MojAndroid
(x) hirdetés

Okosabb, fényesebb, kezesebb… ezt mondja az Apple a Watch 9. generációjáról. Mivel sokan azt mondják, hogy az okosórák között az Apple Watch az alap darab, gondoltuk megnézzük, hogy milyen az éppen aktuális.

Nos, először is, kezdjük az árazással, illetve, hogy mit találunk a csomagban. Az Apple Watch esetén rengeteg féle lehetőségünk van a vásárlásnál, kedvünk szerint konfigurálhatjuk az órát: van két alapanyag, a tok lehet alumínium vagy rozsdamentes acél, van 8 féle szín, két féle méret, 41 és 45mm-es tokkal lehet rendelni. Van csak GPS-es és GPS plusz LTE variáns, illetve rengeteg féle szíj opció: gumi, textil valamint rozsdamentes acél anyagból, többféle típus, szín és design.

Annak, akinek a környezettudatosság külön szempont: ha alumínium tokkal és az alap textil szíjjal veszed, teljesen karbonsemleges lesz az órád. A legolcsóbb variáció 190 ezer forint, ez 41mm es alutokos, GPS variáns, gumi vagy textil szíjjal, a legdrágább pedig 534bezer forint, rozsdamentes acél tokkal, acél szíjjal és LTE variánsban. A teszt példány egy 45mm-es, éjfekete alumínium, csak GPS-es modell, de nem az alap tépőzáras, hanem a mágneses textil szíjjal, ez az árát így 230 ezer forintra növelte.

Ha megvetted, a csomagban MagSafes, fonott, usb-c végű töltőkábelt, egy kis papírmunkát valamint maga az órát fogod találni. A szíj külön van egy másik dobozban, a szíjat csak bele kell csúsztatni az óra tokba, és mágnesesen kapcsolódik a tokhoz.

Nézzük a külsőt.

Az egyértelmű, hogy az alap alu modellnél is remek az anyaghasználat, a kidolgozás, látszik, valamint érezni rajta hogy ez egy nagyon prémium termék. A hátlap kerámia és zafír üveg kombinációja, a kijelző pedig egy enyhén hajlított, ION-X nek nevezett edzett üveg, a kialakítás vízállóságát pedig 50 méterben határozták meg, így bátran lehet vele úszni is.

Dizájn szempontból egyből látszik, hogy ez egy vérbeli okosóra, az Apple ezt az utat követi, és nem pedig pl. a Huawei féle hagyományos órának kinéző okosóra dizájnt. Mindegyiknek van előnye és hátránya, ízlések és pofonok, de előny itt mindenképpen az, hogy így nagyobb tud lenni a kijelző, ezáltal kényelmesebb a használata.

A szíj textil, ez az új velúr szerű anyag, mágnesesen záródik. Nos ez elég tetszetős: bár a felvétel macerás egy kicsit, ahogy a méret állítás is. Ami jó, hogy kényelmes egyébként. A bőr és a fém szíj a legjobb választás, fém az van, jó drágán, a bőrt azt dobta az Apple ezért cserébe, szóval azt meg külső gyártóknál kell keresni. Ha ránk hallgattok, ezt a mágneses, finevowen textil szíjat ne válasszátok! 

Nézzük a kijelzőt, itt a 3 kulcsszóból a fényesebb az, ami ide illik: 2000 nites csúcsfénysűrűségre képes, ami nagyon fényes, tényleg, minden körülmény között tökéletes leolvashatóságot tesz lehetővé. A 45mm-es változatnál 1.9 tized hüvelykes a kijelző, nagyon éles, 326ppi-s pixelsűrűsége van és nagyon fluid a megjelenítés, a színek pedig nagyon szépek, a fotóidat is meg lehet rajta nézni szuper minőségben. Mindig bekapcsolt kijelzőt is tud, valamint akár 1 nitre is le tudja venni a fényerőt teljesen sötét környezetben ami újdonság a korábbiakhoz képest A kijelző remek, minden tökéletesen látható rajta, legyen szó akár mondjuk térképről, vagy a fotóidról, és az interakció is könnyű rajta.

Az órába épített hardver a 9-es generációnál sokat lépett előre, 3 év után új rendszerchipet kapott: az új S9-es chip van benne, ami lényegesen erősebb mint az elődei, a tárhely pedig 64 gigára nőtt. A használat eddig is gyors volt, a menüben, az appoknál nem érezni különbséget, a háttérben dolgozik az a plusz számítási teljesítmény: most már pl a Siri hangutasítások egy részét is el tudja végezni offline az óra, van hozzá elég teljesítménye, így egy csomó esetben azonnal érkezik a válasz, nem kell a felhőben kutakodnia és várni a válaszra, mondjuk egy lassú internet kapcsolat esetén másodperceket, valamint a szenzorok is képesek több mindent felismerni, például a nagyon promózott dupla összekoppintást. Az ereje bőségesen elegendő, a használati élmény sebesség szempontjából tökéletes. Van 2. generációs Ultrawideband chip is, így az Apple eszközeink könnyen megtalálhatók az órával, simán odavezet hozzájuk.

Nézzük a szoftvert: a párosítás iPhone-al pofon egyszerű, be kell kapcsolni, egy iPhone mellé kell tenni, egyből felugrik az óra párosítás, már csak be kell olvasni az óra kijelzőjén látható grafikát és gyakorlatilag készen is vagy. Még meg kell adni, hogy jobb vagy bal kézen hordod, aztán össze is szinkronizálja az iPhone-oddal és az appok feltelepülnek rá. Amit mindenképpen tudni kell, hogy az óra aktiválásához, és alapvetően a használatához szükség van iPhone-ra, ez mondhatni egy zárt rendszer, így Androidos telefonnal kapásból felejtsétek is el az Apple Watch vásárlását. 

Az Apple Watch alkalmazásból lehet az órát a legegyszerűbben beállítani, testreszabni, például óraszámlapokkal. Itt relatíve elég nagy választék van, az egyszerűektől az egészen részletesekig, néhány pedig személyre szabható pl. widgetekkel. A rendszer nem támogat külső forrásból semmit, szóval csak azok használhatók, amiket az Apple kínál. Maga az órán a legújabb  Watch OS 10.2 fut jelenleg. A használata pofonegyszerű. A koronát megnyomva jön be a főmenü, az app tár, a korona tekerésével pedig görgetni lehet.. Az app tár lehet egyébként rácsos vagy lista elrendezés is. Felülről lefelé suhintva az értesítések jönnek be, alulról felfelé suhintva pedig a widgetek jönnek be amiket tetszés szerint pakolgathatsz oda. A vezérlőközpont az óra oldalán levő gomb megnyomásával hozható elő, ez gyakorlatilag az iPhone-on megismert vezérlőközpont mini verziója. Van App Store is az órán, ahol az Apple Watchra szabott appokat gyűjti össze a rendszer és innen telepíthetők is az órára.

Az egyik nagyon hangsúlyos funkció a dupla összekoppintás, így ha a másik kezed foglalt, csak összekoppintod az ujjbegyeid, bizonyos funkciók előhozhatók az órából: lehet így értesítéseket nézni és lapozni közöttük, felvenni egy hívást, vagy akár üzenetet küldeni, zenét indítani vagy megállítani – bár például Spotifynél nem működik, csak Apple Musiccal – illetve az ébresztő is kinyomható így. Érdekes dolog, főleg a technikai része, hogy a szenzorok figyelik a vérnyomást és az csukló elmozdulását, ebből találja ki, hogy éppen duplán koppintottál az ujjaiddal.

Az üzenetekre, emailekre lehet válaszolni előre beállított gyorsüzenetekkel vagy like jellel, de akár üzenetet is lehet írni, illetve diktálni neki… de, érthetetlen módon nincs magyar billentyűzet, magyar autocorrect, így nem jelenik meg a billentyűzet, csak ha angolul használod az órát, de akkor az autocorrect is angol. Az iPhone tudja, a Watch nem…. De legalább diktálás az van, és egészen jól működik valamint folyamatosan tanul.

A hívások viszont szépen tisztán hallatszanak és a másik fél is jól hall. E-Sim-es variánsnál pedig értelemszerűen a telefon sem kell, hogy nálad legyen, mivel mobilhálózaton keresztül tökéletesen tud működni.

Nézzük, miket tud mérni: nos elég sok mindent. Pulzus, ekg, vérokszigén szint, cikluskövetés, alvás… na meg ugye az aktivitás adatok, plusz autóbaleset és elesés érzékelés… tele van pakolva szenzorokkal.

Az egészségügyi mérések elég konzisztensek, valószínűleg elég pontosak is, de amit az alvásnál csinál, az nagyon béna, főleg a Huaweihez képest. Ott ha aludtam, felismerte és jól mérte: az Apple nem tudja automatikusan felismerni az alvást. Be kell neki állítani, hogy mikor van alvás idő, és akkor az alapján mér, viszont a mérés legalább elég pontosnak tűnik,… de: ha 35% alatt van az akksi töltöttség, akkor meg sem próbálja mérni, és mivel nem bír ki egy napot az akksija… ezért jellemzően az ember szerintem éjjel töltőn hagyja, amivel az alvás figyelés máris kiesik a történetből. Arról nem is beszélve, hogy mivel nincs automatikus alvás figyelés, ha pl. délután ledőlsz egy szundira, nem érzékeli, és lazán elkezd rezegni közben, hogy sokáig vagy egy helyben, állj már fel.

A sport figyelés is kb. így működik, de olyan, mintha csak a kiemelt sportokkal foglalkoztak volna: pl. a túrázás, futás, bicajozás és az úszás. Ezekben ügyes, a GPS-t is használja, az adatok pontosak és részletesek.

Az adatok megnézhetők az órán is, de elég limitált az, hogy mit mutat, sokkal inkább az iPhoneon az egészség appban gyűjt össze minden adatot, vagy a Sirit is lehet kérdezni. Siri tényleg sokkal gyorsabb mint eddig, most már hozzáfér az egészség adatokhoz is. A szoftver, a használhatóság egyébként remek, de ezek a hibák nagyon bosszantóak, sokkal olcsóbb órák tudják az automatikus alvás vagy edzés figyelést, illetve a billentyűzet nyelv limitációja teljesen érthetetlen.

De sajnos van még negatívum, ami pedig az egész órát lehúzza, az pedig az üzemidő. Egyszerűen rossz. Az Apple egész napos, 18 órás üzemidőt ígér, de… valaki szólhatna nekik, hogy amúgy egy nap 24 óra, legalábbis ezen a bolygón. És mindent bekapcsolva, nem is tudja a 18 órát… első napon, amikor nagyon intenzíven teszteltem, ugye újdonság, nyomkodtam rajta mindent, minden be volt kapcsolva, mindig bekapcsolt kijelző is és és este 9- re már le is merült. Normál napokon is este 11 körül már töltőért kiáltott, kb 14 órát tud. Van egy 36 órás energiatakarékos mód is, de az meg minden szenzort kikapcsol, szóval úgy nem lehet használni a funkciókat amiért az ember egy okosórát venne… szóval, ha hosszú napja van az embernek, vagy éppen utazik, akkor vagy átnyomja az energiatakarékos módba, vagy készüljön, hogy viszi magával a töltőt. Ez az üzemidő gyenge a konkurensekhez képest, 1 napot szinte minden konkurens kibír, a többség másfél-kettőt, de vannak több napos üzemidők is. Az üzemidő az Apple Watch 9 egyértelműen leggyengébb pontja, ezzel a következő generációnál már kezdhetnének valamit. A töltés legalább egész jó, 30 perc alatt 50% belerakható, a teljes töltés pedig körülbelül 80 perc. 

Az összegzésem pedig az, hogy ez egy prémium kütyü, vagy inkább egy prémium ékszer. Remek kijelzővel, erővel, és alapvetően egy remek szoftverrel és ökoszisztémával rendelkezik, viszont olyan, mintha félig lenne kész. Az automatikus alvás felismerés hiánya, a sport felismerés kezdetlegessége, vagy a szoftveres limitációk, például billentyűzet, számomra érthetetlenek. Az üzemidő pedig konkrétan kifejezetten rossz. Ehhez képest, az ára nem éppen olcsó, 190 ezertől indul felfelé, ennyiért azért már elég komoly kínálat van. Szerintem az Apple Watch 9 nem éri meg, esetleg csak akkor, ha az iPhone-od mellé egy ugyanazon ökoszisztémában működő, igazán szemrevaló okosóra kell, és a hiányosságai nem érdekelnek.

Ja, meg akkor is jó lehet, ha mindenképpen karbonsemleges eszközt vennél, ugyanis környezetvédelemben az Apple Watch 9 jeles. Ha már van Apple Watchod, és te elégedett vagy vele, akkor viszont 6-os vagy korábbi generációról megérheti a váltás, érezhető a különbség, de 7-ről vagy 8-ról semmiképpen. 

Ez a cikk a Ren-Tech Youtube csatornával történő közreműködésünknek köszönhetően jött létre.

 

 

2023.12.24.

+