MojAndroid
(x) hirdetés

Android vs iOS. Az örök téma, amelynek soha nem lesz vége. Mindkét oldalon találunk hűséges rajongókat, akik soha nem váltanának platformot, és ami nekik van, az szerintük a legjobb. Vannak azonban olyan felhasználók is, akiknek nem okoz gondot a platform váltás, az egyikről a másikra váltás azonban nem mindig egyszerű. Az összes alkalmazás és beállítás beszerzése egy új okostelefonon még egy tapasztaltabb felhasználó számára is kihívást jelenthet. Legalábbis az idő szempontjából.

Az Apple-nek meg kell felelnie, ha az Európai Unióban is árulni akarja készülékeit. Egy ilyen nagy piacról biztosan nem akar lemondani, ezért lépéseket tesz annak érdekében, hogy ez ne történjen meg. Az amerikai cég egyike annak a 19 technológiai vállalatnak, amelyre az új szabályok vonatkoznak. A “digitális trendekről szóló törvény” különböző kritériumokat tartalmaz, amelyeknek ha egy vállalat megfelel, akkor felkerül a listára.

A kritériumok akkor teljesülnek, ha:

  • erős gazdasági pozícióval rendelkezik, jelentős piaci hatással bír, és több uniós országban is tevékenykedik
  • erős közvetítői pozícióval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nagy felhasználói bázist köt össze nagyszámú vállalkozással
  • stabil és tartós piaci pozícióval rendelkezik vagy fog rendelkezni, és ezért idővel stabilitást mutat, ha a vállalat az elmúlt három pénzügyi év mindegyikében megfelel a két kritériumnak.

De térjünk vissza az Apple-hez. Csak nemrég kellett engedélyeznie az iOS-alkalmazások telepítését harmadik féltől származó áruházakból az Európai Unióban, ami néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, mivel maga az operációs rendszer zárt, és az Apple soha nem engedélyezte volna ezt, ha nincs az EU. Az amerikai hazai piacon minden a régiben.

Könnyebb lesz az Android és az iOS közötti átállás

Nemrég még 1,8 milliárd eurós büntetést is kapott a cég, a zenei streaming területén elért pozíciójával való visszaélés miatt. Most a Theverge portál számolt be további engedményekről, amelyeket az Apple-nek kell meglépnie. Ezek egyike az alkalmazások és beállítások könnyebb átvitele az iOS és az Android között.

2024 végére az EU-ban a felhasználók még a Safarit is eltávolíthatják, amely minden iPhone, iPad vagy MacBook alapértelmezett böngészője. Az adatok, könyvjelzők és hasonlók böngészők közötti átvitele is könnyebbé válik. Még az alapértelmezett térképalkalmazás is megváltozhat.

A Google már most is kínál megoldást az adatok iOS-ről Androidra történő átvitelére. Ez a Switch to Android nevű alkalmazás. Míg az adatok, köztük dokumentumok, névjegyek, videók, fényképek stb. áthelyezésére alkalmas, fizetős alkalmazásokat például nem tud átvinni, ahogyan a Safari könyvjelzőket, ébresztési beállításokat és hasonlókat sem.

2024.03.12.

Ezeket már olvastad?

+