MojAndroid
(x) hirdetés

Mára a legtöbb gyártó flagship készüléke Qi vezeték nélküli töltéssel rendelkezik. A Wireless Power Consortium (WPC) által kifejlesztett szabvány biztosítja, hogy készülékünk bármilyen vezeték nélküli töltővel kompatibilitási problémák nélkül feltölthető legyen. A 2010-ben véglegesített Qi szabvány mára elavult, ami sok okostelefon-gyártót késztetett arra, hogy előálljon saját megoldásával, azonban mindannyian ugyanazzal a problémával küzdenek: a töltés megkezdéséhez az eszköznek megfelelően illeszkednie kell a töltőpadhoz. Az Apple ezt a problémát a MagSafe technológiájával oldotta meg, amelyet a WPC most a Qi2 alapjaként használ.

A CES 2023-on bejelentett Qi2 vezeték nélküli töltési szabvány az Apple MagSafe-en és az új Magnetic Power Profile-on alapul. A MagSafe-hez hasonlóan a Qi2 – ejtsd: „chee two” – biztosítja, hogy az eszköz automatikusan igazodjon a töltőpárnához a beépített mágnesek segítségével a jobb energiahatékonyság és a gyorsabb töltési sebesség érdekében. Ez segít meghosszabbítani a készülék akkumulátorának élettartamát is, mivel kevesebb hő keletkezik a folyamat során.

A Qi2 azt is lehetővé teszi a gyártók számára, hogy vezeték nélküli töltést adhassanak olyan eszközeikhez, amelyek nem tölthetők ilyen megoldással. A szabvány végleges specifikációi még ebben az évben napvilágot láthatnak.

Az Apple 2020-ban mutatta be a MagSafe-et az iPhone 12-es sorozattal. Bár azóta sok MagSafe-szerű adapter jelent meg Android-eszközökhöz, egyik sem nyújt olyan élményt, mint az Apple megoldása. A MagSafe technológia WPC általi elfogadása jelentősen fellendíti a kiegészítők ökoszisztémáját, amely eddig csak korlátozottan terjedt el a tartozékgyártók körében.

Paul Golden, a Wireless Power Consortium marketing igazgatója megerősítette, hogy a Qi2 kezdetben akár 15 W-os töltési sebességet is támogathat – ez megegyezik a jelenleg Qi töltők teljesítményével. Amint a szabvány véglegesítésre kerül, a konzorcium elkezd dolgozni a specifikáció nagyobb teljesítményű/gyorsabban tölthető változatán.

A konzorcium várakozásai szerint az első Qi2-kompatibilis telefonok és töltők a 2023 év végén jelenhetnek majd meg a piacon.

(via)

2023.01.05.

Ezeket már olvastad?

+