MojAndroid
(x) hirdetés

Zsinórban a negyedik éve, hogy a Sony egy elektromos autót vitt a CES szakkiállításra, most végre egy nevet és egy gyártási dátumot is kaptunk.

2022. március elején a Sony és a Honda együttműködési megállapodást írt alá, ennek értelmében a két japán vállalat (Sony Group Corporation, Honda Motor Co., Ltd.) bejelentette, hogy stratégiai szövetségre lépnek. Melynek célja az e-mobilitás és a kapcsolódó szolgáltatások új korszakának megteremtése. A közös munkán keresztül nagy hozzáadott értékű akkumulátoros elektromos járművek közös fejlesztésében és értékesítésében kívánnak részt venni. A közös munka gyümölcsét aztán mobilitási szolgáltatások nyújtásával összefüggésben értékesíteni is lehet.

A leendő közös vállalat az elsőre furcsán hangzó New Company nevet kapta, mára pedig a CES szakkiállításon egy újabb tanulmányautó bemutatása mellett a Sony Honda Mobility bejelentette az AFEELA márkát.

A CES-en bemutatott legújabb AFEELA márka alatt bemutatott prototípusnak egyelőre nincs külön neve és első blikkre a Sony által 2 évvel ezelőtt bemutatott Vision-S elektromos autójának a továbbfejlesztett modellje.

Idén nem sok újdonság hangzott el az AFEELA égisze alatt bemutatott elektromos autó specifikációjáról. Feltehetően az eredetileg bejelentettekkel megegyező vagy hasonló adatokkal kell számolni. 400 kW (536 LE) kétmotoros összkerékhajtás, 4-8 másodperc alatti 0-100-as sprint és 240 km/óra végsebesség. Az árról és az akkumulátor méretéről továbbra sincs pontos információnk.

Az AFEELA elektromos modellje összesen 45 érzékelővel (lézeres letapogató, radarok és kamerák) figyeli a környezetét és a sofőrt, az érzékelőket a Sony szállítja. Továbbá a Sony úgy gondolja, hogy szórakoztató és szoftveres szakrételme lehetővé teszi, hogy még jobb ember-autós kapcsolatot nyújtson, mint a hagyományos autógyártók. A tervek szerint a Sony folyamatosan frissíteni fogja a szoftvert az AFEELA-ban, amit már sok autógyártó megígért, de kevesen teljesítették.

Az önvezető rendszer bizonyos körülmények között (feltérképezett gyorsforgalmi utak) képes lesz a 3-as szintű ténylegesen autonóm közlekedésre. Városban 2+ szintet ígér az AFEELA, azaz a vezető nem engedheti el a kezelőszerveket – erre külön figyel érzékelő.

A Sony prezentációja szerint az autót először 2025 első felében lehet megrendelni, majd az első szállítmányok 2026 tavaszán indulnak el az észak-amerikai vásárlókhoz.

További e-autós cikkekért kattints az e-cars.hu-ra!

Ez a cikkajánló az e-cars.hu-val való együttműködésünknek köszönhetően jelent meg.

2023.01.06.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+