MojAndroid
(x) hirdetés

Az instant messaging mai helyzete tragikus. 2016-ban az azonnali üzenetküldő appok piacát kb. így tudnám röviden összefoglalni:

Komolyan, 2016-ra a csevegőprogramokkal (vagy nevezhetjük instant messengereknek, chatklienseknek, és még vagy 10 más dolognak) is eljutottunk oda, mint annyi minden mással: a felhasználó, a felhasználói élmény és igények másodlagosak lettek a programokat előállító konglomerátumok piacszerzési és profitmaximalizálási törekvései mögött. Fogtam hát magam, és körülnéztem, milyen lehetőségei vannak ma a magamfajta privacy- és választásilehetőség-geekeknek instant üzenetküldés terén.

Mert mit adtak nekünk a róm hogy áll most a piac?

A Facebook két klienssel, a két legnépszerűbb klienssel van partiban:

  • A WhatsApp (1 milliárd felhasználó) ami újabban nem mellesleg eladja az adatod (bár ez nyilván senkit nem érdekel, mivel mindenki más is), nem rendelkezik rendes asztali klienssel.
  • A Facebook Messenger (900 millió felhasználó) alaptelepítésben 115 MB (erre pillanatok alatt rájön úgy 50 data, és persze a cache), ami számomra érthetetlen… lenne, ha nem azt látnám, hogy a Facebook minden lehetséges baromságot belecsövez, amit az összes többi platformján is dömpingszerűen próbál lenyomni a torkunkon: csinálj videótörténeteket, használj botokat, játékokat, és mindent, amire eddig sose volt igényed, de majd ők most megmondják, aztán egy ponton az app nevét Facebook Messengerről simán Facebook Mess-re rövidítik. (És ne legyenek illúzióitok, a WhatsApp is ilyen lesz 1 éven belül. És igen, számomra ez az Instagram veszte is. Ötleteket, hogy hova tudnék egyszerűen migrálni róla, a szerkesztőségbe várjuk.)

A WhatsApp és a Messenger nagy előnye, hogy “mindenki ott van”, de ez nem elég ok arra, hogy át tudjak siklani a sok baromság fölött, amit a Facebook hétről hétre belepakol, teljesen függetlenül attól, hogy mire vágynak a felhasználók. Na meg a hívásminőség, akkuhasználat sem az igazi.

És akkor ott a Google, aki egy levágott fejű csirke megfontoltságával alakítja a stratégiáját: a Hangouts (amit tipikusan a családommal használok-használnék), egyre inkább az az érzésem, abandonware lett. Amellett, hogy sose volt nagy barátja az akkuidőnek (látta valaha valaki a Hangouts-ot és az akkuidőt együtt sörözni? naugye), újabban egész egyszerűen megbízhatatlan, órákat késnek üzenetek, ami a biztosan másodlagos, hiszen egy instant messenger miért kéne instant legyen?… Az asztali kliens pedig, ha lehet, még gázabb, mint a mobil. Van egy Chrome extension alapú webapp, ami többször nem működik mint igen (és ez a hivatalos webes alkalmazás!), vagy van a GMailbe integrált kisablakos megoldás, ami pedig enyhén szólva anakronisztikus hozzáállás, meg hát már akkor se volt szép, amikor először megcsinálták.

A probléma az, hogy a Google kísérletei a helyzet megoldására még a Hangouts-nál is nagyobb kudarcba fulladtak: emlékszel még a Duo-ra? Hát az Allo-ra? Én sem. (És akkor a korábbiakról ne is szóljunk… részben mert már a nevükre se emlékszem.) Jó, hazudok, az Allo-ban néha megnézem a fényes jövőt, amit a Google Assistant képvisel (het (ne (majd (egyszer)))), de asztali kliens (na meg felhasználói bázis) nélkül az egész egy relatíve drága proof of concept, nem pedig valódi szolgáltatás. És ez sajnos elég jellemző a Google-re, pedig ilyen piaci részesedéssel azt gondolná az ember, hogy könnyen kerülhetnének domináns helyzetbe. (És igen, utána indulna ellenük egy antitröszt eljárás az EU-ban. “Annál, hogy antitröszt per indul ellened az EU-ban, csak az a rosszabb, ha nem indul antitröszt per ellened az EU-ban.” Ez kéne legyen a Google mottója.)

Oké, a nagyok rettenetesek, vagy leszarják a felhasználót, vagy leszarják a terméket, nem ritkán mindkettőt. Ilyenkor lenne válasz az alulról induló megoldás, a nyílt forráskód, a piac diszruptálására éhes startupok vagy közösségek. A chatprogramspecifikus probléma az, hogy kritikus tömeg, megfelelő számú felhasználó nélkül partravetett félkarú óriáshal, azt elérni pedig baromi nehéz, amikor az ember a privacy-ra ignoráns rokonsággal és baráti körrel van körülvéve (mint mindenki a világon). Fallback lehetne nyílt protokollok használata, amivel egymás chatkliens-ökoszisztémájába át lehetne kiabálni… de erre sajnos a nagyok is rájöttek, és igyekeznek a saját protokolljukat saját maguknak megtartani… tőlük erre ne várjunk megoldást.

De ha alternatívákról beszélünk, itt lenne pl. a Telegram. Rengetegen használják (100 millió+, az a WhatsApp tizede!), gyors, kicsi, letisztult, sok funkciója van… kivéve a hang- és videóhívást. És ezzel kb. meg is válaszoltuk a “lehet-e a Telegram a megoldás?” kérdést. Nem lehet.

Slack? Munkára végülis nem rossz, ideig-óráig működni is fog ez a “az új platform ahol még nem úsztam el annyira reménytelenül mint az emailemben” modell, de pl. hanghívásra, videóra ez se jó.

Régen minden jobb volt

Régen persze minden jobb volt: az akkori szolgáltatások gyerekcipőben jártak a silóságot tekintve, még akkor is ha végső soron azok voltak. Oké, hang nem volt, se videó (egy ideig), de ami volt, a szöveges üzenetváltás, az szépen integrálható volt pl. egy IRC ablakba.

Aztán jött az XMPP, a Jabber.org, meg a (szintén jabber alapú) intranetes chat, amit kifejezetten az akkori munkahelyem kommunikációs igényeit kielégítendő implementáltunk, és amit (2004-5 körülről beszélünk) a management végül letiltatott, mert mindenki orrba-szájba chatelt, munka helyett. Akkoriban így mentek a dolgok…

Itt szeretném hozzátenni, hogy ez a bitlbee alapú megoldás még mindig működik, mint ahogy természetesen a Pidgin is. A probléma az, hogy míg régen ezek hivatalosan támogatott XMPP gateway-ek voltak, addig ma se a Facebook, se a Hangouts nem támogatja hivatalosan a külső klienseket (értsd: azért működnek, mert “úgy maradtak”), ergo bármelyik pillanatban konkrétan le is tilthatják. Továbbá persze a kiterjesztett szolgáltatásokhoz (hang, videó, lokáció, stb.) továbbra is meg kell nyitnod a hivatalos appokat, akkor meg ugye mi értelme az egésznek.

(Tegyük hozzá: az abandonware-ségnek is vannak előnyei, vélhetően ahogyan valódi fejlesztést nem tesz a Google a Hangouts-ba, arra sem fognak külön energiát pazarolni, hogy lelőjék a még mindig működő GTalk gateway-t.)

Na de akkor mi a megoldás?

Nos… nem tudom. A helyzet elkeserítő, de nem reményteli… és ezen a ponton átváltok hardcore geekbe. (Én szóltam…)

Kilépni a fenti silók bármelyikéből szopá nem egyszerű. Egy chat platform ugye akkor sikeres, ha vannak rajta felhasználók, márpedig a felhasználók a fenti rettenetek valamelyikét használják. De azt is tudjátok ugye, hogy én örök álmodozó vagyok, ha webről, silókról, nyílt platformokról, és hasonlókról van szó… úgyhogy körülnéztem, milyen alternatívák vannak. Ha már legalább a családomat át tudom állítani egy normális szolgáltatásra, beljebb vagyunk. És ha még néhányan így tesznek, a web egy kicsit jobb hellyé válhat.

Két szolgáltatás ment át a filteren első körben: a Riot és a Wire.

Riot

[Old] Riot.im
[Old] Riot.im
Price: Free
  • [Old] Riot.im Screenshot
  • [Old] Riot.im Screenshot

A két app közül a kevésbé “szép” a Riot. Nem csúnya, inkább egyszerű Material designos Android app, és egy első blikkre pofonegyszerű webes app, szöveges chat, WebRTC video és audio konferenciahívás támogatás, végpontok közti (tehát működő) titkosítás. (És igen, van iOS app is, de azt nem néztem.) Semmi baj nincs vele, de nem egy szemcukorka. És tegyük hozzá gyorsan: modernebb és szebb, mint akár a Hangouts akár a Facebook Messenger, akár a Whatsapp. (Mondjuk ezzel a logóval kéne csinálniuk valamit.) De, mint majd látjátok, a Wire ebben a tekintetben majd jól megveri.

De a Riot érdekességei már a felületen elkezdődnek, mert bár egyszerű a dizájn, nem szokványos már a ui sem.

A webapp inkább a régi IRC kliensekre emlékeztet, annyi csavarral, hogy a csatornákat, amikben benne vagy, prioritás szerint rendezheted – bedobálhatod őket a kedvencek vagy az alacsony prioritású csatornák közé. Hasznos funkció, mert, és itt akkor lelövöm a fenti screenshoton már hintelt poént: a Riot (illetve backendje, a matrix.org) a teljes Freenode IRC hálózatot átbridgelte magába, vagyis nem csak úgy néz ki, mint egy IRC kliens, simán IRC-zhetsz belőle, mondhatni natívan. A személyes előnyökön kívül gondolkodjuk el gyorsan, hogy mit jelent ez: egészen kicsi Word of Mouth ismeretterjesztéssel többszázezer felhsználót húzhat be a szolgáltatás, akik aztán esetleg a 1:1 beszélgetéseikre is kipróbálják, és így talán kritikus tömeget tud maga köré gyűjteni. Ugyancsak tervezik a Skype, GTalk (Hangouts), Facebook, Slack átcsatornázását, ami ha bekövetkezik és elkezd működni is, akkor győztest hirdethetünk. Ez az oka, hogy bár nem használom napi szinten, nálam bérelt helye van a Riot-nak.

Oké, de mi az a matrix.org, ami ezt lehetővé teszi? Nos, a Riot ettől lesz csak igazán ígéretes!

What is the Matrix?

A Matrix egy IP alapú, alapjaitól decentralizált realtime kommunikációs szabvány. Lényegében bármi, ami kommunikáció, mehet rajta az IoT cuccoktól a chaten át a videohívásokig. Decentralizált, vagyis nem áll mögötte egy cég, nincs egy cluster ami ha lerohad megy a levesbe a chated a nagymamával, ráadásul korlátlanul bővíthető: ha van egy kellően tápos szervered és nem átallsz összelinuxozni a kezed, telepíthetsz magadnak egy csomópontot ami szinkronizál a többiekkel. Vagy telepíthetsz egyet csak a cégednek. Vagy telepíthetsz egyet ami a Freenode-ot bridgeli a többieknek. A Riot csak egy a megvalósítások közül, a Matrix weboldalán egy rakás kliens, szerver, SDK, és egyéb dolog is elérhető. Kicsit mint az XMPP volt anno, csak még nem fragmentálták szét a nagyok…

Wire

Wire - Secure Messenger
Wire - Secure Messenger
Developer: Wire Swiss GmbH
Price: Free
  • Wire - Secure Messenger Screenshot
  • Wire - Secure Messenger Screenshot
  • Wire - Secure Messenger Screenshot
  • Wire - Secure Messenger Screenshot
  • Wire - Secure Messenger Screenshot

A Riot jelenlegi alternatívája számomra a Wire. Előreszaladok: szerintem a legszebb chat kliens ma, és ezt nem csak azért mondom, mert egy ipartörténeti mérföldkövet (nevezzük Zsigulinak) tettem be háttérképnek!

És a legokosabb is: szöveges üzenet, hanghívás, videó, lokáció, rajz (!), szimpla ping (á la Facebook poke) és egyes üzenetek szivecskézése, üzenetek időzített megsemmisítése, és mindenekfelett:

animgif támogatás.

(Ami nekem hiányzik, hogy ez se maradjon ki: értesítések átmeneti kikapcsolása, és az online-offline státusz jelzése.)

A háttérben ugyanúgy megvan az end-to-end encryption, mint a Riot esetében (nem minden jogi hacacáré nélkül), és a frontendeken ugyanúgy nyílt forráskódú kliens alkalmazásokkal.

Két fontos különbség:

  1. a Wire backendje nem nyílt forráskódú, igaz, 2017 elejére azt ígérik, megnyitják.
  2. a Wire mögött egy konkrét (svájci illetőségű) cég, és VC áll
  3. ja, és 3: majdnem fanatikus hűség a pápához van neki natív asztali kliense (Windows, macOS, Linux), nem csak a webapp (ami egyébként szintén rendben van.)

Érdekesség, hogy a Wire mögött álló befektető nem más, mint Janus Friis, aki többek között a Skype-ot is alapította. Szóval nem a nulláról építik az instant messaging knowhow-t. Janus pénze pedig lehetővé teszi nekik hogy jó kis startup hangulatú irodájuk legyen Berlinben, mehetsz hozzájuk fejlesztőnek ha van kedved.

A szolgáltatás egyébként teljesen megbízható, én tesztképpen átálltam rá a családom egy részével, amióta az eddig használt Google Hangouts ugyebár egyértelműen mostohagyerek lett a Google-nál. Legnagyobb problémája a felhasználószáma. Szinte fájdalmas látni, hogy az app, ami tényleg minden tekintetben simán köröket ver a nagyokra, ennyire az ismeretlenség homályában leledzik. Komolyan remélem, hogy Janus behoz valamit a Skype felhasználószámából, igazán szívesen tenném az elsődleges chatkliensemmé!

A jövő

Bár jelenleg a Wire a legszebb és legokosabb a kliens oldalon, a legizgalmasabb kezdeményezés nekem a matrix.org/Riot. Az idealisztikus jövőkép pedig a kettő kombinációja: képzeld el a Wire közel gyönyörű frontendjét egy matrix.org backenddel, amibe be van csatornázva a Slackedtől a Facebook Mess-en át a Skype-odig minden. Enyhén szólva nem minden komplexitás nélküli a dolog (zárt és időnként egyik pillanatról a másikra változó protokollok lekövetése, realtime konvertálás zárt audio/videó és WebRTC között, státuszok, pingek gördülékeny átvitele), de azért álmodozni szabad, nem?…


Vitatkoznál? Egyetértenél? Együtt keseregnél a chat ökoszisztéma tragikus állapotán? Kommentelj!

2016.12.10.

Ezeket már olvastad?

+