MojAndroid
(x) hirdetés

Amint azt nyilván mindenki tudja, egy jó ideje nincs olyan Huawei telefon, amelyen megtalálhatnánk a Google szolgáltatásait. Az amerikaik döntése, melysorán a Huaweit gyakorlatilag rendszerellenségnek titulálta, kimondta, hogy a Google-nek (és sok más amerikai vállalatnak) tilos üzletelnie a kínai céggel. Ez akkor olyan csapás volt a kínai gyártó számára, amelyről akkor sokan azt gondolták, hogy a akár meg is inoghat tőle. Na de miről híresek a kínaiak? Hogy megijednek és feladják? Vagy akkor is megoldják?

Megoldották.

A Huawei saját ökoszisztémáját még a Google-vel közös időszakban kezdte fejleszteni, és ez meg is látszik a rendszeren. Mára gyakorlatilag minden alkalmazást elérhetünk és használhatunk, amit az androidon is megtettünk, megszerettünk. Persze vannak kivételek, de talán egyik sem annyira fájó, mint a Google saját szolgáltatásai, így pl. a Youtube, a Térkép vagy a Drive. Úgy tűnik, a kínai szoftverfejlesztők addig gondolkodtak, míg találtak egy egész jól működő megoldást, amivel gyakorlatilag a teljes Google ökoszisztémát visszavarázsolhatjuk kedvenc Huawei készülékünkre.

Ez pedig nem más mint a GSpace.

Az app ingyenesen elérhető a Huawei alkalmazás áruházához, telepítés után pedig gyakorlatilag egyből hozzáférhetünk a Play Store-hoz, és így minden más alkalmazáshoz is. Hogy mi a trükk? hogy a Huawei gyakorlatilag egy régebbi modellnek álcázza a telefont a Google szerverei felé, hiszen mint tudjuk: a tiltás nem vonatkozik minden készülékre, csak a tiltás bejelentése után bemutatott telefonokra. Egy apróbb bökkenő azonban még is csak van: ezek az appok ugyanis nem közvetlenül a telefonon futnak, hanem a GSpace app-ban, mint egyfajta homokózóban, vagy mondhatjuk úgy is, hogy egy virtuális telefonban. A Huawei esetében ez a telefon amugy a Honor 8X, amely 2018-as model, így nem vonatkoznak rá a korlátozások, viszont ez a megoldás sem megy át a Google SafetyNet vagy Play Integrity API teszteken.

A telepítés egyszerű: az AppGallery-ben keressünk rá a GSpace app-ra, majd telepítés után az app az első indítás követően még letölt néhány nélkülözhetetlen csomagot, majd a szokásos engedélykérések után már be is jelentkezhetünk Google fiókunkba. Innentől pedig a dolog a szokásos: a Play Store-on keresztül elérhetjük kedvenc appjainkat és telepíthetjük is azokat. Persze számítsunk néhány kellemetlenségre: egy-két Google alkalmazás ígyis megbizhatatlanul, vagy éppen nem működik, ilyen pl. a Translate amely a GSpace-en keresztül képtelen kommunikálni a szerverekkel. További problémát jelenthet, hogy a GSpace-ben futó alkalmazásokon keresztül letöltött tartalmak nem közvetlenül a telefonunkra kerülnek, hanem magába az appba, így viszont azokat gyakorlatilag lehetetlen elérni. Ez addig nem is jelent problémát, amíg pl. a Spotify/Netflix saját letöltött tartalmait szeretnénk elérni, mert azt amúgy is az app használja, de egy email csatolmány, vagy Google Drive tartalmat már lehetetlen a telefonra lebűvészkedni.

Kinek lehet akkor jó? Annak, aki ragaszkodik a Huaweihez, alapvetően elégedett a rendelkezésre álló szolgáltatásokkal, de azért hiányzik neki a megszokott Google közeg és nem zavarja az a pár dolog, ami esetleg bosszúságot okozhat. A GSpace jó jele annak, hogy nem adta fel a Huawei és folyamatosan azon dolgozik, hogy felhasználói egy valóban jól használható készüléket kapjanak a pénzükért cserébe.

2023.01.04.

Ezeket már olvastad?

+