MojAndroid
(x) hirdetés

Ma már nem csak megszállottak követik a havi költségeiket. Ezekkel az appokkal könnyebb lesz átlátni mire költesz, mint gondolnád.

Sokféleképpen lehet spórolni, de ha nem látod, hogy mire megy el a pénzed, akkor nehezen tudsz jó döntéseket hozni. Szerencse, hogy ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésedre a tökéletes terv elkészítéséhez.

Több magyar bank is támogatja, hogy tudatosabbá válj pénzügyeidet illetően. Ilyen a Magyar Nemzeti Bank is. Az általuk létrehozott háztartásiköltségvetés-kalkulátor segítségével kiszámolhatod, kiadásaid és bevételeid mennyire vannak egyensúlyban. Ezenfelül egy kisebb összefoglalót is kapsz, mely hasznos tippek mellett ábrákkal segít, ha vizuálisabb típus vagy. Az adatokat el is mentheted.

Jó megoldás lehet, ha fel szeretnéd mérni, mennyit tudsz az adott hónapban félretenni, vagy számítanod kell-e mínuszra a családi kasszában. Nagyon jó, hogy rengeteg-féle költség- és bevételtípust listáznak ki, ezzel is segítve a gondolkodást, mert magadtól nem biztos, hogy minden eszedbe jutna.

Arra azonban nem alkalmas, hogy napi szinten vezesd benne a költségvetésedet. Érdemes kitölteni először fejből, minél jobban megtippelve a kiadásokat-bevételeket, elmenteni, és berakni a fiókba úgy, hogy egy hónapig ne vedd elő.

Ezalatt vezesd manuálisan vagy egy appal a költségeidet, és a hónap végén nézd össze a magyar nemzeti bankos összegzéssel, hogy mennyire jól tippelted meg az elején, hogy valójában mire mennyit költesz. Meg fogsz lepődni.

Hasonló felületet kínál még a Raiffesein Bank, valamint a Nemzeti Pénzügyi Tudatosság Munkacsoport által működtetett Okosanapenzzel.hu kalkulátor. Ezen a felületen lehetőséged van éves szintű kimutatásokat lekérni, melyekbe az évi egyszeri kiadásokat is belekalkulálják.

Ilyen magyar nyelvű költségkövető alkalmazások vannak

Magyar nyelven korlátozott számban érhetőek el költségvetés-kalkulátor alkalmazások. Ezt az űrt töltötte be a magyar fejlesztésű Koin. 2012 óta az app a legnépszerűbb magyar nyelvű pénzügyi tanácsadó alkalmazássá nőtte ki magát, több, mint 200 ezren töltötték már le.

Koin

Koin elérhető mind Android, mind iOS operációs rendszerekre, valamint webes felületet is biztosít, így asztali számítógépünkről vagy laptopunkról is hozzáférhetünk adatainkhoz. Nagyon felhasználóbarát és letisztult a felülete. A használatához regisztráció szükséges, mely éppen a különböző felületek szinkronizáláshoz elengedhetetlen.

Egyszerre több bankszámlát is kezelhetsz az alkalmazáson belül, és az elérhető egyenlegedet, vagyis, hogy összesen mennyi pénzed van, szintén láthatod. A bankszámláidat már 6 bankkal tudod szinkronizálni (CIB, MagNet, OTP, Raiffeisen, Revolut és Unicredit), amúgy manuálisan kell az összegeket bevinned, ami sokaknak macerás.

Miután létrehoztad a különböző számláidat (pl. különböző bankoknál lévő bankszámládat, megtakarítási számládat és készpénz „számládat”), megadhatod, hogy a felvitt tételek melyikhez kapcsolódjanak.

Beállíthatod, hogy kiadásról vagy bevételről van-e szó és ezeket kategóriákba rendezheted (pl. rezsi, szórakozás). Ha külföldi valutában történő tranzakciókról van szó, az árfolyam mindig a tétel felvételekor érvényes középárfolyamot veszi majd alapul. Rendszeres pénzmozgások esetén, mint a havi kifizetések, lakbér és a jövedelem, az alkalmazás automatikusan számol ezekkel minden hónapban.

Arra is van lehetőség, hogy emlékeztetőket állíts be, így többet nem felejted el befizetni például a telefonszámlád.

A hónap végi riportot lekérve átláthatod, mire is ment el a pénzed, kategóriákra és adott időtartamra vonatkozóan. A webes felületen oszlopdiagram formájában is, a mobilappban pedig kördiagramon láthatod az információkat.

Az alkalmazás fejlesztői (akik közül Szabó Márton egyébkén az iwiw egyik alapítója) kifejezett figyelmet szentelnek a biztonságnak. A telefon saját lezáró kódján felül az appot külön kóddal lehet ellátni, és kétlépcsős azonosításra is lehetőség van.

Jó hír, hogy 2019 szeptemberétől az új PSD2 EU-szabály bevezetésével minden banknak kötelező lehetőséget biztosítani, hogy a Koinhoz hasonló alkalmazásokkal automatikusan szinkronizálhassuk bankszámlánkat. A Koinnak van AISP típusú PSD2 engedélye, vagyis ahogy fentebb is említettük 6 bankkal már tudják szinkronizálni a bankszámla tranzakcióidat.

A Koin azoknak lehet jó választás, akik napi szinten szeretnék nyomon követni pénzügyeiket és részletes kimutatásokra van szükségük, hogy mindent kézben tartsanak.

Wyze

Szintén magyar fejlesztésű alkalmazásról van szó. A webes felület és a mobilapplikáció is könnyen áttekinthető, az ábrák átfogó képet adnak, könnyen értelmezhetőek.

Amiben nagyban eltér a Kointól, hogy a webes felület használatakor a netbankodhoz csatlakoztathatod a Wyze plug-int, mely automatikusan szinkronizálja majd a tranzakcióidat. Ez elég macerás, és aki nem ért a számítógépekhez, az itt könnyen elakadhat. A regisztráció után hozzáadhatod bankszámláidat, majd a netbankoddal összekötve az alkalmazás csoportokba rendezi tranzakcióidat. Az automatikusan létrehozott kategóriák mellett tetszőleges mennyiségű új alkategóriát hozhatsz létre.

A használat során az alkalmazás megtanulja szokásaidat az alapítók elmondása szerint, így automatikusan tudja majd kategóriákba rendezni tételeidet. Mindezek után egy részletes, interaktív kördiagramon lesznek ábrázolva a bevételeid és kiadásaid.

A mobil applikációval lehetőséged van egész nap nyomon követni pénzügyeidet és a készpénzes ügyleteidet is megadhatod benne.

Jelenleg az OTP, Erste, Raiffeisen, K&H, UniCredit, MKB, Gránit, Budapest és MagNet Bankok ügyfeleinek elérhető a plug-in funkció.

Hátránya, hogy a készpénzes kiadásaidat magadnak kell felvinned, a megtakarításokra pedig még nincs külön felület, valamint automatikus megtakarítási lehetőség sincsen.

Pénzügyeim

Szintén magyar nyelven elérhető és ingyenes a Pénzügyeim alkalmazás, de csak Androidra tölthető le. A rendszer jól átlátható, könnyedén el lehet igazodni az ikonok között, a megnyitásakor pedig rögtön látod egyenlegedet a főoldalon.

A bankszámláiddal nem tudod szinkronizálni, a tételeket manuálisan kell felvinned. Amiben újat nyújt, hogy a létrehozott költségvetési tervedet külön lehet választani a tényleges költéseidtől. Ennek a segítségével, ha nem minden úgy alakul, mint tervezted, meg lehet nézni, mik azok a tételek, amiket adott esetben át kell helyezned a következő havi kiadásokba, vagy le kell mondanod róla.

A számláidat megnyitva szintén külön lehet látni a várható kiadásaidat, és amiket már teljesítettél, ami manapság már annyira nem kényelmes. A bankkártyán és készpénzben rendelkezésedre álló összegeket külön tudod kezelni, mindkettőt meg lehet jeleníteni az alkalmazásban.

Az app támogatja a külföldi devizákat, használatuk gyakoriságának sorrendjében lehet közöttük keresni.

Az alkalmazás szintén készít egyszerű összefoglaló statisztikákat a költségvetésedről, megtakarításaidról, azonban megtakarítási terv kialakítására nem ad lehetőséget.

Arra is van lehetőség egy „jelképes összeg” befizetése után, hogy PRO felhasználóvá válhass. Így olyan további funkciók lesznek elérhetőek, mint a biztonsági mentés és visszaállítás, korlátlan számú fiók kezelése, riportok exportálása és megtekintése általad választott időszakra lebontva.

Ha még csak barátkozol a költségvetés elkészítésének gondolatával, vagy segítséget szeretnél a váratlan kiadásaid kezeléséhez, jó megoldás lehet a Pénzügyeim. Hátránya, hogy előfizetés nélkül a csatolható bankszámlák száma limitált, a tervezés pedig szintén nehézkes.

Spendee

A magyar nyelven is tudó alkalmazás fő hívószava, hogy segít a pénzügyi céljaidhoz tartani magad, és segítségével rendszerezheted az igazán fontos dolgokat. Az alkalmazást több pénzügyi szolgáltatóval összekapcsolhatod (pl. PayPal, Revolut, Coinbase, de Magyarországról a Budapest Bank, UniCredit, CIB, Erste, K&H, OTP és a Raiffeisen is köztük van), az adatokat automatikusan kategorizálja és a költéseket megjeleníti egyszerű grafikákkal és ábrákkal.

Az app segít elsajátítani a pénzügyi tudatosságot a pénzügyi tervek kialakításával, a pénztárcák rendszerezésével, többféle valutában (pl. nyaralásra), címkékkel és biztonságos adatszinkronizációval. Az alkalmazás a weben is működik, és a pénzügyek partnerekkel, családtagokkal is megoszthatók.

Minél többet használod, annál jobban megjeleníti az ábrákon, hogy hova megy el a pénzed, hogyan teljesítesz összevetve az előző szakaszokkal.

Az alkalmazás hátránya ugyanakkor, hogy csak akkor ingyenes, ha minden adatot magad viszel be kézzel. Ahhoz, hogy szinkronizálni tudd a bankszámláddal, Revolutoddal, előfizetésre van szükség, mely lehet havi ismétlődő, évi kedvezményes díj is.

További tippekért és alkalmazásokért kattints a BiztosDöntés.hu-ra!

Ez a cikk a BiztosDöntés.hu csapatával történő együttműködésünknek köszönhetően jelent meg.

2022.03.26.

+