MojAndroid
(x) hirdetés

Ma nincs könnyű dolga annak, aki elfogadható áron szeretne jó minőségű, megbízható Android rendszerű készüléket vásárolni magának. Mára majdnem mindegyik komolyabb gyártónak van hasonló készüléke, a kisebb, esetleg noname márkákról pedig ne is beszéljünk, ez az igazi bőség zavara. Fel volt adva tehát számomra is a lecke, amikor második telefonnak, munkámhoz kerestem nem túl gagyi telefont.

Bevallom töredelmesen, főtelefonként iPhone-t használok, már lassan 10 éve, de munkámból  (alkalmazásokat is fejlesztek) kifolyólag mindig is volt mellette egy androidos készülék is. Régebben Samsung S3/S4 telefonokat nyüstöltem, aztán volt, hogy Redmi-t nyúztam, de jelenleg is van egy LG K41-s telefonom is. Azonban valahogy mindig azt éreztem, hogy ezek a telefonok sokkal gyorsabban avulnak el az iPhone-hoz képest, főleg ahogy az alkalmazások igényei növekszenek, ezért újból ott voltam ahol a part szakad: keresnem kell egy újabb telefont a munkához. Elkezdtem hát keresni, először a nevesebb gyártók telefonjait néztem meg, a modellek teljességének igénye nélkül: Samsung, Xiaomi, OnePlus, Google Pixel, de úgy éreztem a második telefonként megfizethető kategóriában mindig van valami kompromisszum: gyengécske processzor, nem túl sok memória, kevés háttértár és így tovább. Aztán szembejött velem egy hirdetésben a realme GT Master készüléke, és bár nem mondanám, hogy első látásra szerelem lett, a specfikáció olyat ígért, amit muszáj volt kipróbálni.

Így hát nem is olyan sokára már bontogattam is a csomagot, ami az új telefont rejtette. Hozzám az Edition változat érkezett, amely 6.43” FHD+ AMOLED kijelzővel, 120Hz képfrissítéssel, 1080×2400 felbontással, Qualcomm Snapdragon 778 5G nyolcmagos 2.4 GHz processzorral, 8 GB RAM, 256 GB tárhellyel, Android 11 + realme UI 2.0 rendelkezik. Az akksi 4300 mAh kapacitással bír, amit 65W gyorstöltéssel találhatunk. 

Csomagolás / Külső

Ahogy azt már megszokhattuk a többi hasonló kategóriájú gyártónál, a realme-nél is igyekeztek odafigyelni, hogy már elsőre is azt érezze az ember, nem valami gagyi kínai noname telefont vett. Masszív, jó tapintású fekete dobozban rejtőzött a készülék, mellette a brutális gyorstöltő, használati útmutató és egy tok. Igen egy tok, ami nem túl masszív de igen kedves és egyben meglepő húzás a gyártó részéről, hogy még erre is odafigyel akkor, amikor más gyártók éppen a tartozékokat pucolják ki a dobozból. Újabb plusz pont, hogy a telefonra fóliát is helyeztek, így az ember első útja új telefonjával nem kell, hogy egy mobil szervizbe vezessen fólia felhelyezés és tok választás miatt.

Maga a telefon is jófogású, pont jó kijelző mérete, egy kézzel is kényelmesen használható, előny a hatalmas tepsi készülékek között. Ami számomra elsőre kicsit furcsa volt, az a telefon hátlapja: bőrönd hatása van, azonban ez a realme részéről tudatos döntés: egy japán ipari tervező mester, Naoto Fukasawa tervezte és ezt a gyártó ki is emeli a telefon key selling pontjai között. Ezt a megjelenést képviseli a tok is, és bár hamar megszokható, lehet, hogy valakinek ez a design nem fog bejönni.

Belső

Ami viszont biztosan mindenkinek bejön, az a sebesség, a fantasztikus fotós képességek és a brutális gyorstöltés. 

Kezdjük is a gyorstöltésnél: a realme által csak szerényen Dart-nak hívott töltő és technológia valójában is piszkosul gyors: tesztem alapján a telefont 20-ról 60%-ra 10 perc alatt feltöltötte, de közel lemerült állapotról a teljes töltöttségi szintet elérni sem kell órákat várni, a Dart ezzel is megbirkózott bő félóra alatt, így aki esetleg reggel venné észre, hogy éjszaka nem töltötte fel a telefont, egy gyors zuhany alatt pont annyi energiát szuszakolhat a telefonba, amivel kihúzza a napot. De ha már elfelejtett töltés: masszív használattal minden nap kell töltenünk, de ha csak telefonálgatunk, nem fotózunk, böngészünk vagy játszunk, akkor akár 3 napot is gond nélkül el van egy töltéssel a telefon.

A sebességről elég ha annyit mondok, hogy a középkategóriában magasan tarolt az Antutu tesztjén a készülék. 

Bármiféle tizedmásodperces gondolkodás, akadás nélkül fut az Android 11-re húzott realme UI 2.0 (ami egyébként egy nagyon igényes kezelő felületet ad a felhasználónak) és az izmosabb vasat igénylő játékok sem kottyannak meg a telefonnak: nem vagyok egy nagy mobil játékos, de az előtelepített PUBG mobil-t kipróbáltam és valóban lenyűgöző az élmény.

Áttérve a fotós képességekre, a telefon itt sem fog csalódást okozni. A hátlapon összesen 3 érzékelőből álló kameraszigetet találhatunk  (64MP hátlapi kamera + 8MP széles látoszögű kamera + 2MP makró kamera), amit az alap beállítások mellett ultra széles, portré mód, ultra makró opciókkal is használhatunk, de a szoftveres megoldásoknak köszönhetően van remek portré mód, tudunk panorámát fotózni és a profi fotósoknak rendelkezésére áll a PRO mód is, amivel az ISO értéket, a fehér egyensúlyt, a zársebességet és a fókuszt is manuálisan állíthatjuk. Itt tényleg erős a realme szoftveres oldalról is, hiszen a beépített mesterséges intelligenciának köszönhetően már fotózáskor automatikusan “effekteket” használhatunk: ha például tájfotózáshoz használjuk a telefont és csodás, felhőtlen az ég, akkor a telefon a kékséget még inkább ki tudja emelni. Amit egyedül egy kicsit gyengébbnek éreztem, az az ultra makró mód: itt nem tudtam olyat fotót készíteni, ami végül nem lett szétesett, pixeles, de ez legyen a legnagyobb problémánk. A kijelzőben egy 32MP szelfi kamera lesi mosolyunkat.

A telefonnal készült fotóinkat itt találhatjátok:

https://photos.google.com/share/AF1QipNe0_MDJnvldcDss9D2GrU0d_CmPw3xNoW8GORCVguuibUq2ACBoCUGGXBrGnJC7A?key=ZnNXcFd1SXV4YkVkMDBsdVNqOVotakJwU05LVWZR 

Összegzés

Bevallom őszintén, hogy magamtól nem vásároltam volna eddig realme készüléket: itthon sokáig nem volt ismert, nem volt sok helyen elérhető, azonban ez mára szerencsére változik, és a telefon is meggyőző: a BBK egy remek készüléket tett le az asztalra elfogadható áron, sőt merem kijelenteni, hogy a telefon nála magasabbra pozícionált készülékeket is könnyedén lepipál teljesítményében és képességeivel. Annak, akinek nem a márka a legfontosabb tökéletes választás lehet, hiszen ennyi pénzért a versenytársaknál csak gyengébb készülékhez juthatunk.

Ez a cikk most ennyi, de a teszt nem: a hazai hivatalos forgalmazónak, a WayteQ-nek hála, a telefon nálunk marad tartós tesztre és már az Android Portál készülő alkalmazását is ezen fejlesztjük, így még további beszámolókat olvashattok majd a tapasztalatokról.

2022.03.23.

+