MojAndroid
(x) hirdetés

Elindult Délkelet-Európa első EU-s ID pénztárcája. Horváth Balázzsal, a Bancard Tanácsadó Kft. ügyvezetőjével beszélgettet a Fintechradar.hu az IDENTYUM NOW által kínált lehetőségekről.

A z IDENTYUM NOW digitális identitás létrehozását, azonosítását és az azokkal történő tranzakciók végrehajtását teszi lehetővé. A startup horvát székhelyű és vezetésű, azonban egy magyarországi partnercég is segíti a munkát és a termékbevezetést.

Horváth Balázs – Bancard Tanácsadó Kft.

Kezdjük ott, hogy mi az az ID Wallet?

– Ha használsz okostelefont, tudhatod, hogy a bankkártyák digitalizálhatók és virtuálisan tárolhatók a telefonon. Képzeld el, hogy a bankkártyádhoz hasonlóan a személyi igazolványodat, a vezetői engedélyedet, az egyetemi diplomádat hitelesítve digitalizálhatod, és a telefonodról megszabhatod, ki és miként férhet hozzájuk. Nagyjából ez maga az ID Wallet: a saját tárhelyed személyes adatok, okmányok tárolására és megosztására, ami kiemelt védelmet élvez, és ami kizárólag a te uralmad alatt áll.

Mitől különleges az Identyum megoldása?

Az Identyum egy átfogó digitális identitás szolgáltató, azaz olyan platform és digitális irattárca (ID Wallet), amely lehetővé teszi a vállalatok és magánszemélyek (végfelhasználók) számára, hogy

– könnyen azonosítsák magukat a digitális világban,
– jogilag érvényesen és hatékonyan írhassanak alá digitális dokumentumokat mobil eszközök segítségével, továbbá
– biztonságosan tárolják személyes adataikat, és teljes körű ellenőrzést gyakoroljanak az adataik felett.

Robert Ilijaš, az Identyum vezérigazgatója szerint:

„Technológiánk lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy teljesen digitalizálják kommunikációs csatornáikat a végfelhasználók számára. Ez más személyek távoli, automatizált és jogilag érvényes elektronikus azonosítását és hitelesítését (KYC) jelenti, kombinálva a dokumentumok – jogilag érvényes – távoli elektronikus aláírásával. Továbbá alkalmas a másik fél felhatalmazása alapján, a partner elektronikus és automatizált pénzügyi adatainak ellenőrzésére, például az IBAN tulajdonjogának vagy pénzügyi hátterének igazolására.”

Mivel az Apple és a Google már rendelkezik saját digitális személyazonosító wallettel, miben más az Identyum?

– Ezek elsősorban fizetésre szolgáló pénztárcák. A Google, csakúgy, mint az Apple, végtelen forrásból táplálkozik és pontosan értik, hogy a jövő az ID walletben rejlik. Ugyanakkor vajon te felhasználóként szeretnéd, hogy a tech óriások kezébe kerüljön a személyazonosságod lenyomata? Hogy viszonyulsz ahhoz, hogy a Google pontosan tudja, kinek és milyen célból azonosítottad magad – ideértve a telekommunikációs szolgáltatókat, bankokat, társadalombiztosítási szolgáltatásokat stb.?

Ez nem csak a felhasználótól veszi el a magánélethez való jog védelmének lehetőségét, de a digitális világban csak egy termék lennél számukra, amin nyerészkedhetnek.

Az adatbiztonság az első.

– Az Identyum a tech óriásokkal szemben nem férhet hozzá az ID Walletban tárolt adataidhoz. Az Identyum nem is tudja, ki felé, hogyan és miért azonosítottad magad. Ez csak rád és arra a félre tartozik, akivel szabad döntésből megosztod a személyes adataidat.

Tehát amellett, hogy a felhasználó digitálisan azonosíthatja magát az ID Wallet segítségével úgy a való életben, mint online, teljes mértékig meg is szabhatja, milyen információt akar megosztani egy másik személlyel vagy vállalattal.

Azt, hogy az Identyum tökélyre fejlesztette a szolgáltatást, az EU EBSI-megfelelősége (európai blokkláncszolgáltatási infrastruktúra) is mutatja. Az EBSI az EU teljes infrastruktúrájának blockchain alapja, amire későbbi EU-s ID walletek és épülnek majd az eIDAS 2.0 irányelv szerint.

Az Identyum ID Wallet EU-s szinten a nyolcadik ezen minősítés megszerzésében, a délkelet-európai térségben pedig az első.

Múlt év végén a cég az ISO 27701 minősítést is megszerezte (egyfajta GDPR minősítés vállalatok számára). Ezzel igazolják, hogy a felhasználók személyes adatait az adatbiztonság területén elvárható legfőbb szakmai gondossággal kezelik.

Az elérhetőség

Ez az a weboldal, amin keresztül a magánszemélyek és vállalatok tudják használni az aláírási rendszert, hogy jogilag hitelesen lássanak el elektronikus aláírással PDF dokumentumokat. Majd 2022 vége felé további szolgáltatások, az Identify és a FinCheck is elérhetőek lesznek a NOW oldalán.

A teljes cikkért kattints a Fintechradar.hu oldalára!

(forrás)

2022.05.27.

Ezeket már olvastad?

+