MojAndroid
(x) hirdetés

A „greentech” Fairphone holland startup bejelentette első 5G okostelefonját, a Fairphone 4-et.

A gyártó a telefonjaival a tisztesége, kiszámítható kereskedelmet és az újrahasznosíthatóságot igyekszik fellendíteni.

A Fairphone 4 ötéves garanciával érkezik és 2025 végéig biztosan támogatott lesz szoftveresen is – beleértve a legalább Android 12 és 13 verzióra történő frissítéseket. A készülék gyáriállapotában Android 11-et futtat. A startup azt is reméli, hogy még tovább meghosszabbíthatja a telefon élettartamát – amivel célja a szoftvertámogatás 2027-ig, valamint terveik között szerepel az Android 14-re és 15-re történő frissíthetőség is.

Az új zászlóshajó a Fairphone 3+ tavalyi bevezetését követi, amely lehetővé tette korábbi csúcskészülékének tulajdonosai számára, hogy néhány modul kicserélésével akár 70 euróért is frissítsék készüléküket. Az újrafelhasználás előtérbe helyezése az e-hulladék csökkentése érdekében kulcsfontosságú cél a Fairphone számára-így annak ellenére, hogy idén újabb telefont jelent be, lépéseket tesz annak elkerülése érdekében, hogy az új hardver iránti kereslet generálásával több e-hulladékot okozzanak.

A Fairphone 4 az első, amelyet „elektronikus hulladéksemlegesnek” nevezhetünk – mivel a gyártó azt állítja, hogy „kompenzálja” a felhasználók régi telefonjait és alkatrészeit azáltal, hogy „felelősségteljesen újrahasznosítja azokat.

A Fairphone moduláris felépítése lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy könnyen kicserélje az alkatrészeket (például a képernyőt, az akkumulátort és a kamerát), ha a készülék egy része meghibásodik. Ez bepillantást nyújthat a szórakoztató elektronika jövőjébe – ha a szabályozók elmennek a javíthatóság kötelezővé tétele felé a csökkentett fogyasztás ösztönzése érdekében, valamint ösztönzik a gyártókat az e-hulladék kezelésére, az pozítiv válasz lehet a gazdaság szén-dioxid-mentesítésére és az éghajlati válságra.

A Fairphone legújabb eszközének műszaki jellemzői is javultak az előző zászlóshajóhoz képest – így az 5G mellett a telefon 6 GB vagy 8 GB RAM-mal és 128 GB vagy 256 GB tárhellyel rendelkezik, Qualcomm Snapdragon 750G lapkakészlettel.

A készülék a mai naptól előrendelhető lesz a Fairphone weboldalán és a kiválasztott partnereken keresztül, az ára 579 euró (6 GB RAM/128 GB) vagy 649 euró (8 GB RAM/256 GB). A két változat Európában október 25-én jelenik meg a Fairphone regionális forgalmazói hálózatán keresztül. A telefon szürke, zöld és “zöld-foltos” színben érhető el.

Szerintetek is ez a telefongyártás jövője? Véleményeket várunk kommentben :)

2021.09.30.

+