MojAndroid
(x) hirdetés

A Samsung Galaxy Z Fold5 július 26-án mutatkozik be Szöulban. Szokás szerint a vállalat próbálta a lehető legtöbb információt titokban tartani, de egy sor kiszivárgás alapján jó képet kaptunk arról, hogy mire számíthatunk. Íme, amit július 24-én, néhány nappal a nagy Galaxy Unpacked esemény előtt tudunk.

Ne feledjük, hogy ezek a részletek kiszivárogtatásokon alapulnak, így nem biztos, hogy 100%-ig pontosak. Bár néhány részletet látszólag megerősítettek, de aztán később más források cáfolták azokat.

Új zsanér

Kezdjük a dizájnnal. A Galaxy Z Folddal kapcsolatban a legnagyobb panasz a telefon becsukásakor keletkező rés volt. A jelentések szerint a Samsung végre orvosolta a problémát ezt egy új zsanérkialakítással, amely laposan záródik. Az új, hézagmentes kialakítás többé-kevésbé megerősítést nyert. A Samsung még a Z Flip5 esetében is hivatalosan megerősítette a résmentes dizájnt, és bár nem mondta ki kifejezetten, hogy ugyanez igaz a Z Fold5-re is, kevés az esélye annak, hogy a vállalat premier okostelefonja elavult dizájnnal marad, amikor a megfizethetőbb testvérmodell továbblép.

Az új zsanér a Galaxy Z Fold szériával (és a legtöbb versenytársával) kapcsolatos másik panaszt – a kijelző közepén lévő gyűrődést – orvosolja. Az új zsanérmechanizmusnak köszönhetően az összecsukható kijelző összecsukott állapotban csepp alakot formáz a zsanér belsejében, így nem lesz látható a gyűrődés. Hasonló megközelítést már láttunk a Moto Razr és az Oppo Find N sorozatnál.

A Galaxy Z Fold5-ről készült fotók megerősítették a 3D rendereken látott dizájnt. Ne feledjük, hogy ezek nem valódi készülékek, így nem valódi kijelzővel rendelkeznek, és az alábbi képeken látható gyűrődés nem biztos, hogy reprezentatív.

Váz és kijelzők

Azoknak akik a Z Fold4-hez képest egy kompaktabb Galaxy Z Fold5-ben reménykednek, úgy tűnik, nincs szerencséjük. A jelentések szerint az új telefon nagyon hasonló méretekkel rendelkezik majd, mint a jelenlegi modell. A Z Fold5 mérete 154,9 x 129,9 x 6,1 mm lesz kibontott állapotban és 154,9 x 67,1 x 13,4 mm összehajtva. A közelgő készülék állítólag 254 grammot fog nyomni, ami 9 grammal kevesebb, mint a Z Fold4.

Több jelentés szerint a külső kijelző megtartja a 6,2 hüvelykes képátlót, mint a Galaxy Z Fold4 esetében. Hogy ugyanolyan magas és keskeny képarányú lesz-e, az még nem derült ki. A belső kijelző specifikációjáról még mindig nincs szó, de jó okunk van feltételezni, hogy a jelenlegihez hasonlóan 7,6 hüvelykes panel lesz.

Egyes jelentések szerint a telefon IP5X minősítést kap, azaz “porálló” lesz. Ez az IPX8-as besorolás mellett, amely 30 percig 1mof vízig tartó védelmet garantál. Az Ice Universe szerint azonban ezek a jelentések hamisak, és a Z Fold5 megmarad az IPX8-as besorolásnál.

Nincs S Pen foglalat

Szinte biztos, hogy a Galaxy Z Fold5 belső képernyője támogatni fogja az S Pen bevitelt, de a telefonban nem lesz beépített foglalat a stylus számára. Ennek beszerelése drasztikus újratervezést igényelne, és a Fold5 egyértelműen inkább evolúciós lépésnek ígérkezik.

Snapdragon 8 Gen 2 a Galaxy számára

A Samsung Galaxy Z Fold5 ugyanazt a Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy-t fogja használni, mint a Galaxy S23 Ultra. Tavaly az S22 Ultra Exynos 2200-at vagy Snapdragon 8 Gen 1-et kapott, míg a Galaxy Z Fold4 a hatékonyabb Snapdragon 8+ Gen 1-et használta, úgy tűnik, idén nem lesz eltérés a chipsetek között.

Láttuk a Geekbench eredményeket, amelyek megerősítik a 3,36 GHz-es elsődleges magfrekvenciát. A tesztelt készülékben 12GB RAM volt, ami valószínűleg megmarad az alapkapacitásnak.

Kamerák

A Samsung valószínűleg marad a Galaxy Z Fold4-ből származó 50MP-es ISOCELL GN3 érzékelőnél, mint a Galaxy Z Fold5 fő egységénél.

A Z Fold4 12MP-es ultraszéles és 10MP-es tele objektívjének releváns frissítéséről nem hallottunk, a szelfi kamerákról szintén semmi információ, így hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a Samsung kihagyja a kamera frissítéseket ebben a generációban. Persze az új chipkészlet erősebb ISP-je és a finomhangolt szoftver érezhetően befolyásolhatja a képminőséget, de ez egy olyan kérdés, amivel meg kell várni a megjelenést.

Megjelenés és ár

A Samsung várhatóan külön Unpacked eseményt fog tartanzi az új Galaxy készülékeknek az észak-amerikai piacokon, erre az eseményre állítólag augusztus 11-én kerül sor. Ez két dolog egyikére utalhat: 1) a Z-sorozat globális bevezetése késni fog (valószínűtlen), vagy 2) a második eseményt úgy időzítik, hogy az egybeessen a nyílt értékesítés kezdetével (valószínűbb).

A Samsung jellemzően a bejelentés napján indítja el az előrendeléseket, majd a bejelentés után két héttel, azaz pontosan augusztus 11-én, az első pénteken nyitja meg az értékesítést.

A Samsung egyébként már most is fogadja az előrendeléseket, amelyekhez nem kell semmilyen kötelezettséget vállalni azon túl, hogy regisztrálsz az e-mail címeddel, és 50 dollár jóváírást kapsz a fáradozásodért.

Ez a kedvezmény pedig jól jöhet, hiszen a kiszivárgott hírek szerint az ár emelkedni fog: a 12/256 GB-os Galaxy Z Fold5 esetében 100 euró, az 512 GB-os és 1 TB-os változatoknál pedig 120 euró. Ez természetesen Európára vonatkozik, de még Észak-Amerika sem biztos, hogy megússza. Egy másik forrás egy nappal az első jelentés után megerősítette a 100 eurós emelést az alap Z Fold5 esetében.

(via)

2023.07.24.

Ezeket már olvastad?

+