MojAndroid
(x) hirdetés

A Honor nemrégiben dobta piacra globálisan, beleértve hazánkat is, az új Honor 200 sorozatú okostelefonokat. A sorozat három modellből áll: Lite, alap és Pro verzió. A szerkesztőségben mindhárom modellt teszteljük, és mindegyikükkel külön cikkben foglalkozunk. Ez az írás a Honor 200 Pro áttekintése.

A Honor 200 Pro az új sorozat legjobban felszerelt modellje, és nemcsak felszereltségével, hanem dizájnjával is a legérdekesebb okostelefonok közé tartozik a piacon. Két színváltozatban kapható, mindkettő matt hátlappal: konzervatív fekete és elegáns fehér, amely márványhatású textúrát imitál.

Az új modellt magammal vittem a hivatalos bemutatóra Párizsba, hogy ott teszteljem a kamerákat, az általános használhatóságot és az akkumulátor egy töltéssel való üzemidejét. Már most elmondhatom, hogy a Honor 200 Pro kitűnően teljesített. Bár nem teljesen hibátlan, és a 299.990 Ft-os ár is merésznek tűnhet.

A termék csomagolása nagyon szerény. A telefonon kívül csak egy USB-A végű töltőkábelt, egy SIM-kártya eltávolító eszközt és a szükséges dokumentumokat találjuk benne. Nincs benne töltő, nincs tok.

Kialakítás

A telefon elegáns dizájnt kínál, amit a lekerekített oldalak, a vékony fém-műanyag keret és különösen a hátlap felületi kialakítása tesz teljessé. A hátlap matt, így az ujjlenyomatok nem lesznek zavaróak, bár a csúszósság kissé problémásabb lehet. A hátsó kamerarendszer ovális kialakítása Gaudí barcelonai Casa Mila házának formája ihlette. A konstrukció megfelel az IP65 tanúsítványnak, így ellenáll a fröccsenő víznek, de a víz alá merítés nem ajánlott. Tok nélkül érdemes óvatosnak lenni, hogy a telefon véletlenül se essen le.

A kezelőszervek elrendezése szabványos. A jobb oldalon találhatók a hangerőszabályzó gombok és a bekapcsológomb, míg a bal oldalon nincs semmi, így ha a telefont az oldalára helyezed, például fotózáskor a nagyobb stabilitás érdekében, az nem fog billegni.

Az alsó oldalon található a két nanoSIM kártya számára kialakított tálca, az USB-C csatlakozó és a hangszóró. A sztereó hangzást biztosító második hangszóró felül helyezkedik el, a zajszűrő mikrofonnal és az infravörös porttal együtt. Ez utóbbit értékelni fogja, ha otthoni eszközöket, például televíziót vagy légkondicionálót szeretne vezérelni.

A hangszórók hangosak és tisztességes hangminőséget nyújtanak, de ha a magasabb árkategóriájú hangzáshoz van szokva, észrevételei lehetnek. A basszus nem az igazi, és nagyobb hangerőnél „fémszerű” rezonancia hallható. Ha rendelkezel kompatibilis vezeték nélküli fülhallgatóval, élvezheted a térhangzást, ami szélesebb dimenziót ad a zenének.

Kijelző

A Honor 200 Pro büszkesége a 6,78 hüvelykes OLED kijelző, amely 1 224 x 2 700 pixeles felbontással és mind a négy oldalon lekerekített élekkel rendelkezik. A görbület nem túl agresszív, de az oldalsó tükröződések mégis láthatóak a képernyőn. Azonban a kijelző pontos vezérlését ez nem befolyásolta. A frissítési frekvencia beállítható standard 60 Hz-re, magas 120 Hz-re, vagy rábízhatjuk a rendszerre, amely automatikusan igazítja a sebességet a megjelenített tartalomhoz.

A képernyő felső részén ovális kivágás található, amely két érzékelőt rejt. A fő érzékelő 50 MP felbontású, míg a másodlagos 2 MP. A kivágásnak más funkciója is van a szelfikamera elhelyezésén kívül. A Magic Capsule révén kibővített információs központként is szolgál, gyors hozzáférést biztosítva a megjelenített alkalmazáshoz, bármit is csinálunk a telefonon.

A kijelző nem nélkülözi a szemvédelmi funkciókat sem, mint például a cirkadián éjszakai mód mesterséges intelligencia támogatással, amely segít a testet felkészíteni a jobb alvásra, valamint a 3 840 Hz-es PWM fényerő-szabályozást. A dinamikus fényerő-szabályozás a természetes fény változásait szimulálja a nap folyamán, ami szintén segít a szemfáradtság csökkentésében az alacsony kékfény-szint mellett. A kettős érzékelő adaptív fényerő-szabályozása jobban felismeri a környezeti fényt.

A kijelző része egy ujjlenyomat-olvasó is, amely gyorsan működik, és szinte minden feloldási kísérletnél felismerte az ujjam. Az arcfelismeréssel kombinálva a feloldás gyors és kényelmes.

Teljesítmény és operációs rendszer

A teljesítményről a 4 nm-es Snapdragon 8s Gen 3 chipset és 12 GB RAM gondoskodik. Semmilyen extra késést, túlmelegedést vagy a rendszer lassúságát nem tapasztaltam. Minden úgy működött, ahogy kell, az alkalmazások gyorsan indultak, a rendszer mozgása gördülékeny volt. Az 512 GB tárhely mellett talán nem is fog zavarni, hogy a telefon nem támogatja a microSD kártyákat. Az Android 14 fölött a MagicOS 8.0 felhasználói felület fut, amely tele van különböző testreszabásokkal és hasznos funkciókkal. A gyártó négy nagy rendszerfrissítést és öt év biztonsági javítást ígér.

A már említett Magic Capsule és Magic Portal funkciók mellett ide sorolhatjuk a Mágikus szöveg funkciót is, amely lehetővé teszi, hogy egy ikonra koppintva gyorsan kinyerjük a szöveget egy képből, és hozzáférjünk a kapcsolódó szolgáltatásokhoz. A legyintéses gesztusok bekapcsolásakor kézmozdulatokkal mozgathatjuk a kijelzőn megjelenő tartalmat fel-le, készíthetünk képernyőképet a tenyér bezárásával, és a kéz forgatásával navigálhatunk a menüben vissza.

A mesterséges intelligencia figyeli a telefonhasználati szokásait, és ezek alapján ajánlhat konkrét alkalmazásokat a helyzetnek megfelelően. Ezek egy külön mappában jelennek meg a kezdőképernyőn.

Kamerák

A telefonvásárlás során szinte mindenkit érdekel a kamerarendszer. A gyártók versengenek, ki kínál nagyobb felbontást vagy több objektívet, és az AI-alapú utófeldolgozás már magától értetődő. A Honor 200 Pro sem marad le a felszereltség terén, és sokoldalú kamerákat kínál, amelyek minden alkalomra alkalmasak. Legyen szó széles látószögű felvételről, éjszakai képről, távoli objektumok nagyításáról vagy makrofotó készítéséről, a telefon minden igényre megoldást nyújt.

A fő objektív mögött, amely optikai képstabilizációval rendelkezik, egy 50 MP-es érzékelő található f/1.9 rekeszértékkel, amely gyengébb fényviszonyok között is jól teljesít. Nem mindig 100%-osan, de ez a teszteléshez használt szoftver miatt is lehet.

A 112°-os látószögű széles látószögű objektív mögött egy 12 MP-es érzékelő található, amely nemcsak épületek, csoportképek és beltéri fotók készítésére alkalmas, hanem makrofotókhoz is használható. Nagyon jó eredményeket nyújt az 50 MP-es teleobjektív 2,5x optikai zoommal, amely OIS-t is tartalmaz. A digitális zoom maximuma 50-szeres, de ekkor a kijelzőn inkább „olajfestmény” hatású képet látunk. Ajánlott legfeljebb 10-szeres nagyítást használni. Ennél nagyobb nagyítás inkább arra jó, hogy tájékozódjunk, mi található a háttérben, mintsem minőségi dokumentációra.

Portré mód

Ami igazán különlegessé teszi a Honor 200 Pro-t, az az AI-alapú portré mód, amely az arcjegyek tanulásával, a portré lehetőségeinek, a háttérnek és a megvilágításnak a megkülönböztetésével dolgozik a legjobb felvételek érdekében. Egyedülálló funkciója a Harcourt mód. Három effekt közül választhatsz – Energikus, Színes és Klasszikus (Fekete-fehér). A készített portrék művészi hatásúak, és különösen a fekete-fehér hatás kelt professzionális benyomást.

A portré módban valóban sokat játszhatunk. Használhatjuk a háttér elmosásának, azaz bokeh effekt intenzitásának beállítását, és a szerkesztési szekcióban számos eszköz áll rendelkezésre a kép javításához.

A három objektívvel készült fotók minősége különösen elegendő fény mellett nagyon jó. 

A hátsó és az elülső kamerával is rögzíthet videókat akár 4K felbontásban. A hátsó kamera maximálisan 60 fps sebességgel képes, míg a szelfikamera csak 30 képkocka per másodperc sebességet tud. A videó minősége jó, bár néha enyhe akadozás látható a felvételeken, és a túl éles napfény problémát okozhat. A zoomolás közben látható, ahogy az objektívek váltanak, ami zavaró lehet. Széles látószögű videókat csak Full HD felbontásban és 30 fps sebességgel tud rögzíteni.

A Solo Cut mód portré videót készít mozgáskövetéssel. A galéria egyik érdekes funkciója amely az AI segítségével rövidfilmet készít a képeidből és videóidból, kiegészítve matricákkal, feliratokkal és zenével.

Akkumulátor és üzemidő

A Honor 200 Pro szilícium-szén akkumulátort használ, amelynek kapacitása 5200 mAh. Még intenzív használat mellett is egy teljes napot kibír. A teszt során sokat fényképeztem, videóztam, telefonáltam, néha térképeket néztem, és éjfél előtt, 10%-os kapacitással tettem töltőre a készüléket a hotelszobámban. Párizsban azonban akadtak olyanok is, akik már ebéd után töltőt kerestek, mert szinte folyamatosan a kezükben tartották a telefont.

Átlagos napon estére több energia maradt az akkumulátorban, hétvégén pedig egyáltalán nem kellett töltenem. A Honor okostelefonok előnye az energiatakarékosság, amikor a készülék nincs használatban. Ilyenkor az akkumulátor százalékai nagyon lassan fogynak. Ha 100 W-os töltővel rendelkezik, a teljesen lemerült akkumulátor 50%-os töltöttségre 15 perc alatt feltölthető. Az új modell támogatja a vezeték nélküli töltést is, akár 66 W teljesítménnyel, és a fordított vezeték nélküli töltést is, így más eszközöket, például okostelefont vagy TWS fülhallgatót is tölthet.

Záró értékelés

A Honor 200 Pro egy figyelemre méltó okostelefon, amely megérdemli a figyelmet. Az első pillantásra elegáns hátlapi dizájnjával hívja fel magára a figyelmet, elegendő teljesítményt nyújt a mindennapi feladatokhoz túlmelegedés nélkül, és egyetlen töltéssel is tisztességes üzemidőt biztosít, beleértve a vezeték nélküli és fordított töltést is.

Dicséretet érdemel a szép kijelző szemvédelemmel és a kamera rendszer, mind elöl, mind hátul. Bár a videóminőség néha “megbotlik”, ez nem ritka még a sokkal drágább modelleknél sem. Kreativitását a portré módban mutathatja meg, de érdemes kipróbálni a Multi-Video, a Solo Cut és a Story mód lehetőségeit is. A 300 ezer forintos ár merész.

Konkurencia

A versenytársak között több összehasonlítható okostelefont találhatunk. Például a Xiaomi 13T Pro-t, amely azonban “csak” 20 MP-es szelfikamerát kínál, és hiányzik belőle a vezeték nélküli töltés. Érdemes lehet megfontolni a tavalyi Samsung Galaxy S23-at is, vagy ha hajlandó vagy kicsivel többet költeni, megvásárolhatod a Galaxy S24-et is, feltéve, hogy nem keresel nagy kijelzőt. Szintén érdemes figyelembe venni a jelentősen alacsonyabb árú Nothing Phone (2)-t is.

 

(x) hirdetés
2024.07.03.

Ezeket már olvastad?

+