MojAndroid
(x) hirdetés

Az okostelefonokra leselkedő veszélyekről készített egy, beszédes adatokat felsoroló összeállítást az Avast, az ingyenes vírusirtójáról is ismert kiberbiztonsági cég írja a napi.hu

  • Globálisan a kibertámadások 60 százaléka az okostelefonokat veszi célba.
  • A koronavírus-járvány során 62 százalékkal több rosszindulatú telefonos kódot füleltek le a korábbi időszakhoz képest.
  • A különböző szervezetek többsége pedig már érintett volt telefonos adathalász-támadásban.

A cég szakértői a következőket javasolják az telefonhasználóknak:

  • Zárva kell tartani a telefon, amikor nincs használatban. Ez jelenti a telefon első védelmi vonalát. Érdemes az ujjlenyomatos vagy arcfelismerő zárat használni. A képernyőfeloldó mintákat nem javasolják, mert nyomot hagynak a telefonon, ezért könnyű azokat kitalálni. Pláne nem javasolják a PIN-kód vagy jelszavakesetében az 123456 számsort, kézenfekvő okokból.
  • Csak az ismert, megbízható alkalmazás-áruházakat szabad használni, Ellenkező esetben egy app letöltésével rosszindulatú kód, szoftver kerülhet a telefonra.
  • Érdemes lecsekkolni a telefonban az úgynevezett alkalmazásengedélyeket. Persze a navigációs applikációhoz, térképalkalmazásokhoz meg kell adni a helyadatokat. Ugyanakkor egy logikai játéknál tényleg szükséges megadni akár a helyadatokat, akár hozzáférést adni a fényképekhez. Mielőtt valaki rögtön megadná az engedélyt, gondolja át, hogy az adott alkalmazásnak valóban szüksége van-e a kért adatokra. Aki óvatos, elkerülheti, hogy túl sok személyes adata kerüljön a mások kezébe.

A nyilvános wifihálózatokat érdemes kikerülni, mert azokat bárki használhatja, ez fokozott kockázatot jelent. Különösen fontos: a banki alkalmazásba pláne nem szabad nyilvános hálózaton keresztül belépni, azt csak biztonságos környezetben tanácsos használni. Senki ne kattintson ismeretlen hivatkozásra, ha gyanús a hivatkozás vagy nem biztos valaki abban, hogy tényleg az a cég, szervezet küldte, akinek a feladó mondja magát, akkor nem kell vele foglalkozni. Az avastosok szerint bár a legtöbb okostelefon rendelkezik beépített titkosítással, az úgynevezett VPN (virtuális magánhálózat)extra védelmet jelent.

2022.06.18.

+