MojAndroid
(x) hirdetés

A Google és az Apple bejelentette a „Detecting Unwanted Location Trackers (DULT)” elnevezésű ipari specifikáció közös fejlesztését. A specifikáció célja az Android és iOS eszközök felhasználóinak védelme azáltal, hogy figyelmezteti őket, ha egy ismeretlen Bluetooth nyomkövető eszközzel a tudtuk nélkül követik a mozgásukat.

Az Apple AirTag-hez hasonló Bluetooth-nyomkövetők forradalmasították az elveszett tárgyak felkutatását. A Google nemrégiben frissített Find My Device hálózata, amely az Apple „Find My” hálózatához hasonlóan több millió eszköz tömegesen gyűjtött adatait használja fel az elveszett tárgyak felkutatására.

Az ilyen nyomkövetők elterjedése azonban aggodalmakat is felvetett a nem kívánt nyomkövetésre való visszaélésekkel kapcsolatban. Ennek megoldása érdekében a Google és az Apple együttműködött a DULT iparági szabványként való létrehozásában és a Find My hálózatuk továbbfejlesztésében, azzal a céllal, hogy megvédjék a felhasználókat a jogosulatlan nyomon követéstől, ugyanakkor lehetővé tegyék a tárgyak kényelmes helymeghatározását.

Az Android 6.0 vagy újabb operációs rendszert futtató készülékekkel rendelkező Android-felhasználók a „Veled utazó nyomkövető”, míg az iOS 17.5 rendszert használó iPhone-felhasználók a „[Tárgy] veled mozgásban” figyelmeztetést kapják.

Mindkét riasztás megadja a felhasználóknak a nyomkövető azonosítóját, a deaktiválásához szükséges utasításokat, valamint a nyomkövető hangjelzésének lehetőségét, amely segít a helymeghatározásban. Számos Bluetooth-nyomkövető, köztük a Chipolo, az eufy, a Jio, a Motorola és a Pebblebee vállalta, hogy jövőbeli termékei kompatibilisek lesznek ezzel az új szabvánnyal.

A Google és az Apple közös erőfeszítése a nemkívánatos nyomkövetés kezelésére tett korábbi próbálkozásokra épül. 2021-ben az Apple kiadott egy „Tracker Detect” alkalmazást Androidra, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy azonosítsák a közelben lévő AirTageket. Az új iparági szabvány azonban átfogóbb, operációs rendszer szintű megközelítést alkalmaz, és mindkét platformon zökkenőmentes és automatikus riasztást biztosít a felhasználók számára.

Mindkét vállalat hangsúlyozza a felhasználói adatvédelem és biztonság iránti elkötelezettségét. A Google kiemeli a Find My Device szolgáltatásába épített többrétegű védelmet, az Apple pedig megerősíti az AirTag és a Find My network tartozékaiban rejlő adatvédelmi és biztonsági funkciókat.

A vállalatok az Internet Engineering Task Force (IETF) keretében továbbra is együtt fognak dolgozni a nem kívánt helymeghatározók felismerésére szolgáló hivatalos szabvány továbbfejlesztésén és finomításán.

(via)

(x) hirdetés
2024.05.14.

Ezeket már olvastad?

+