MojAndroid
(x) hirdetés

Bevallom töredelmesen, hogy ennek a cikknek már tavaly el kellett volna készülnie, de sajnos csak most jutottam idáig. És azt is, hogy már lassan 10 éve elsődleges telefonnak iPhone-t használok és ennek pont a Samsung az oka.

Persze mindig is volt az iPhone mellett egy-egy androidos készülék másodlagos telefonnak, tesztelni, fejleszteni, miegymás –  most pl. párhuzamosan nyúzok egy Realme GT Master Edition-t és egy Xiaomi 12T Pro-t – de valahogy sosem éreztem a kényszert, hogy visszaváltsak fő telefonnak androidra.

Sose voltam az a nagy telefon mániákus. Első telefonom egy Siemens A40-es volt, amelyet akkor kaptam amikor elkezdtem a gimit, és legszívesebben a zsebemben tartottam. Egy soros kijelzője, amelyen jobbra-balra lapozva lehetett olvasni az SMS-eket nem sok izgalmat tartogatott, ellenben kellően ciki volt kb. bárhol elővenni. Aztán hála nagybátyámnak, elkezdtem megörökölni tőle a telefonjait, így lett végül Nokia 3310, 3410, 6310-esem is, míg végül beruháztam egy Telekom sajátmárkás telefonra, amelyre akkor azt hittem, hogy egy korai Android van rajta, később szomorúan konstatáltam, hogy csak valami saját fejlesztésű JAVA-s förmedvény volt az.

Talán 2014 volt, amikor úgy döntöttem, hogy elég volt a bohockódásból, most már valami értelmesebb telefont kell beszereznem. Így esett a választás a Samung S3-ra, majd később páromé is, csak ő már az S4-es szériából választott. Mindkét telefon nagyon jó volt. Olyan funkciókat kaptam meg, amiről addig csak álmodtam, gyorsak voltak a telefonok, szép fotókat készítettek, volt 3G, miegymás. Persze voltak dolgok amik a kezdetektől zavartak, pl. a letörölhetetlen gyári appok, ezekben a zavaró reklámok – amelyeket aztán szerencsére kigyomláltak a rendszerből – de összességében elégedett voltam. Aztán jöttek a gondok, folyamatosan melegedett vagy nem töltött az S4, nem reagált a kijelző, stb. Többkörös szervízelés után maga a Samsung mondta, hogy nem tud mi tenni, itt egy utalvány, vegyetek belőle amit szeretnétek. Ekkor váltottunk iPhone-ra, amit azóta sem bántunk meg, de nemrég egy kicsit megint elcsavarta a fejem a Samsung. Ha nem is elsődleges telefonként, bár az ára alapján nem lehetne más, de bármikor, gondolkodás nélkül elfogadnám

a Galaxy Z Fold 4-et.

Ez a telefon egyszerűen zseniális. Persze nem mondom, hogy tökéletes, vannak furcsaságok is, de mint termék, zseniális.

Hogy miért? Ha akarom telefon, ha akarom tablet. Ha akarom dolgozom rajta, ha akarom, akkor játszom vagy Netflixet nézek az ágyban. A legtöbb alkalmazás már eleve úgy érkezik meg a készülékre, hogy optimalizálva van a telefonra, így azok alkalmazkodnak az éppen használt kijelző méretre: szétnyitva megnőnek, összecsukva pedig az első kijelző méretéhez idomulnak. Nyilván a nem gyári, vagy még fel nem készített appok okozhatnak galibákat, nekem pl. az egyébként csodás Monument Valley 2 összezárás után folyamatosan lefagyott, és volt, hogy gyakran csak egy teljes restart oldotta meg a problémát, ezek a problémák előbb utóbb kikopnak majd.

Monument Valley 2
Monument Valley 2
Developer: ustwo games
Price: $3.99
  • Monument Valley 2 Screenshot
  • Monument Valley 2 Screenshot
  • Monument Valley 2 Screenshot
  • Monument Valley 2 Screenshot
  • Monument Valley 2 Screenshot
  • Monument Valley 2 Screenshot
  • Monument Valley 2 Screenshot
  • Monument Valley 2 Screenshot
  • Monument Valley 2 Screenshot
  • Monument Valley 2 Screenshot
  • Monument Valley 2 Screenshot
  • Monument Valley 2 Screenshot
  • Monument Valley 2 Screenshot
  • Monument Valley 2 Screenshot
  • Monument Valley 2 Screenshot
  • Monument Valley 2 Screenshot
  • Monument Valley 2 Screenshot
  • Monument Valley 2 Screenshot

Persze ahogy írtam, azért akadnak furcsaságok. Ízlések és pofonok, nekem összecsukva egy kicsit keskenynek tűnik a telefon, ellenben magas, ezért kényelmetlen zsebben hordani, bár lehet, hogy a Samsung ezzel pont a férfiakat akarja megóvni. Viszont amin szerintem még dolgozhatott volna a Samsung, az a telefon összecsukott állapota. Ekkor ugyanis a kijelzők nem pontosan illeszkednek egymáshoz, hanem egy kis ékalakú rés van köztük, ami miatt a telefont összehajtott állapotban letéve az asztalra ferdének tűnik, a nagy kamera modulnak hála pedig ilyenkor folyamatosan billeg is a telefon. Vannak már természetesen remek tokok rá amelyek ezeket az apróságokat orvosolják, de bárhogy is tökéletes a telefon, ezek azért engem zavartak.

Visszatérve a kijelzőre, a 7.6”-os FHD+ AMOLED kijelző brutális fényerővel rendelkezik, ezért bárhol dolgozhatunk vele, a napsütés sem lesz akadályozó tényező. A 120Hz-es kijelzőn pedig olyan fioman gördülnek a tartalmak, amelyet csak nagyon kevés telefonnál tapasztalhat meg az ember. A kijelzőt egyébként gyárilag egy speckó fólia védi, és erre érdemes is vigyázni, hiszen az összehajthatóság miatt nehézkes is megfelelő védelmet találni rá. Gondolom a fóliának köszönhetően, de a belső kijelzőt kifejezetten élmény tapicskolni is, az ember ujja csak úgy csúszik rajta, ellenben nem egy ujjlenyomat mágnes, így tényleg remekül használható.

Ott az a fránya rés.

A telefon egyébként fotózásra is jó választás lehet: bár mindig furcsán néztem a tablettel fotózó emberekre, a zseniális szoftvernek köszönhetően akár azonnal láthatjuk az elkészült képet, a kijelző másik felén pedig ha kell, már lőhetjük is újra az új fotót, akár már új beállításokkal. A fedlapon egyébként egy 10MP-es szelfikamerát találhatunk, 2.4-es rekeszértékkel, az első kijelzőn egy rejtett 4MP-es lencse kapott helyett, a hátlapon pedig egy trió áll rendelkezésünkre: egy 12MP-es ultraszéles lencse, egy 50MP-es széleslátószögű lencse mely természetesen optikai képstabilizátorral rendelkezik, és 1.8-as rekeszértékkel dolgozik, valamint egy 10MP-es teleobjektívet is kapunk. A hármasnak köszönhetően remek fotókat készíthetünk, legyen akár nappal, akár éjszaka.

A telefon egyébként jól bírja a strapát, egész napos használatot követően és volt még benne szufla, egy kevésbé megterhelő napot követően pedig akár még annyi energiája is marad, amivel egy félnapot még bőven kibír. A 4400mAH-es dual akksit egyébként természetesen gyorstölthetjük is, ekkor 30 perc alatt 50%-os töltöttséget érhetünk el, ha legalább 25W-os adaptert használunk.

Egyszónak is száz a vége, szomorú voltam, amikor a telefont vissza kellett adjam. Hosszú idők után ez volt az első olyan Samsung és egyben androidos termék, amire azt mondtam, hogy gondolkodás nélkül visszaváltanék rá elsődleges telefonként is. Az árazását tekintve nem lesz néptelefon idehaza, hiszen a 780 ezer forintos induló áron valószínűleg még a legkomolyabb üzletember is elgondolkodik, én azt mondom, aki megteheti, az vegye meg. Ezért a nem kis összegért egy olyan készülékhez jut, amely kiváltja a tabletet is és kis túlzással a laptopot is, de ha kell, tökéletes szórakozásra is: akár egyszerű böngészésről, olvasról, filmnézésről, vagy játékról beszélünk.

Remek munka Samsung!

2023.01.03.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+