MojAndroid
(x) hirdetés

A Samsung nemrég mutatta be a Galaxy A55 5G-t, és ezt a telefont az Exynos 1480 lapkakészlet hajtja. Most a Samsung hivatalosan is bemutatta ezt az új chipsetet.

A Samsung Semiconductor egy átfogó termékoldalt tett közzé az Exynos 1480-ról a weboldalán. A legfontosabb specifikációk egyike, hogy az új processzor a Samsung 4 nm-es gyártási folyamatára épül, szemben az Exynos 1380 5 nm-es kialakításával. A vállalat hozzáteszi, hogy az Exynos 1480 22%-kal hatékonyabb, mint a régi chip, ami az akkumulátor élettartamának jelentős javulását eredményezheti.

Az új lapkakészlet megtartja a tavalyi processzorral megegyező CPU-t, amely négy Cortex-A78 nagy maggal és négy Cortex-A55 kis maggal rendelkezik. A Samsung azonban 2,4 GHz-ről 2,75 GHz-re növelte a csúcs órajeleket. Összességében a Samsung 13%-kal gyorsabb alkalmazásindítást és 18%-kal gyorsabb többmagos teljesítményt állít.

Az idei nagy frissítés azonban az AMD GPU debütálása egy középkategóriás Exynos processzorban. A Samsung lapkakészlete egy Xclipse 530 GPU-t hoz, a gyártó állítása szerint a legújabb mobil RDNA grafikai technológiát (állítólag RDNA 3) tartalmazza. Mindenesetre úgy tűnik, hogy az Xclipse 530 GPU nem támogatja a hardveralapú sugárkövetést, de olyan funkciókat kínál, mint a változó sebességű árnyékolás és a szuperfelbontás támogatása. A Samsung azt is állítja, hogy az Exynos 1380 bevallottan régi Mali-G68 MP5 GPU-jával szemben a grafikus teljesítmény 53%-kal nő.

A mesterséges intelligencia szintén nagy téma idén, és az Exynos 1480 továbbfejlesztett NPU-t és általános AI-motort kínál. A vállalat a tavalyi chiphez képest négyszeres AI-teljesítménynövekedést ígér. Az AndroidAuthority megkérdezte a Samsung Semiconductor-t, hogy a lapkakészlet támogatja-e a Google Gemini Nano AI modelljét (amelyet olyan feladatokhoz használnak, mint a cikkek összefoglalása), de a vállalat nem tudott választ adni a közzétételig.

Az Exynos 1480 első ránézésre ugyanazokat a kamerafunkciókat hozza, mint az Exynos 1380 (pl. 200MP-es egykamerás támogatás), de kapunk támogatást a 4K/60fps rögzítéshez is. Ez jelentős előrelépés a régi chipen látott 4K/30fps rögzítéshez képest. Sajnos az AV1 dekódolás itt nem támogatott.

A további újdonságok közé tartozik a Wi-Fi 6E újdonsült támogatása, a gyorsabb mobilmodem, a Bluetooth 5.3 és a 144 Hz-es képfrissítési frekvencia FHD+ felbontásnál.

Az Exynos 1480 jelenleg a Samsung Galaxy A55-ben érhető el, és várhatóan további telefonokban is felbukkan majd. Közben a Qualcomm egy félelmetes riválison dolgozik a Snapdragon 7 Plus Gen 3 személyében.

2024.03.28.

+