MojAndroid
(x) hirdetés

A Fairphone 4 moduláris okostelefon 2021-ben indult útjára, legalábbis Európában. Az USA-ba csak most jut el, akár hiszed, akár nem, de egy kis csavarral.

A készüléket a Murena nevű cég hozza el az Államokba, amely az androidos telefonok “de-googlizására” specializálódott. Így a csak az Egyesült Államokban kapható Murena Fairphone 4 nem Androidot futtat, mint európai társa, hanem a Murena “/e/OS” rendszerét.

A vállalat ezt egy adatvédelmi, Google-mentes operációs rendszerként írja le, amely azokat célozza meg, akik óvakodnak attól, hogy megosszák adataikat a keresőóriással. Az operációs rendszernek saját alkalmazásboltja és Murena Cloud alkalmazásai vannak, például e-mail, naptár és felhőalapú tárhelyek számára. Az alkalmazásbolt kiemeli az egyes alkalmazások adatvédelmi besorolását, de a jelek szerint az alkalmazásokat továbbra is a Play Store-ból szerzi be. Ennek ellenére a Murena azt állítja, hogy a folyamat során nem ad át semmilyen személyes adatot a Google-nak.

A Murena Fairphone 4 629,90 dollárról indul 6GB RAM-mal és 128GB tárhellyel, és 699,90 dollárig emelkedik 8GB RAM-mal és 256GB tárhellyel. Támogatja a microSD bővítést, a moduláris rendszer pedig azt jelenti, hogy az alkatrészek cseréje egy hagyományos csavarhúzóval is elvégezhető. A készülék IP54-es tanúsítvánnyal rendelkezik a por és a vízsugárzás ellen, valamint 5G és dual-SIM támogatással rendelkezik.

A vásárlók öt év garanciát kapnak a hardverre, és nagyon minimális csomagolást, adapter és kábelnélkül, a dobozban csak a telefon és egy gyorsindítási útmutató található. A Fairphone 4 10/10-es “javíthatósági pontszámot” kapott az iFixit-től, ami nagyon-nagyon ritka a mobilok világában.

Ennek ellenére a specifikációk nagyjából megfelelnek annak, amit egy hasonló szüléktől elvárnánk. Kapunk egy 6,3 hüvelykes 1080×2340 60 Hz-es LCD-képernyőt, Snapdragon 750 chipsetet, egy hármas hátsó kamerarendszert (48 MP-es fő OIS-szel, 48 MP-es ultraszéles, autofókuszos és ToF 3D érzékelővel), egy 25 MP-es szelfi szenzort és egy 3 905 mAh-s akkumulátort, amely támogatja a 20 W-os vezetékes töltést.

(via)

2023.07.06.

Ezeket már olvastad?

+