MojAndroid
(x) hirdetés

A Google I/O 2023-on, közel egy évvel ezelőtt a Google bejelentette a Find My Device programjának modernizált verzióját. Az Apple saját Find My hálózatához hasonlóan a frissített Find My Device rendszer is más emberek tulajdonában lévő különböző eszközöket – telefonokat, táblagépeket, fejhallgatókat és egyebeket – használna egy másik eszköz helyének pontosabb meghatározásához. Ez olyan, mint egy “háló”, amely más emberek eszközeiből származó pingeket tartalmaz, biztonságosan.

Amikor a Google ezt bejelentette, azt mondta, hogy hamarosan élesedik az új szolgáltatás, azonban itt vagyunk 2024 áprilisában, és még mindig nem érkezett meg. Szerencsére a várakozásnak lassan vége. Amint azt a @GappsLeaks kiszúrta a Telegramon, az új Find My Device hálózati oldal aktív a Google Play Services legújabb bétájában. Ez az oldal tartalmazza az ilyen rendszerhez elvárható beállításokat: be/ki lehet kapcsolni a Find My Device-t, és olyan szintű kommunikációt választhatunk a hálózattal, ami számunkra kényelmes:

Sajnos, bár ez az oldal teljesen aktív, maga a hálózat valójában nincs “bekapcsolva”. Így egyelőre továbbra is a hagyományos Find My Network rendszert kell használnod, amely csak az adott eszközre támaszkodik, amelyet keresel, a szélesebb körű eszközhálózat segítsége nélkül. Ez még akkor is így lesz, ha a Play Services béta verziójával rendelkezik.

Mégis, most kerültünk a legközelebb ahhoz, hogy ténylegesen lássuk a hálózat működését, így ez jelentős hír.

Miért várunk még mindig a Find My Device hálózatra?

Ha egy szóval tudnánk összefoglalni a késedelmet, az az “Apple” lenne. Ahhoz, hogy a Find My Device hálózat olyan képes és biztonságos legyen, amilyennek a Google szeretné, szükség volt az Apple támogatására. Az Apple azonban nem volt olyan gyors, mint ahogy azt a Google remélte, ezért a hálózat még mindig inaktív.

A mai hírek azonban legalább azt a lehetőséget sugallják, hogy a várakozásnak hamarosan vége. A mai hírek időzítéséből és a Google I/O 2024 (ami május 14-én kezdődik) közelségéből ítélve csak feltételezhetjük, hogy a Google akkor végre bekapcsolja a hálózatot.

Ne feledjük, hogy ez lehetővé teszi majd az Androidot támogató AirTag-szerű nyomkövetőket is. A Google egyik ilyen nyomkövetője – kódnevén “grogu” – tavaly szivárgott ki. Lehetséges, hogy ennek és más, harmadik féltől származó trackereknek a kereskedelmi debütálását az I/O-n láthatjuk, beleértve a Chipolo nevű partnercég trackereit is.

(via)

2024.04.04.

Ezeket már olvastad?

+