MojAndroid
(x) hirdetés

Valószínűleg hallottál olyanról, aki elvesztette az okostelefonját. A legújabb készülékekben már néhány éve van egy olyan funkció, amely segít megtalálni. Ezt azonban be kell kapcsolni. A Find My Device for Android legújabb frissítése azonban állítólag olyan funkcióval bővült, amely akkor is képes megtalálni a készüléket, ha az ki van kapcsolva. Ez egy jelentős lépés a készülékkeresési képességek terén, írja az AndroidAuthority.

Az online és offline szakadékok áthidalása

Hagyományosan a Find My Device funkciónak aktív internetkapcsolatra volt szüksége az eltűnt eszköz megtalálásához. Ez azonban nem mindig lehetséges, ha a készülék ki van kapcsolva vagy a mobil hatótávolságán kívül van. Ennek a hiányosságnak a pótlására a Google kiterjeszti szolgáltatását az offline eszközök keresésére Bluetooth-kapcsolaton keresztül a közelben lévő eszközökre. A funkció célja egy hatalmas globális hálózat létrehozása, amely megkönnyíti az elveszett vagy ellopott tárgyak felkutatását.

A Google készülő Find My Device hálózata az Apple “Find My” hálózatával kíván versenyre kelni, amely magasra teszi a mércét az eszközkövetés terén. Az Apple hálózata még kikapcsolt állapotban is képes megtalálni az eszközöket, köszönhetően egyes iPhone modelleknek, amelyek Bluetooth-t akkor is aktívan tartják, ha a fő rendszer ki van kapcsolva.

Az Android 14 első béta verziójából kiszivárgott információk hasonló megközelítésnek tűnnek, és egy új párbeszédpanelről árulkodnak, amely szerint “Ezt a telefont akkor is megtalálhatja a készülékkeresés segítségével, ha ki van kapcsolva”. A párbeszédpanelt egy “pof_active” nevű zászló vezérli, ami feltehetően a “Power-off Finder” rövidítése, megerősítve a korábbi kiszivárgásokat, amelyek a Pixel “Power-off Finder” funkcióját említették.

Hardveres és kompatibilitási kihívások

Ez a fejlett funkció nem közvetlen szoftverfrissítés. Valószínűleg hardveres beállításokra lesz szükség ahhoz, hogy a Bluetooth chip aktív maradjon akkor is, ha a készülék ki van kapcsolva. Valószínűleg szükség lesz egy frissített Hardver Absztrakciós Rétegre (HAL) is, hogy a Google Play Services hatékonyan működhessen a Bluetooth-chippel.

Bármennyire is izgalmasak ezek az új funkciók, a bevezetésük időpontja egyelőre ismeretlen. Vannak olyan spekulációk, hogy a Google a Pixel 8 bemutatásakor tehet róla bejelentést, de mivel maga a Find My Device hálózat még nem indult el, ezért minden szem a Google-re szegeződik, utóbbi ugyanis újabb nagy változást vár a készülékkövetési technológiában.

Hogy a Google késői belépése erre a területre versenyelőnyhöz juttatja-e a vállalatot, azt még nem tudni. Az azonban biztos, hogy ezek az előrelépések új korszakot jelentenek az eszközök biztonsága és a fogyasztók nyugalma terén világszerte.

(via)

(x) hirdetés
2023.09.22.

Ezeket már olvastad?

+