MojAndroid
(x) hirdetés

A HONOR jó úton jár, hogy ismét a top androidos gyártók közé kerüljön, persze ehhez nagyon kellett neki a Huaweiből kiválás. Öntik magukból a jobb és jobb telefonokat, technológiai megoldásokat, a szaksajtó pedig nem győzi elismerésekkel HONORálni őket.

Kicsit megkésve, de hozzánk is megérkezett az idei év egyik sláger terméke, a Magic 4 PRO, amely nevéhez hűen mind tudásban, mind pedig árban valóban csodálatosan PRO.

A cég ezzel szeretné bebizonyítani, hogy egyedi funkciókkal rendelkező csúcskategóriás készülékek kínálatával vissza tud térni korábbi fényéhez. A HONOR annyira magabiztos, hogy a telefonra nem volt rest 1100 euros árcímkét biggyeszteni, és mivel szerencsére a forint is szépen kerekedik, itthon már közelíti a 450 ezres árat, ami akárhogy is nézzük drága.

Persze a Magic4 Pro mindent tartalmaz, ami egy csúcskategóriás telefontól elvárató 2022-ben. A készülék hatalmas LTPO OLED panelt kapott, amely 120 Hz-es frissítési gyakorisággal rendelkezik és állítólag még a szemet is jobban kíméli vetélytársaihoz képest.

A gyönyörű, négyszögben ívelt OLED panel mellett a Magic4 Pro fotózási képességekben is izmos. Az 50 MP-es főérzékelőhöz egy 64 MP-es 3,5-szeres periszkóp egység és egy 50 MP-es ultraszéles szenzor tartozik. Az egész rendszer 3D ToF érzékelővel rendelkezik, amelyet a Honor nem csak mélységérzékelésre, hanem autofókuszra is használ.

Szoftver, adatvédelem

A Honor Magic4 Pro Magic UI 6.0-val érkezik, amely Android 12-re épül.

Ha korábban használtuk a Magic UI-t vagy a Huawei EMUI-ját, valószínűleg otthon fogjuk érezni magunkat a felületen. A dizájnban nincs jelentős változás, a legördülő menü és az általános beállítások menü ikongráfiája pl. változatlan maradt. Az operációs rendszer elég sok testreszabási lehetőséget kínál. Témák, mindig látható megjelenítési stílusok, lezárási képernyők, ikonok széles választéka áll rendelkezésünkre, és még az egyszerű kezdőképernyő-stílusok vagy az alkalmazásfiók-alapú stílusok közül is választhatunk magunknak valót.

Az Android 12 és Android 11 alapvető funkcióinak többsége is kéznél van. Rendelkezik az adatvédelmi irányítópulttal, részletes alkalmazásengedélyekkel, értesítési buborékokkal, zöld ponttal, amely jelzi, hogy egy alkalmazás éppen használja-e a kamerát vagy a mikrofont.

A Honor komolyan veszi a biztonságot és az adatvédelmet, az Android szabványos biztonsági rétegén felül egyedi megoldásokat is kínál. Szinte mindent lezárhatunk, amit szeretnénk – alkalmazásokat, mappákat, fájlokat, képeket és videókat, jelszavakat stb, amelyeket aztán arcfelismeréssel vagy ujjlenyomattal oldhatunk fel. Érdemes megjegyezni, hogy nem sok készülék kínál alkalmazás-feloldást vagy automatikus jelszó-kitöltést arcfelismeréssel, mivel a tapasztalatok szerint az android arcfeloldása könnyen megtéveszthető. A Magic4 Pro 3D ToF érzékelőt használ a fokozott biztonság érdekében, így vitathatatlanul ugyanolyan biztonságos, mint ha az ujjlenyomatos feloldást használnánk.

Ha már az ujjlenyomat-érzékelőről beszélünk, a Magic4 Pro ultrahangos olvasóval büszkélkedhet, amelyet korábban csak a Samsung Galaxy termékcsalád használt.

A megvalósítás itt egyszerűen hibátlan. Az említett technológiának van néhány kulcsfontosságú előnye a hagyományos, széles körben használt optikai ujjlenyomat-olvasókkal szemben. Ez megbízhatóbb piszkos vagy nedves ujjhegyekkel, ugyanolyan jól működik még akkor is, ha az ujjlenyomat-területet nem éri elég fény. Hátránya ugyanakkor a képernyő védelme. Csak néhány olyan gyártó van, amely olyan kompatibilis képernyő üveget gyárt, amely nem teszi használhatatlanná az ultrahangos ujjlenyomat-olvasót. Meg kell jegyezni, hogy az olcsó, kínai műanyag képernyővédő fóliák is ronthatnak az érzékelés minőségén.

Kamera, fotós képességek

A Honor azt állítja, hogy a Sony IMX766 50 MP-es, 1/1,56 hüvelykes, 1,0 µm-es érzékelőjét használja f/1,8-as objektívvel párosítva, amely meglepetésünkre nem stabilizált.

A Magic4 Pro 3,5-ös periszkópos zoom kamerájához 64 MP, 1/2,0″, f/3,5, 0,7 µm, OIS egységet használ, a 3,5-szeres veszteségmentes zoom bőven elég. Az ultraszéles kamera egy másik 50 MP-es, de a főnél lényegesen kisebb érzékelővel – 1/2,5″-es, f/2,2 rekesznyílással párosul, az objektív pedig 122 fokos látómezővel rendelkezik. Ez bőven széles. A Honor azonban megjegyzi, hogy az objektívkorrekciós algoritmus után a tényleges látómező szűkebb, és fontos megjegyezni, hogy ennek az ultraszéles lencse is rendelkezik autófókusszal.  A hátlapi kameracsoportot dToF mélységérzékelő segíti, valamint kapott egy lézeres autófókusz érzékelőt, amelyet a telefon gyenge fényviszonyok mellett használ. Kapunk még egy “villogásgátló érzékelőt” is, amely segít a zársebesség beállításában is, így elkerülhetjük a képernyő villogását videók rögzítése közben. Az egész rendszer egy színspektrum-érzékelőre támaszkodik a jobb fehéregyensúly érdekében.

Szelfizéshez 12 MP-es, f/2,4, 1,22 µm-es ultraszéles lencsét kapunk, amelyet a mélységinformációkhoz és a fejlett arcfeloldáshoz használt 3D ToF érzékelő segít.

A Honor Magic4 Pro lenyűgöző hardverét szuper szoftveres megoldások egészítik ki, itt is talán legfigyelemreméltóbb az úgynevezett Fusion Photography. A választott gyújtótávolságtól függően a rendszer több kamerát is használ a fénykép elkészítésének pillanatában, amely javítja a dinamikatartományt, az élességet és a részletességet. Íme egy érdekes grafikon, amely elmagyarázza, hogy mely kamerák működnek a gyújtótávolságtól függően.

De mit érne egy ilyen telefon, ha nem bírná energiával?

Szerencsére a Magic4 Pro villámgyors 100 W-os vezetékes töltést és 100 W vezeték nélküli töltést is kínál a Honor szabadalmaztatott állványával. A cég azt ígéri, hogy a kábellel kevesebb, mint 30 perc alatt teljesen feltölthetjük a telefont.  Ez kell is, mivel a tesztek alapján a telefon hajlamos könnyen merülni, a 4600 mAh-s akksi addig bírja, ameddig nem kezdjük el nyúzni a telefont. Ha játszunk, videót nézünk, zenát hallgatunk, tehát úgy használjuk a telefont, hogy ki is használjuk a benne rejlő lehetőségeket, akkor is legfeljebb csak átlagosan teljesít a telefon üzemidőben. Persze egy átlagos nap lehozható egy 100%-os töltéssel, de ennyi pénzért már elvárná az ember, hogy 10-15%-nál kicsit több energia maradjon a telefonban, mire töltőre kerül. A pletykák szerint egyébként a fő ok a gyors merülés mögött a processzor: a Snapdragon 8 Gen 1 bizony a vetélytársaknál is energia igényes: hasonló üzemidőt tapasztalhatunk egy Galaxy S22 vagy egy Oppo Find X5 esetében is.

Érdemes még megemlíteni az IP68-as víz és por elleni tanúsítványt, a két teljes értékű sztereó hangszórót valamint Ultra Wideband támogatást is.

A Honor Magic4 Pro egy fantasztikus telefon, amelyet szívesen ajánlunk bárkinek, aki megengedheti magának. Ezért a pénzért prémium hardvert és remek szoftvert kapunk, olyan funkciókkal kiegészülve, mint az Ultra Wideband, a nagyfrekvenciás PWM háttérvilágítás-vezérlés, a fejlett arcfeloldás vagy az ultrahangos ujjlenyomat-olvasó. Ezenkívül vitathatatlanul erős a telefon a fotózás terén, amelyeket szoftveresen tovább erősít a gyártó.

Ebben az árkategóriában jelentős a verseny, és ezt a Honor is tudja. Ennek ellenére a magas árcédula azt jelzi, hogy a Honor tudja mit csinál, és a márka ismertsége nagyrészt mellette áll. Nem olyan népszerű, mint a Samsung vagy az Apple, de a Huaweihez fűződő kapcsolata nagy szerepet játszott a márkaismertség felépítésében azokon a piacokon, ahol mindkét márka elérhető. Biztosak vagyunk benne, hogy a potenciális vásárók úgy érezhetik, hogy ugyan olyan jó telefont kapnak mint a Huawei, de a Google Mobile Services szolgáltatással. Ami valljuk be: elengedhetetlen.

Köszönjük a telefont a HONOR Magyarországnak!

(x) hirdetés
2022.09.09.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

+