MojAndroid
(x) hirdetés

A Google megvizsgálta a TSMC-t, mint lehetőséget, de úgy tűnik, hogy a Samsung 4 nm-es gyártási eljárása mellett döntött, hasonlóan a Tensor G3-hoz.

A nemrégiben bemutatott Google Pixel 8 és Pixel 8 Pro széles körben elismerést kapott a különböző AI-funkciók miatt, amelyek nagy részét a Tensor G3 SoC teszi lehetővé, amely egy TPU-t (Tensor Processing Unit) tartalmaz, amely felgyorsítja a gépi tanulási feladatokat. Izgatottan várjuk, hogy többet tudjunk meg a következő Tensor SoC-ről, amely valószínűleg a Pixel 9 sorozatban is megtalálható lesz.  A koreai Maeil Business Newspaper című lapból származó jelentés szerint a Samsung Electronics megrendelést kapott a Google közelgő Tensor G4 SoC-jére, amely a Pixel 9 sorozatba kerül.

A jelentés szerint a Tensor G4 a G3-hoz képest továbbfejlesztett CPU-t tartalmaz majd. A belső projekt “Zuma Pro” kódnevet viseli, ami a G3 “Zuma” továbbfejlesztésére utal. Ezek a kódnevek összhangban vannak a korábbi jelentésekkel. Továbbá a SoC állítólag a Samsung 4 nm-es, harmadik generációs SF4P eljárással készül, szemben a G3 utolsó generációs SF4 eljárással.

A jelentés azt sugallja, hogy a Google a Tensor G4 esetében a TSMC-re való áttérést fontolgatta. A tervek azonban meghiúsultak a gyártás időzítésével és mennyiségével kapcsolatos koordináció hiánya miatt. Ehhez képest úgy tűnik, a Samsung eléggé megnövelte a 4 nm-es eljárás hozamát ahhoz, hogy meggyőzze a Google-t a folytatásról. A Samsung saját Exynos 2400-asa várhatóan szintén erre az eljárásra épül majd.

Egy továbbfejlesztett CPU a Samsung 4 nm-es eljárásán nem fog drasztikusan eltérő SoC-t adni a Tensor G3-tól, feltéve, hogy a CPU-konfiguráció változatlan marad. Az újabb folyamatcsomópontra való áttérés jót tenne a hatékonyságnak, de önmagában nem lenne úttörő.

Végső soron ezek korai jelentések, így meg kell várnunk, hogyan alakul a dolog.

(via)

2023.10.31.

Ezeket már olvastad?

+