MojAndroid
(x) hirdetés

A Google egy új funkciót tesztel, amely a mesterséges intelligenciát használja fel a Google keresési találatok összegzett eredményeinek létrehozására, némileg megkerülve a hagyományos linkek listáját. A Google tavaly jelentette be a Search Generative Experience (SGE) szolgáltatást, amely generatív, mesterséges intelligencia által vezérelt keresési eredmények összefoglalóit kínálta, de ez a funkció csak az erre feljogosított felhasználók számára volt elérhető.

A Search Engine Land által elsőként ismertetett hír szerint a Google most az amerikai felhasználók egy korlátozott csoportján teszteli ezeket az AI-összefoglalókat, függetlenül attól, hogy feliratkoztak-e az SGE-re. Ezek az összefoglalók a keresési eredmények tetején egy árnyékolt részen jelennek meg bizonyos lekérdezések esetén, különösen azoknál, amelyeket a Google összetettnek ítél, vagy amelyekhez több forrásból származó információra van szükség.

Amikor valamire rákeresel, akkor helyett, hogy több webhelyet kellene átnézned, a Google mesterséges intelligenciája elemezheti a releváns forrásokat, és a keresési eredményekben tömör választ adhat. Ez jelentősen felgyorsíthatja a keresési folyamatot, és potenciálisan egyáltalán nem kell majd linkekre kattintani. Azzal, hogy ez a funkció alapértelmezetté válik egyes felhasználók számára, a vállalat célja, hogy visszajelzéseket gyűjtsön azoktól a felhasználóktól, akik nem választottak SGE-t, hogy megértse, a szélesebb közönség hogyan találhatja hasznosnak ezt a technológiát.

Jelenleg a Google ezt a funkciót még mindig kísérleti jellegűnek tekinti, de felvet egy fontos kérdést: árthat-e ez a keresőoptimalizálási (SEO) forgalomra támaszkodó weboldalaknak? Ha a felhasználók közvetlenül az AI összefoglalóiban találják meg a válaszokat, előfordulhat, hogy egyáltalán nem látogatják meg a webhelyeket. Ez jelentős hatással lehet az online vállalkozásokra és a tartalomkészítőkre, akiknek a webhelyeikre történő kattintásoktól függ a bevétel és a közönség növekedése.

Bár a Google hangsúlyozza, hogy ezek az összefoglalók csak akkor jelennek meg, ha egyértelmű előnyt kínálnak a hagyományos találatokkal szemben, a felhasználói viselkedés lehetséges változása tagadhatatlan. Az SGE-élmény kísérleti opt-in-ről sok felhasználó számára alapértelmezetté válása egyértelműen azt jelzi, hogy a Google egyre jobban bízik a mesterséges intelligencia technológiájában és abban, hogy forradalmasíthatja az online információkeresés módját.

(via)

2024.03.26.

Ezeket már olvastad?

+