a szöveg nem fér ki rendesen a widgeten.

A második hiba az értesítési sáv lehúzása után látható. A töltöttségi szint szövegesen is megjelenik, pl. “70. szint”. Ez nem túl szép, legalábbis szerintem. A “70 százalék” jobb megoldás lenne.

Százalék hack, színek invertálása kapcsoló fix, rootolás

Százalék hack in action

Akinek hiányzik a százalék a töltöttséget jelölő ikonról, az az alábbi rövid paranccsal visszahozhatja (root nélkül is működik):

adb shell content insert --uri content://settings/system --bind name:s:status_bar_show_battery_percent --bind value:i:1

adb reboot

Aki véletlenül bekapcsolta a színek invertálása opciót, és a gyorsbeállítások között megjelent kapcsolótól szeretne megszabadulni annak (rootolt készüléken) a következőket kell tennie:

A datadatacom.android.systemuishared_prefscom.android.systemui.xml fájl ColorInversionTileLastUsed sorát el kell távolítani, és a módosítások után a készüléket újra kell indítania.

Több helyen olvastam, hogy sokan attól tartanak hogy az új rendszert nem lehet majd rootolni. Röviden lehet. Nekem is sikerült, igaz a szigorúbb SELinux támogatással (ez az új verzióban már él) egy fokkal nehezebb mint korábban, de megoldható. Részletes leírást itt most nem szeretnék készíteni, igény esetén ez persze változhat. :)

2014.10.26.

Ezeket már olvastad?

+