MojAndroid
(x) hirdetés

Fantasztikus funkciókkal promózza új telefonjait az Apple, bár sajnos igazából egyik sem újdonság.

Akció gomb

A némító kapcsoló már régóta az iPhone termékcsalád szerves részét képezi, de ez az iPhone 15 Pro sorozatban megváltozik. Az új telefonok egy olyan akciógombot kínálnak, amelyet a kívánt funkcióhoz vagy alkalmazáshoz lehet kapcsolni.

Hardveres gyorsgombok már évek óta léteznek az Android-telefonokon, a Samsung és a BlackBerry például a 2010-es évek végén kínálta a programozható gombokat. Manapság már nem nagyon találkozunk velük, de az olyan telefonok, mint a Nokia XR21 és a Samsung robosztus telefonjai továbbra is kínálják ezt a lehetőséget.

Periszkóp kamera

A legjelentősebb iPhone 15 Pro Max kamerakorszerűsítés az 5x-es összehajtott zoom-kamera, amely nagyrészt ugyanazon elvek alapján működik, mint az összehajtott zoomos periszkópos kamerák. Mondhatni, az Apple kivitelezése némileg eltér az Android OEM-ekétől abban, hogy a kameraérzékelő továbbra is kifelé néz, nem pedig oldalra. Tehát nem egészen periszkópos kialakításról van szó, de még mindig prizmákat használ a fény visszaverésére, hogy lehetővé tegye az Apple 5x zoomját, hasonlóan a többi Androidos periszkópos kamerához.

A Samsung Ultra készülékei még mindig a legjobb kamerás telefonok közé tartoznak a 10x 10MP-es periszkópos kamerának és a 3x 10MP-es teleobjektívnek köszönhetően. Azonban azt tippeljük, hogy az iPhone versenyképes, vagy esetleg még jobb eredményeket is nyújt majd ~5x-ös értékkel.

Ha már a kameráknál tartunk, az Apple a Google-től és a Samsungtól kölcsönöz egy UI funkciót is, amikor nagyítunk. Pontosabban, az iPhone mostantól egy olyan overlay ablakot jelenít meg, amely a teljes jelenetet úgy mutatja be, ahogy az 1x kamera látja.

Újrafókuszálás

Az Apple az iPhone újdonsült képességét is kiemelte, hogy a kép fókusza utólag is átállítható. Ez bizonyos helyzetekben nagyon praktikus, és nagyobb kreatív szabadságot biztosít a folyamat során. A kép újrafókuszálása azobann nem újdonság. Kérdezd csak meg a Nokiát, a Samsungot, a HTC-t és másokat.

A funkció valójában a Nokia Lumia sorozatban debütált először 2013-ban a Refocus alkalmazáson keresztül, míg a 2014-es HTC One M8 a hátsó mélységérzékelőnek köszönhetően kínálta ezt a funkciót. De a HUAWEI (széles rekesznyílás mód), az LG (Magic Focus), a Samsung (Selective Focus) és más cégek telefonjai is kínálták ezt a lehetőséget az évek során.

Azóta láttuk, hogy néhány Android márka elhagyta ezt a funkciót, és a korai próbálkozások igencsak szintetikus megjelenést eredményeztek. Reméljük tehát, hogy az Apple egy csiszoltabb megoldást kínál.

USB-C

Az Apple végre áttért az USB-C-re az iPhone-ok esetében, majdnem hét évvel azután, hogy az első androidos telefonok is ezzel a porttal érkeztek. Sajnos az alap iPhone 15 modellek lassú USB 2.0 sebességet kínálnak, összhangban az alsó és középkategóriás Android telefonokkal, a Pro készülékek azonban USB 3-as sebességel érkeznek, ami nagyjából megfelel a Google és a Samsung zászlóshajóinak.

Ez egy olyan funkció, aminek örülünk, hogy a vállalat lemásolta, még akkor is, bár mint tudjuk, erre az EU kényszerítette. Ez azt jelenti, hogy csak egy kábelre van szükséged az összes modern kütyüdhöz, miközben a kiegészítők egész ökoszisztémájának (a pendrive-októl az SSD-kig és így tovább) is megnyitja az utat.

Portrék utólag

Az Apple a meglehetősen ügyes képességet emelte ki, hogy visszaléphetünk a rögzített fotókhoz, és portréfotókká alakíthatjuk őket. De ez megint csak nem újdonság az Android telefonok számára.

A Google Fotók bizonyos felvételekhez (pl. jól körülhatárolt háttérrel rendelkező emberekről készült pillanatokhoz) kínál “háttér elmosása” javaslatot, valamint a szerkesztőcsomagban egy külön portré eszközt. Ezek az eszközök offline is működnek, így nincs szükség internetkapcsolatra ahhoz, hogy meglévő pillanataid portréfotókká alakítsd.

3D videók

Az Apple Vision Pro headset 2024-ben jelenik meg, az Apple pedig úgynevezett térbeli videókat hoz az iPhone 15 Pro termékcsaládba. Ez csak egy fantázianév a 3D-s videókra, és ez is olyasmi, amit már láttunk korábban az androidos telefonokon. Valójában az olyan telefonok, mint a HTC Evo 3D és az LG Optimus 3D már 2011-ben kínálták a 3D videók rögzítésének lehetőségét. Azóta nem sok olyan telefont láttunk, amely támogatta volna ezt a funkciót, kivéve a szerencsétlenül járt RED Hydrogen One-t 2018-ban.

AV1 dekódolás és sugárkövetés

Az Apple A17 Pro chipje szupererős okostelefon-processzor, amelyhez az Apple is kínál néhány olyan kapcsolódó funkciót, amelyet már egy ideje az Android-telefonokban is láthatunk.

Egyrészt az Apple mostantól AV1 dekódolást kínál a Pro telefonokon. Ez lehetővé teszi, hogy ugyanazt a videólejátszási minőséget kisebb fájlméret mellett, vagy jobb minőséget ugyanolyan fájlméret mellett. Rengeteg újabb Android telefon kínálja ezt a funkciót, és a Netflix és a YouTube is kínál AV1 streaminget. Valójában a 2019-es MediaTek Dimensity 1000 volt az első okostelefonos processzor, amely AV1 dekódolást kínált.

Eközben az Apple Pro telefonjai is hozzák a sugárkövetést. Ez a technológia valósághűbb megvilágítást, árnyékokat és tükröződéseket tesz lehetővé a videojátékokban. A tavalyi Samsung Exynos 2200 chip (amelyet az európai Galaxy S22 sorozatban használtak) volt az első olyan mobil SoC, amely hardveresen támogatott sugárkövetést kínált. De azóta már a Snapdragon 8 Gen 2 és a MediaTek Dimensity 9200 processzorokon is láthattuk a technológiát.

(via)

 

2023.09.19.

Ezeket már olvastad?

+