MojAndroid
(x) hirdetés

Egy mondatban összefoglalva: remek telefon, az egyik ha nem a legjobb kijelző van benne, a kamerás képességei a TOP 3-ba repítik, ellenben nagyon megdrágult, az üzemidő és a töltés sebessége elmarad a vetélytársaktól, ahogy a nyers hardveres teljesítmény is. 

A külső már mondhatni ikonikus, a hátlapi kamerahíd teljesen egyedi, egyből lehet tudni, hogy Google Pixelről van szó. A Pixel 8 szériát kicsit lekerekítették a korábbiakhoz képest, mind a keret, mind a sarkok jóval inkább ívesek mint korábban. A Pro modellnél a sima 8 inverzét találjuk anyaghasználat terén: a Gorilla Glass Victus 2 hátlap matt felületkezelést kapott, míg a keret és a kamerahíd felpolírozott alumínium. Mérete ellenére kellemes kézben tartani, jó az ergonómia, bár az alul hangerőgomb felül lezáró gomb igencsak megszokást igényel.  Az összeszerelés pár apróságtól eltekintve kiváló és van IP68-as vízállóság is, így másfél méterig vízálló a telefon.

Alul két hangszórórácsot találunk, de zene csak a jobb oldalin jön, ennek a beszédhangszóró a párja. Szépen, tisztán szól és elég hangos is, egyedül a mélyek azok, amin lehetne jobb, van viszont adaptív hang is, ami a környezet alapján módosítja a hangzást. A haptikus motor és a rezgések a piac legjobbjai között vannak, ezek ereje szabályozható a beállításokban.

A telefon 6.7 tized hüvelykes SUPER ACTUA OLED kijelzővel érkezik, amelyet a Gorilla Glass Victus 2 üveg véd. Rendkívül éles, 489 ppi-s pixelsűrűsége van, valamint nagyon nagyon fényes, 2400 nit csúcsfényerőt tud kiadni magából, így mindig, minden körülmény között leolvasható, a HDR tartalmak pedig gyönyörűen néznek ki rajta.

A színmegjelenítés remek, a mozgásmegjelenítés is profi, egyébként 1Hz-re is le tud menni ha statikus tartalom van a kijelzőn, így spórolva energiát. Alapból nem a maximális felbontásra van állítva, ezt érdemes bekapcsolni külön, ha már egyszer képes a kijelzőnk a magasabb felbontásra. Remek darab, talán az egyik legjobb ami jelenleg kapható, a DXO mark mérései szerint legalábbis ez most a legjobb kijelző.

A kijelző alatt egy ujjlenyomatolvasó van, ez remek helyen van és nagyon gyors és pontos. Van arcfelismerés is, itt újdonság, hogy az arc adat biometrikusnak számít most már, így lehet mobilfizetésre is használni.

Rendszer chip-ből a Pixel 8-ban is megtalálható Google Tensor 3 van benne, 12 gb LPDDR5X RAM-mal párosítva, tárhelyből pedig 128, 256, 512 gigabájtos opció van, valamint létezik 1 terrás változat is, de érdekes módon csak UFS 3.1 szabványt használ. MicroSD bővítés nincs, a SIM tálca csak 1 nano simet tud befogadni. Ahogy a Pixel 8-nál is elmondtuk, a konkurensekhez képest ez a chip gyenge nyers teljesítményben, nagyjából a másfél-két évvel ezelőtti zászlóshajó telefonok szintjét hozza. Ez normál napi használat esetén nem probléma, a rendszer gyors, mikrolaggok viszont néha előfordulnak, valamint pár funkció, pl az AI funkciók 1-2-3 másodperces várakozás után működnek. A multitasking, az app váltás, szóval tényleg, az alap napi használat teljesen gördülékeny. A játékokat jól elfuttatja de érezhetően nem olyan csúcs mint a konkurencia, valamint rettentően melegszik, játék közben is, stressz teszt után pedig tűzforró és a teljesítmény felét elveszti, ami az amúgy sem acélos első körhöz képest.

Érdekesség, hogy van benne egy hőmérő szenzor, ezzel tárgyak felületi hőmérsékletét meg tudja saccolni.

Adatkapcsolati szinten vannak új technológiák: egyrészt 5G-s a készülék, de csak a támogatott országokban működik, ebből jelenleg kiesünk. Természetesen van E-sim lehetőség, wifiből van már 7-es szabvány is, bluetoothból pedig 5.3, és van veszteségmentes zenehallgatás is de csak akkor ha vezetékes fülessel használod a telefont. A hívás minősége tökéletes, működik a zavaró háttérzaj kizárása is. 

Szoftveres téren amit leginkább érdemes kiemelni az a remek támogatás: 7, azaz 7 év teljes támogatást élvez a Pixel 8 széria, azaz 2030-ig, az Android 21-ig támogatni fogja a Google a készüléket szoftveresen, ez most jelenleg a leghosszabb támogatási ígéret, ez javítja a telefon ökológiai lábnyomát, legalábbis remélhetőleg. A telefon az Android 14-gyel jött ki, ez csak minimális észrevehető funkciót kínál a korábbihoz képest: például a záróképernyő jobban személyre szabható, valamint gyorsgombok is tehetők rá, külön külön beállítva, hogy bal és jobb oldalra mit szeretnénk rakni. Adatvédelem szempontjából is fejlődött a rendszer, az appoknak lehet részleges hozzáférést is adni a személyes dolgainkhoz, például nem kötelező, hogy az adott app az összes fotónkat lássa, külön meg lehet adni, hogy melyikekhez adunk hozzáférést. 

Az AI funkciókra mentek rá leginkább, de ezek egy része nem használható Magyarországon, csak ott, ahol hivatalosan forgalomba van a telefon: az ilyen nem használható funkció pl., hogy az asszisztens veszi fel helyetted a telefont, leírja mit akar a hívó fél és válaszol is a hívásra. Ami viszont működik azok jópofa dolgok, pl AI által készített hátterek, mágikus fotó szerkesztő – itt a képről egy csomó dolog kicserélhető -, a legjobb felvétel mód, miszerint kijavítja a képen levő emberkéket ha épp becsukták a szemüket vagy nem néztek a kamerába, valamint később lesz egy mágikus videó szerkesztő is, ami a felvételeket feltölti a felhőbe és elvileg ki tudja élesíteni, jobb dinamikát, színeket tud majd neki adni utómunkával, de ez még nem elérhető, ahogy a BARD sincs még beleintegrálva teljesen, ezek idén év végén érkeznek. Rengeteg funkció van, érdemes a Google oldalán megnézegetni őket, vagy a telefon beépített Pixel tippek trükkök funkciójának a segítségével, mindent megmutat hogyan kell használni az adott funkciót.

Üzemidő: aksiból egy kicsit nagyobb került bele mint tavaly, de úgy alapvetően a konkurensekhez képest gyengébb: max 1 nap, kb 5 órás kijelző időt tud hozni a telefon, ha terhelve van, vagy megy a kamera, gyorsan merül. A szabványos PC mark üzemidő teszten elért 11 óra 55 percből is látszik, hogy vannak üzemidőben jobb telefonok, az előd egyébként 12 óra 15 percet tudott. Ahogy töltésben is vannak gyorsabbak: maximum 30W-al tud töltődni, 23W-al vezeték nélkül, de csak akkor ha a Google Pixel Stand-en tölti az ember, Qi szabvánnyal csak 13W ez, illetve van 5W-os visszatöltési lehetőség is. A töltési idő javult a 7 Pro-hoz képest de így is lassú: a teljes feltöltéshez 1 óra 25 perc kell, ezzel a mezőny hátsó végén kullog.

Kamerák, a Pro pixelek leginkább hypeolt szekciója

A fő egység ugyanaz mint tavaly, de most f/1.7 es rekesszel, lézeres autófókusszal és optikai stabilizálással. Az ultraszéles 48 megapixeles, 126 fokos látószöge van és autofókuszos, azaz makrózásra is képes. A telefotó ugyanúgy 48 megapixeles, 5x-ös optikai zoomra képes és optikailag stabilizált. A szelfi egy 10 és fél megapixeles egység, autofokusz képes.

A Pro modellnél vannak Pro beállítási lehetőségek a fotós alkalmazásban, elég sok beállítás módosítható valamint van lehetőség 50 megapixeles raw formátum készítésére is.

Az elsődleges egységgel készített fotók remek minőségűek. A fehéregyensúly, a kontraszt, a dinamika, a vonalélesség mind első osztályú, zaj nincs, tökéletesek a fotók. 2x es nagyításban, szenzor zoommal is remek a végeredmény.

Az új ultraszéles is nagyon ügyes: remek a végeredmény, minden téren kiemelkedőek a fotók, talán ez jelenleg a legjobb ultraszéles a piacon, a látószög is hatalmas és még a sarkok sem mosódnak el. Van autofókusz, remek minőségben tud makrózni is. A telefotó is jobb lett mint tavaly, tökéletesen éles a kép, és minden téren kiemelkedőt nyújt, nem lehet belekötni.

A portré fotók ellenben nem annyira jók: itt alapvetően jól működött, ellentétben a sima Pixel 8-cal, de a háttér elválasztásban itt is gyakoriak a hibák, és alapvetően nem annyira élesek a képek mint elvárnánk, főleg mesterséges fénynél. A szelfi fotók jók, de ezekben nem kiemelkedő a telefon.

Éjszaka az elsődleges fotói remek minőségűek, minden olyan amilyennek kell lennie. Kicsit fényesít a valóságon, ez fotón jól néz ki, de nem üt el zavaróan a valós látványtól. Eszméletlen jók a fotók. Az ultraszéles ugyan úgy remek fotókat készít mint nappal, nincs zaj. A telefotó is nagyon profi éjszaka, kiválóak a fotók, nem panaszkodom, szerintem nagyon komoly amit nyújt.

Videózni 4K 60 képkockával lehet maximum az összes kamerával, beleértve a szelfit is, van 10 bites HDR is, 4K 30 képkockáig. Mind a három hátlapi kamera remek felvételeket tud készíteni nappal, sok részlet, szép színek, jó élesség jellemzi őket és nincs képzaj, valamint a stabilizálással is abszolút elégedettek lehetünk.

Éjszaka az elsődleges kamera jól dolgozik, a telefotó alapvetően ügyes, de néha keresi a fókuszt, de ha az megvan, akkor jó a felvétel. Ultraszélesben a sima Pixel 8 nagyon gyenge volt, itt nem ez a helyzet, lényegesen jobbak a felvételek, nincs az a brutál zajosodás és a Frame Drop.

Összefoglalva

Csúcs kijelzőt és csúcs kamerás képességeket kapunk egy egyedi, szuper dizájnba csomagolt telefonban. A szoftver remek, okos és egyedi, benne van minden amit a google jelenleg tud, rendkívül hosszú támogatással megspékelve. Minden másban középszerű: a hardver gyengébb mint a konkurensek, az üzemidő sem túl acélos a 6.7 hüvelykes mérethez képest, valamint lassan is tölt.

Míg a konkurencia, pl. az Apple árat csökkentett, addig a Google árat emelt: 200 euróval megnövelték az európai listaárat, az Alza pedig meg még ráteszi a saját kis hasznát is, így félmilliós nyitóáron indult el ami sok. A Pixelek eddig a szuper ár érték arány miatt voltak igazán megérősek, most már nem nagyon van árelőny a konkurensekhez képest… ráadásul ott van 5G, míg itt nincs.

Ezen az áron szerintem egyáltalán nem megérős, annyi lenne a reális mint tavaly, szóval ez a max 400 ezres árcímke. 

Ti mit gondoltok a Pixel 8 Pro ról? Vennétek ilyet? Mennyit adnátok érte? Beszéljük meg a komment szekcióban!

Tartalmi partnerünk a Ren-Tech Youtube csatorna.

2023.12.01.

Ezeket már olvastad?

+