MojAndroid
(x) hirdetés

Ha megfizethető Androidos telefont keresel, akkor a Xiaomi legújabb középkategóriás Poco duóját is érdemes fontolóra venned. Bár hivatalosan itthon még nem jelentette be a Xiaomi, egyes forgalmazóknál, mint például az Alza, az alap 5G-s változat már megvásárolható.

A Xiaomi igyekszik mindenkinek telefont készíteni. Nem elégszik meg a kedvező árú Redmi almárkával, 2018-ban elindította a középkategóriás Poco almárkát. Jelentős átfedés van, sok Kínában Redmi név alatt kiadott telefont az európai piacra Poco néven finomítottak és átneveztek. Az X6 és az X6 Pro is ebbe a kategóriába tartozik.

Első pillantásra a Poco X6 és az X6 Pro nagyon hasonló. Az X6 egy icipicit magasabb, vékonyabb és könnyebb, de a különbségek kicsik. Mindkettőnek műanyag kerete van, a jobb felső oldalon egy hangerő-billentyűvel, alatta pedig a bekapcsológombbal. Csak az X6 rendelkezik 3,5 mm-es fejhallgató-porttal. A képernyőbe épített ujjlenyomat-érzékelők érzékenyek, a majdnem keret nélküli képernyők tetején kamerakivágásokkal. Mindkét telefon IP54-es besorolást kapott, tehát az esővel nem lesz gond.

Ha megfordítod őket, sokkal könnyebb őket megkülönböztetni egymástól, mivel az X6 Pro hátlapja enyhén ívelt, és a kameramodul négy egyforma méretű lencsét tartalmaz (bár az egyik valójában a vaku). Az X6-nak két hangsúlyos lencse van a bal oldalon egy kisebb harmadik lencsével és vakuval. A kameramodul az egyetlen olyan dizájnelem, amely kiemelkedik. A Poco X6 Pro fekete, szürke, vagy a bátrak számára a feltűnő élénksárga színű, műbőr kivitelben vihető haza. A Poco X6 sima fekete vagy kék, illetve fehér márványhatású fehér színben kapható.

Ugyanaz a 6,7 hüvelykes AMOLED képernyő díszíti mindkét telefont, éles, 2712 x 1220 pixeles felbontást, 120 Hz-es frissítési frekvenciát és 1200 nites fényerőt kínál (a csúcsfényerő 1800 nites). A Pro a Gorilla Glass valamivel jobb változatával rendelkezik, de itt nem fogsz különbséget észrevenni. Ezek szép, éles kijelzők, és nincs gond a kültéri olvashatósággal sem. Van Dolby Vision és HDR10+ támogatás, ami ideális a videostreaminghez. A Blade Runner 2049 nagyszerűen nézett ki ezeken a telefonokon, a hangszórók pedig tisztességesen hangosak és kiegyensúlyozottak, bár kevés a basszus.

Mindkét változat bőséges, 12 gigabájt RAM-mal büszkélkedhet, az X6 Pro 512 gigabájt tárolóval érkezik, míg az X6 256 gigabájttal. Az X6 Pro processzora a Dimensity 8300-Ultra, míg az X6-ban a Qualcomm Snapdragon 7S Gen 2. A mindennapi alapokban nem érezni különbséget, de ne feledjük, a Dimensity lényegesen több nyers teljesítményt kínál. Fürgébb, ha halmozod a feladatokat, és simább a grafikailag igényes játékoknál.

Műszaki adatok vs. szoftver

Az egyik meglepő különbség az, hogy az X6 a Xiaomi MIUI 14-es felületét futtatja, míg az X6 Pro a Xiaomi újabb HyperOS-ét kapja, mindkettő alapja az Android 14. A változások finomak, de a HyperOS simább animációkkal, több testreszabási lehetőséggel rendelkezik a záróképernyőn, és jobban hajlik a minimalizmus felé. A szöveges címkéktől megfosztott gyorsbeállításokat zavarónak találhatjuk. A Xiaomi szerint a biztonságot megerősítették, és mostantól közös betűtípust használ a rendszer, nyelvtől függetlenül.

Mindkét felhasználói felületnek vannak olyan elemei, amelyek az Apple iOS-re emlékeztetnek, és némi finomhangolást igényelt, hogy olyan legyen, amilyennek szeretnénk, bár a rengeteg testreszabási lehetőségnek köszönhetően ez megoldható. A Poco X6 az ígértek szerint egy frissítéssel megkapja majd a HyperOS-t.

Ezekhez a telefonokhoz három nagyobb operációs rendszerfrissítésre és négy évnyi biztonsági javításokra számíthatunk.

Bár a Poco telefonok alapból rendelkeznek Play Store és más Google-alkalmazásokkal, a Xiaomi szokásához híven rengeteg bloatware-t is telepített rájuk. Tele van szükségtelen alkalmazásokkal, mint a Facebook, a Netflix és a TikTok, Xiaomi alkalmazásokkal, mint a Mi Mover és a Mi Remote, valamint giccses játékokkal, mint a Block Puzzle Guardian és a Crazy Juicer. Ezek bár eltávolíthathatóak, de nem is kellene létezniük. A telefonokat minden ilyen szar nélkül kellene szállítani.

A Xiaomi egy 67 wattos töltőt és egy USB-C kábelt mellékel a dobozban, amelyek körülbelül 50 perc alatt képesek teljesen feltölteni a telefonokat a nulláról. Furcsa módon az X6-nak valamivel nagyobb az akkumulátora, 5100 mAh az X6 Pro 5000 mAh-jával szemben, de az üzemidejüket nagyjából egyformának érezhetjük. Egy átlagos, hívásokból, böngészésből, játékból és videostreamelésből álló napon a telefonok akkumulátora 20-40 százalék között marad – ez manapság nagyjából a szokásos.

A látszat ellenére az X6 és az X6 Pro a fő kamerában három lencsével rendelkezik, egy szilárd 64 megapixeles fő fényképezőgépet egy kiábrándító 8 megapixeles ultraszéles és egy 2 megapixeles makró lencsét foglal magában. Ez nem a Xiaomi legjobb kamerarendszere, de a legtöbb ember elégedett lesz a nappali felvételekkel. A fő kamera rengeteg részletet rögzít, de a fotók néha a meleg oldalon vannak, és a túlexponálás időnként problémát jelent. Bár papíron ugyanolyanok, az X6 Pro több mélységet, színpontosságot és kevesebb zajt nyújt. A különbség jobban észrevehető a gyenge fényviszonyok mellett készített felvételeknél, ezért az X6 Pro-t érdemes választani, ha éjszaka készítesz fotókat.

Az ultraszéles objektív praktikus. Bár néhány fotó hűvösebbnek tűnik, mint a fő kamerával készültek, de többnyire megfelelnek a színek, és elég részletet rögzít ahhoz, hogy kellemes felvételeket készíthess. A makró objektívet jobb elkerülni. Korlátozott és hajlamos zajos fotókat készíteni.

Az előlapi kamera 16 megapixeles, és elegendő lesz a szelfikészítéshez. A portré mód nem működik megfelelően, és nehezen alkalmazza a bokeh sekély mélységélesség effektust. A fő kamerával készített portrék sokkal jobbak, akárcsak az X6 Pro-val készített felvételek. Videófronton mindkettő képes 4K felbontásban 30 képkocka/másodperc és 1080p 60 fps (képkocka/másodperc) sebességgel rögzíteni, de csak a Pro támogatja a 24 fps-t és a HDR-t a filmszerűbb érzés érdekében.

Versenykrízis

Van néhány remek középáras telefon manapság. A Google Pixel 7A (8/10, a WIRED tesztje alapján) kicsit drágább és papíron gyengébbnek tűnik, de profitál a Google szoftveres okosságaiból és nagyszerű kameráiból. A kedvezőbb árú Pixel 6A (8/10, a WIRED tesztje alapján) is megfontolásra érdemes még. Mi jobban szeretjük a vanilla Android felületét, és a Pixel természetes választás, ha Google-alkalmazásokat használsz.

A Samsung Galaxy A54 5G szintén drágább, mint az X6 Pro, de jobb kamerával és IP67-es vízállósággal rendelkezik. Ha szűkös a pénz, nézd meg a Samsung Galaxy A14 5G-t.

A bőséges választék ellenére ezen az áron van egy rés, és nehéz bármit is találni ilyen olcsón, ami jobb, mint a Poco. Ha nem bánod a kezelőfelületének finomhangolását, a képernyők különösen jók a pénzért, de a Poco X6 és az X6 Pro között még mindig nehéz választani. A játékosoknak és a fotósoknak érdemes az X6 Pro után nyúlniuk, de a legtöbb embernek az X6 tökéletesen megfelelő lesz.

A telefont partnerünk, a Ren-Tech is tesztelte.

2024.02.16.

Ezeket már olvastad?

+