MojAndroid
(x) hirdetés

A Katalóniai Műszaki Egyetem és a CARNET mobilitási kutatási központja által fejlesztett szállítórobotot tesztelnek hamarosan Debrecenben – írja a debreceni dehir.hu

A közlések szerint az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Logismile projektje által is támogatott fejlesztés már 2018 óta zajlik, a célja egy olyan kis méretű robot megalkotása, mely a termékek szállításának utolsó szakaszáért lehet felelős a jövőben. A robotot a tervek szerint 2022-ben a spanyolországi Esplugues de Llobregatban, Hamburgban és Debrecenben tesztelik majd.

Az ADD nevű eszközről azt írják, hogy az áruszállító tartállyal együtt 1,1 méter széles, 1 méter magas és  1,7 méter hosszú.

Hat kerék mozgatja legfeljebb 20 kilométer/órás sebességgel, és lépcsőn is tud közlekedni.

A katalán hírportálok szerint a fuvarozásban fajlagosan az utolsó szakasz megtétele igen költséges. Lehet, hogy addig már több ezer kilométert megtett az áru, de az utolsó pár kilométernyi szállítás akár a teljes költség 40 százalékába is kerülhet. A nagyvárosokban gondot okoz a szállítójárműveknek a parkolás, illetve egyre több városban szigorúan szabályozzák a járművel azok behajtási lehetőségeit, akár ki is tilthatják azokat egyes városrészekből. Erre a fejlesztők szerint az ADD robot megoldást hozhatna.

A CARNET-et a Katalóniai Műszaki Egyetem alapította még 2014-ben a VW Grouppal és a SEAT-tal, azóta még tizenhárom cég csatlakozott az együttműködéshez.

2022.01.20.

Ezeket már olvastad?

+