MojAndroid
(x) hirdetés

Nem mondom, hogy rögöktől mentes az út, ami a produktív mobilkörnyezet kánaánhoz vezet, de örömmel jelentem, hogy egyre letisztultabb a telefonom alkalmazáslistája. Hogy neked megspóroljam a tanulóidőt, leírom, hogy az elmúlt, hm, 3-6 hónapban milyen utat jártam be, és hol tartok most a munkát-életet támogató alkalmazások terén. Elöljáróban és röviden: alakul.

Először is: todo (azaz feladatkezelő) alkalmazás.
Hogy mit kerestem:

  • Kerestem egy todo/note alkalmazást,
  • ami neten szinkronizál,
  • és Ubuntu alól tudom használni.

Eredetileg olyan alkalmazást keresgéltem, amihez található natív Ubuntu kliens — na ilyen nem létezik. Ezen felül örültem volna, ha pl. Google szolgáltatáson belül tudtam volna maradni (ha már ott van), de pl. a Google Task List gyakorlatilag használhatatlan (Google Note detto, jegyzetkezeléshez). Marad tehát a “cipőt a cipőboltból” elv, használjunk olyan szolgáltatást, ami egy dologhoz ért, de ahhoz igen.

Az út gyorsan vezetett a Remember The Milk (aka. RTM) szolgáltatáshoz, amit eredetileg todo és note funkciókra is akartam használni. Mivel a RTM kifejezetten todo alkalmazásként pozícionálja magát, elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy jegyzetekre nem az igazi — maradt tehát a RTM, mint todo, jegyzetekhez “ergya nem jó, más kell.”

Első utam az ingyenes Marketre vezetett, ahol pillanatok alatt megtaláltam az Astrid alkalmazást ami egy ideig használható volt, az aktuális verzió viszont rémesen lassú, ráadásul a legutóbbi kiadás bugos is, és kb. percenként megpróbál szinkronizálni — sikertelenül. (De azért az akksit sikeresen fogyasztja.) Manuálisan megy a szinkron gond nélkül, ezért végülis használható, csak nem túl hatékony. A sebesség miatt pedig a használhatatlanság határát súrolja.

Ekkor kipróbáltam a RTM hivatalos kliensét, ami egy 14 napos trial verzió, egyébként pedig a Pro accounthoz jár, és azt kell mondjam, hogy megéri: évi 25 dollárért egy tökéletesen használható, letisztult, egyszerű (és gyors!) alkalmazást kapsz, widgettel, gyors és egyszerű task hozzáadással. Mondom, egyszerűen megéri.

Ubuntu alatt eredetileg a Tasque nevű, faék bonyolultságú RTM klienst használtam, de a fejlesztő itt kicsit átesett a ló túloldalára letisztultság terén, és egyszerűen annyira fapad lett az alkalmazás, hogy jobban lehet vele ajtót kitámasztani, mint todo listát managelni. Szerencsére Google Calendar alá remek RTM sidebar gadget van, ami ráadásul hangsúlyozottan működik Google Apps for Domains alatt is — problem solved! Itt jegyzem meg, hogy van GMail alá is RTM plugin, ami viszont nekem egyáltalán nem működött. Valahogy a GMail ilyen mostohagyereknek tűnik néha…

Tehát todo-ra Remember The Milk + Pro + Androidos official RTM kliens + Google Calendar gadget

(A screenshotokat köszönettel nyúltam a Remember the Milk srácoktól.)

2010.09.12.

+