MojAndroid
(x) hirdetés

Az Európai Bizottság friss jogszabálytervezete új frontot nyitna a hulladékok elleni küzdelemben azzal, hogy tartósabb telefonok és táblagépek készítésére kötelezné a gyártókat. Az eszközök tartósságát ráadásul a háztartási gépekről ismert energiacímkékhez hasonló tájékoztatókról a fogyasztók már vásárlás előtt ellenőrizhetnék.

Cserealkatrészek és javíthatóság

Személyes szinten sokan ismerjük a problémát: a legmodernebb mobilok és egyéb eszközök is “megfáradnak”, idővel már nem bírja olyan sokáig az akkumulátoruk, mint közvetlenül vásárlás után. De az is gyakori, hogy például egy leejtett telefonhoz olyan drága lenne az új képernyőpanel, hogy jobban megéri új mobilt venni helyette. Az ismert jelenség globális szinten erőteljesen hozzájárul ahhoz a problémahalomhoz, amit a növekvő mennyiségű e-hulladék kezelése okoz a világon.

Az Európai Bizottság ezért idén szeptemberben közzétett egy új tervezetet, ami (legalábbis részleges) megoldást jelenthet a problémára. A javaslat értelmében arra kényszerítenék a mobil eszközök gyártóit, hogy a termék piacra dobásától számított legalább 5 évig biztosítsák a cserealkatrészek elérhetőségét.

Ha elfogadják, a javaslat értelmében a professzionális szerelők az első öt évben hozzáférhetnek majd a 15 leggyakrabban cserére szoruló alkatrészhez, ezzel segítve az eszközök javíthatóságát. A cserealkatrészek listáján olyan egységek is szerepelnek, mint az akkumulátorok, kijelzők, töltők, hátlapok és SIM vagy memóriakártya-tálcák.

Tartósabb akkumulátorok a piacon

A tervezet emellett azt is előírja, hogy a mobil eszközökbe szerelt akkumulátoroknak legalább 500 teljes lemerítést és feltöltést kell kibírniuk anélkül, hogy kapacitásuk nagy mértékben (vagyis 83% alá) csökkenne. Azokban az esetekben, ha a csereakkumulátorok 5 éves ellátása nem biztosítható, a célszám 1000 teljes töltési ciklus után legalább 80% kapacitás.

Az pedig újabb biztosítékot jelent, hogy (valószínűleg az Apple korábbi botrányos gyakorlatára reagálva) a javaslat értelmében az újabb szoftverfrissítések nem ronthatnak majd az akkumulátorok teljesítményén és élettartamán. Mint ismeretes, az Apple egy 2017-es frissítése jelentősen lassította a gyártó telefonjait – a hivatkozási alap pont az akkumulátorok kímélése volt.

Új energiacímkék

A javaslat emellett új energiacímkék bevezetését is célozza. Az okostelefonokra és a tabletekre vonatkozó szabályozás értelmében, ha megszavazzák, a hűtőkről és mosógépekről ismert új energiacímkék bemutatkozhatnak a mobil eszközökön is. Ezeken a gyártók kötelesek lesznek feltüntetni az akksik várható élettartamát, de a címke arról is információt biztosít a vásárlás előtt, hogy mennyire védett a készülék a por és víz, sőt, a leejtések ellen is.

A döntéshozók reményei szerint az új szabályozás elfogadása jelentősen hozzájárulhat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. Ha ugyanis öt évvel sikerül megnyújtani a mobil eszközök életciklusát, az annyival csökkentheti a kibocsátást, mint ha 5 millió autót vonnánk ki a forgalomból!

(via yettel)

(x) hirdetés
2023.01.10.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+