MojAndroid
(x) hirdetés

Nem számít, hogy mennyire drága okostelefonod, kicsi az esélye, hogy az évek során nem lesz javításra szükséged. A telefonok hihetetlenül tartósak lettek az évek során, de még mindig törékeny elektronikai eszközök, amelyek eltörhetnek és javításra szorulhatnak. Ugyanakkor ezek a telefonok sok személyes adatunk elsődleges otthona is, így szervízbe adni azokat meglehetősen stresszesek lehetnek. Nemcsak biztonsági mentést kell készítened az összes adatodról, hanem a nyugalom érdekében törölnöd is kell a telefonod, majd vissza kell állítanod, amint visszakapod. Úgy tűnik, a Google szándéka, hogy ezt a folyamatot egy kicsit kevésbé stresszessé tegye a felhasználók számára.

Amint azt Mishaal Rahman kiszúrta, a Google egy “javítási módra” vonatkozó fejlesztéseket olvasztott a stock Androidba.

A javítási mód lehetővé teszi, hogy a készüléket az adatok törlése nélkül küld be javításra. Javítási módban a szerviztechnikusok nem férhetnek hozzá a személyes alkalmazásaidhoz és adataidhoz, de diagnosztikai céllal ellenőrizhetik a telefon rendszerfunkcióit.

Mishaal elmagyarázza, hogy a javítási mód a dinamikus rendszerfrissítési mechanizmust használja, amely lehetővé teszi az okostelefonok számára, hogy egy általános rendszerképbe (GSI) bootoljanak. Ahelyett azonban, hogy egy GSI-be bootolna, a javítási mód az eredeti rendszerarculatot használja egy új felhasználói adatarculattal kombinálva, így szimulálva az operációs rendszer egy friss példányát. A javítási módból való kilépéskor ez a példány eltávolításra kerül, és a rendszer újra a korábbi felhasználói adatképbe bootol.

A javítási üzemmódba való belépéshez és kilépéshez a záróképernyő jelszavára van szükség, így a technikusok még újraindítás után sem férhetnek hozzá a személyes adatokhoz.

Láttunk már gyártókat, akik hasonló funkciókat kínálnak a telefonjukon. A Samsung a One UI-ban karbantartási móddal rendelkezik, míg a Google a tervek szerint a 2023. decemberi Pixel Feature Dropdal biztosítja a javítási módot a Pixelnél. Ez az új javítási mód-kiegészítés a szélesebb Android-ökoszisztémára vonatkozik, és a jövőbeni Android-kiadásokon is elérhetővé kell válnia.

Így legközelebb, amikor be kell küldened a telefonodat egy zöld vonal probléma vagy más hiba miatt, ahol a telefonod még mindig működőképes állapotban van, kevesebb dolog miatt kell majd aggódnod. Persze az adatmentés továbbra is ajánlott marad.

(via)

2023.10.18.

Ezeket már olvastad?

+