MojAndroid

Nem mondom, hogy rögöktől mentes az út, ami a produktív mobilkörnyezet kánaánhoz vezet, de örömmel jelentem, hogy egyre letisztultabb a telefonom alkalmazáslistája. Hogy neked megspóroljam a tanulóidőt, leírom, hogy az elmúlt, hm, 3-6 hónapban milyen utat jártam be, és hol tartok most a munkát-életet támogató alkalmazások terén. Elöljáróban és röviden: alakul.

Először is: todo (azaz feladatkezelő) alkalmazás.
Hogy mit kerestem:

 • Kerestem egy todo/note alkalmazást,
 • ami neten szinkronizál,
 • és Ubuntu alól tudom használni.

Eredetileg olyan alkalmazást keresgéltem, amihez található natív Ubuntu kliens — na ilyen nem létezik. Ezen felül örültem volna, ha pl. Google szolgáltatáson belül tudtam volna maradni (ha már ott van), de pl. a Google Task List gyakorlatilag használhatatlan (Google Note detto, jegyzetkezeléshez). Marad tehát a “cipőt a cipőboltból” elv, használjunk olyan szolgáltatást, ami egy dologhoz ért, de ahhoz igen.

Az út gyorsan vezetett a Remember The Milk (aka. RTM) szolgáltatáshoz, amit eredetileg todo és note funkciókra is akartam használni. Mivel a RTM kifejezetten todo alkalmazásként pozícionálja magát, elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy jegyzetekre nem az igazi — maradt tehát a RTM, mint todo, jegyzetekhez “ergya nem jó, más kell.”

Első utam az ingyenes Marketre vezetett, ahol pillanatok alatt megtaláltam az Astrid alkalmazást ami egy ideig használható volt, az aktuális verzió viszont rémesen lassú, ráadásul a legutóbbi kiadás bugos is, és kb. percenként megpróbál szinkronizálni — sikertelenül. (De azért az akksit sikeresen fogyasztja.) Manuálisan megy a szinkron gond nélkül, ezért végülis használható, csak nem túl hatékony. A sebesség miatt pedig a használhatatlanság határát súrolja.

Ekkor kipróbáltam a RTM hivatalos kliensét, ami egy 14 napos trial verzió, egyébként pedig a Pro accounthoz jár, és azt kell mondjam, hogy megéri: évi 25 dollárért egy tökéletesen használható, letisztult, egyszerű (és gyors!) alkalmazást kapsz, widgettel, gyors és egyszerű task hozzáadással. Mondom, egyszerűen megéri.

Ubuntu alatt eredetileg a Tasque nevű, faék bonyolultságú RTM klienst használtam, de a fejlesztő itt kicsit átesett a ló túloldalára letisztultság terén, és egyszerűen annyira fapad lett az alkalmazás, hogy jobban lehet vele ajtót kitámasztani, mint todo listát managelni. Szerencsére Google Calendar alá remek RTM sidebar gadget van, ami ráadásul hangsúlyozottan működik Google Apps for Domains alatt is — problem solved! Itt jegyzem meg, hogy van GMail alá is RTM plugin, ami viszont nekem egyáltalán nem működött. Valahogy a GMail ilyen mostohagyereknek tűnik néha…

Tehát todo-ra Remember The Milk + Pro + Androidos official RTM kliens + Google Calendar gadget

(A screenshotokat köszönettel nyúltam a Remember the Milk srácoktól.)

Share to TwitterShare to Google PlusShare to LinkedInShare to EmailShare to Print
2010. 09. 12.
 • sajt

  A Google tasks-al mi volt a baj? Én azt használom gtasks-al. Nekem ez a RTM nem jött be annyira, ráadásul fizetős is.

  • lipilee

   Google Tasks: nekem fapad.

  • xsak

   A gTasks és a Google Tasks nagyon jó páros, viszont egyet nem tudnak: Ismétlődő feladatok. Ezt hiányolom belőle, de így használom :-).

   • lipilee

    ja igen, és azt hiszem a fapadsága mellé kizáró ok volt, hogy ad supported.

    egyébként elképzelhető, hogy a Google Apps for Domains és a szimpla GMail tasks funkcionalitása nem ugyanaz?

   • sajt

    Arra ott a Calendar :) Ez a gtasks arra való, hogy amiket meg kell csinálni, be lehessen írni. Nekem a gTasks-al egy bajom van, hogy nem tud alfeladatokat.

    • xsak

     Tud “behúzást”, ami akár :-) fő- és alfeladat felosztásként is működhet. De attól még fapad, ofkorsz

   • Balage

    én ezért nem használom. Van egy csomó feladatom, ami (sajnos) ismétlődő. Pl. öntözés :). És ennek semmi keresnivalója a határidő-naplómban. Ha tudna a gtask ilyet, akkor lehet, hogy váltanék. De nekem egyébként túl fapados, az RTM egy csomó mindent tud, amit használok is, amit a gtask nem. Csak eddig sajnáltam rá a pénzt. És sajna mivel nem a progi fizetős, hanem pro acc kell hozzá, így minden évben lehetne rá kifizetni a 25 $.

 • Gerusz

  A natív klienshez ugyan RTM Pro kell, de az Astrid ingyenes RTM-mel is remekül szinkronizál. Esetleg még azt is ki lehet próbálni.
  Plusz a határidős taskeket az Android Agenda Widget is remekül meg tudja jeleníteni, ha a saját widgetje nem lenne elég jó.
  Gépen én személy szerint a ChromeMilk nevezetű Chrome-kiegészítőt használom + az I Forgot The Milk nevű Win7 gadgetet.

  • lipilee

   olvasd el a cikket :)
   “Első utam az ingyenes Marketre vezetett, ahol pillanatok alatt megtaláltam az Astrid alkalmazást ami egy ideig használható volt, az aktuális verzió viszont rémesen lassú, ráadásul a legutóbbi kiadás bugos is, és kb. percenként megpróbál szinkronizálni — sikertelenül. (De azért az akksit sikeresen fogyasztja.) Manuálisan megy a szinkron gond nélkül, ezért végülis használható, csak nem túl hatékony. A sebesség miatt pedig a használhatatlanság határát súrolja.”

   • Gerusz

    Jogos, de a régi verzió is letölthető. Telefonról: http://bit.ly/oldastrid

    • lipilee

     de az meg régi :)

     • yitsushi

      En Astridot hasznalok 3 honapja… es tokeletesen mukodik… Se nem lassu, se nem syncel 0-24 es a Pro-ban a nagy vidzsetek is jok…

  • lipilee

   a ChromeMilk ötletet viszont köszi!

 • kobak

  Egy jó taskpaper alternatívára várok androidon. Van már mindenre szinte: http://www.hogbaysoftware.com/wiki/TaskPaperRelatedProjects

  Annyira egyszerű, ötletes, kényelmes, jó…

  A RTM-el már régóta szemezek, de azonkívül, hogy pár éve regisztráltam, igazából nem foglalkoztam vele.

 • Gery

  Próbáljátok ki a Got To Do (app) és Toodledo párost. Szerintem verhetetlen duó és ingyenes. Egyet nem tudnak free verzióban (legalábbis a Toodledo) kollaborálni, vagyis megosztani mással is egy-egy feladatot.

  Ezt tudja viszont a Producteev, ami zseniális és csak ajánlani tudom, viszont csak Astriddal szinkronizál, ami meg hát… Na igen.

  Minden esetre használható és a Producteev miatt megéri!

  • sajt

   Most akkor melyik a jobb?

 • Pingback: Appvasárnap - Magyar Android Portál()

+