MojAndroid
(x) hirdetés

Az új javaslattervezetben az Európai Bizottság megvizsgálja annak lehetőségét, hogy az okostelefonok és táblagépek gyártóit arra kényszerítse, hogy készülékeiket tartósabbá és könnyebben cserélhetőbbé tegyék. Ennek a javaslatnak az a célja, hogy korlátozza az e-hulladékot, és ha ez megvalósul, a Bizottság szerint csökkenteni fogja a szén-dioxid-hulladék mennyiségét, amely jelenleg 5 millió autónak felel meg az utcákon.

A tervezet az akkumulátorokra és a cserealkatrészekre összpontosít. A gyártóknak minden eszközhöz legalább 15 alapvető alkatrészt kell biztosítaniuk, öt évvel a megjelenést követően. Ezek közé tartoznak az akkumulátorok, kijelzők, töltők, hátlapok, memóriakártya/SIM-kártya tálcák.

Ezenkívül a javasolt jogszabály azt szeretné elérni, hogy a gyártók vagy 80%-os akkumulátorkapacitás-megőrzést biztosítsanak 1000 töltési ciklus után, vagy öt éven keresztül biztosítsanak akkumulátorokat. A szoftverfrissítéseknek nem szabad negatívan befolyásolniuk az akkumulátor élettartamát.

Az Environmental Coalition on Standards (ECOS) szerint bár a tervezet ésszerűnek és biztatónak tűnik, még tovább kell dolgozni rajta. A testület például úgy véli, hogy a fogyasztóknak egyaránt jogosultaknak kell lenniük az akkumulátor cseréjére az ötéves életciklus alatt, és arra, hogy az legalább az akkumulátor 1000 teljes töltési ciklust kibírjon. Azt is szeretnék, hogy a fogyasztók képesek legyenek megjavítani eszközeiket anélkül, hogy professzionális segítséget kérnének.

Ha minden a tervek szerint halad, a bizottság új címkéket vezet be, amelyek hasonlóak a tévékre, mosógépekre és egyéb háztartási elektronikai cikkekre kerülő címkékhez. Ezek a címkék mutatják, mennyire tartós az eszköz – víz- és porvédelem, leejtésálló, és természetesen az akkumulátor élettartama a készülék élettartama alatt.

Persze egy piaci szereplő már is van, akinek nem tetszik az ötlet, várjuk a tippeket! :)

2022.09.02.

Ezeket már olvastad?

+