MojAndroid
(x) hirdetés

A Belle kiadásával a Symbian nem titkolt célja volt, hogy végre beérje nagy riváliásait, az Androidot és az iOS-t.

A Belle fontos változásokat hozott az előző verziókhoz képest, amelyek sokkal kellemesebbé és használhatóbbá tették a Symbian felületét.

Kezdjük az alapokkal, és tényleg az “alapokkal”. Először is, a kezdőképernyő hatalmas átalakítást kapott – az Anna 3 helyett mostantól akár 6 ablaktáblát is használhattunk, és a widgetek egyméretű megközelítése helyett mostantól átméretezhetők, és 5 méret közül választhatók, illetve összenyomhatók voltak.

Ezek olyan élő widgetek voltak, amelyek dinamikusan megjeleníthettek üzeneteket (chat, e-mail, közösségi hálózati frissítések). Az értesítéseknek még jobb helyük volt, de ezekről mindjárt lesz szó.

Az alkalmazások esetében minden parancsikon látható volt, csak görgetni kellett, hogy elérjük őket. Ha akartál, hozzáadhattál új mappákat, de már nem érezted úgy, mintha a Windows 95 Start menüjében navigálnál. Még jobb, hogy most már a parancsikonokat magára a kezdőképernyőre is elhelyezhetted, ehhez korábban parancsikon widgeteket kellett használni, ami nehézkes megoldás volt.

Aztán ott volt az értesítési terület. Ez az Android-gyártók által népszerűsített, majd később az iOS által is átvett, mindig elérhető hely volt, ahol a fontos kapcsolók (mobiladatok, Wi-Fi, Bluetooth) mellett az alkalmazások összes értesítései elérhetőek voltak.

A böngésző is fejlődött ahhoz képest, amit az Annában láttunk, a kinetikus görgetés támogatásával (az oldal követi az ujjadat, ahogy pásztázol) és a szöveg újraáramlásával, ami megkönnyítette az asztali oldalak (ami akkoriban a web nagy részét jelentette) olvasását mobilon. A teljes Flash-támogatás még mindig hiányzott, de a FlashLight 4 azt ígérte, hogy 360p-s YouTube-videókat játszhatsz le.

A Nokia az NFC egyik korai alkalmazója volt, és a Belle segítségével új magasságokba emelte azt. Két eszközt megérintve párosítani lehetett őket – ezt két telefon esetében lehetett használni gyors információcserére, vagy egy telefont egy fejhallgatóhoz vagy egy Bluetooth hangszóróhoz érinteni, hogy összekapcsolja őket.

Annát 2011 áprilisában jelentették be, a Belle augusztus végén érkezett. Az új operációs rendszer verziója a Nokia 600, 700 és 701 készülékekkel érkezett, de a régi készülékek sem maradtak le – a Symbian^3-as telefonok is frissültek (Nokia N8, E7, X7, C7, E6, C6-01 és az Oro). Az eredetileg Annával érkező telefonok (mint például a Nokia 500) természetesen a Belle-t is megkapták. 2012-re a régebbi, még kapható készülékek (pl. a Nokia N8) már alapból Belle-vel érkeztek, így megspórolva a manuális frissítéssel járó fáradságot.

A Symbian Belle utolsó frissítése a Feature Pack 2 volt, amely átdolgozta a kamera kezelőfelületét, videoszerkesztő alkalmazást adott hozzá, HTML 5 támogatással frissítette a böngészőt, “jelentősen gyorsabb” billentyűzetet ígért, és Nokia Car Mode-ot (a telefon képernyőjének egyszerűsített felhasználói felületét, amelyet az autóban való használatra szántak) tartalmazott. Technikailag ekkor már “Nokia Belle” volt, mivel a finnek úgy döntöttek, hogy elhagyják a Symbian márkajelzést.

A telefonok már 1 GHz-es processzorral, sőt a Nokia 808 PureView esetében 1,3 GHz-es processzorral is rendelkeztek, és 512 MB RAM-mal voltak felszerelve. Összehasonlításképpen: az Anna telefonok első generációja 680 MHz-es processzorral és 256 MB RAM-mal rendelkeztek. A Symbian mindig is jobban futott a korlátozott erőforrású készülékeken, mint az Android, de a Moore-törvény még mindig erősen érvényesült, és végül az új chipkészletek új képességeket tettek lehetővé az Androidban, például teljes Flash-támogatást és fejlettebb játékokat.

A jövőre vonatkozó ütemtervben szerepelt a Symbian Carla és a Donna, az előbbit 2012 végére/ 2013 elejére tervezték új widgetekkel, új webböngészővel, még több NFC-funkcióval és olyan megoldásokkal, mint például a Dolby Surround. A Donna 2013 végére/ 2014 elejére volt tervezve, és kizárólag kétmagos processzorral rendelkező telefonokra jelent volna meg, segítve ezzel az Androiddal és a többi konkurens operációs rendszerrel szembeni teljesítménybeli lemaradás csökkentését. A Donna végül már nem jelent meg, és nem is volt több feature pack sem, így a Nokia 808 PureView lett az utolsó Symbian telefon.

Csak találgatni lehet, milyen lenne ma a piac, ha a finnek kitartanak mellette és újabb telefonokat adnak ki Donnával.

(via)

2023.12.04.

Ezeket már olvastad?

+