MojAndroid
(x) hirdetés

Egyes információk szerint már jövőre, mások szerint viszont csak 2025-től.

A Qualcomm nemrég mutatta be a Snapdragon 8 Gen 3 processzort, amely várhatóan 2024-ben számos csúcskategóriás Android-telefont fog ellátni. A vállalat megerősítette az első Snapdragon 8 Gen 4 részleteket is, és úgy tűnik, hogy egy újabb jelentős szivárgás is felbukkant.

Egy 2023 májusában megjelent pletyka arra utalt, hogy a Qualcomm kettős beszerzési stratégiát alkalmaz a Snapdragon 8 Gen 4 esetében, és a jelek szerint a TSMC-t és a Samsungot is megbízza a chip gyártásával. Most a tajvani Tech News arról számol be, hogy a Qualcomm úgy döntött, hogy nem a Samsungot használja, hanem kizárólag a TSMC-re bízza a következő generációs okostelefon chipkészlet gyártását.

Úgy vélik, hogy a Qualcomm a “bizonytalan hozamok” és a “konzervatív” bővítési stratégia miatt döntött a Samsung ellen. Más szóval, a jelentés szerint a Snapdragon chip tervezője nem volt meggyőződve arról, hogy a Samsung képes lenne biztosítani a kívánt volumen, költség és teljesítmény kombinációját.

A Snapdragon 8 Gen 4 a tippek szerint 3 nm-es eljárással készül majd, de még túl korai lenne véglegesen megmondani, hogy a TSMC 3 nm-es gyártási folyamata jobb-e a Samsungénál. Mindazonáltal a TSMC az elmúlt egy-két évben fölényben volt a Samsunggal szemben.

A TSMC fölénye sehol sem volt nyilvánvalóbb, mint a Snapdragon 8 Gen 1 kontra Snapdragon 8 Plus Gen 1. A vanília Snapdragon 8 Gen 1 a Samsung 4 nm-es eljárásán készült, és throttling problémákat tapasztalt, míg a TSMC által gyártott Snapdragon 8 Plus Gen 1 sokkal jobb teljesítményt és jelentősen jobb hatékonyságot nyújtott.

Akárhogy is, sok múlik a Snapdragon 8 Gen 4-en. A Qualcomm elárulta, hogy ez a chipset lesz az első, amelyet egyedi Oryon CPU-magok hajtanak majd, a vállalat tehát nem engedheti meg magának, hogy a chip teljesítménye egy problémás gyártási folyamat miatt romoljon.

A Tech News értesülései szerint azonban lehetséges, hogy a Qualcomm ezt a kettős beszállítói stratégiát 2025-re halasztotta, így feltehetően a Snapdragon 8 Gen 5 processzort célozva meg. Ezek alapján továbbra is a Samsung és a TSMC gyárthatja majd a Qualcomm következő chipsetjét.

(via)

2023.12.01.

Ezeket már olvastad?

+