MojAndroid
(x) hirdetés

Lapos, show elemektől mentes, izguló mérnökökre épített sajtótájékoztatón váltott korszakot a Google.  A mobiltelefon és smart tv platformok kézenfogva búcsúztak tőlünk, korengedménnyel nyugdíjba vonultak.

Soha nem volt még ennyire nehéz mobiltelefont venni. A legrémesebb Nokia korszak kezd visszatérni, minden telefonban van valami, ami kellene és minden telefonból hiányzik valami, amire szükség lenne.

A magyar piacon ez nem annyira érezhető, az ár sokáig elsődleges lesz döntési faktor lesz, a kínai gyártók még nagyot mehetnek, ha az icipici kelet-európai piac érdekli őket egyáltalán.

Ebbe az állapotba érkezett meg a Google Pixel és forradalmi lendülettel nem csinált semmit. Az új Pixel telefonok teljesen átlagosak, biztos vannak olyan tulajdonságok amik „oszom” és „bjutiful” jelzőket érdemelnének a mögöttes mérnöki teljesítményért, de Nexus killer telefonok azok lettek, amiknek régóta kellene lenniük. Egyszerű használati tárgyak.

Pied Piperrel geggel indult a fekete mise.

Korszakváltás a Google-nél (is)

A Google elegánsan, izomból, szavak nélkül jelezte, hogy többé nem érdekli a hardware gyártók fintorgása, elkezd velük konkurálni. Az új Pixel-eleket a HTC gyártja, de nem sikerült elkapnom egyik előadótól sem, hogy kimondta volna a HTC nevét, vagy megjelent volna a HTC logó (elképzelhető, hogy elbóbiskoltam közben). A nagy kérdés az, hogy a Google innentől magasról tesz arra, hogy a hardware gyártók milyen és mennyi telefont adnak el vagy a Pixel telefonok referencia készülékek, amikkel a Google AI licencét demózzák a gyártóknak.

A telefonok amúgy hozzák a kötelező elemeket, gyorsan tölthetőek, szép képeket csinálnak és ráadásnak még korlátlan tárhelyet is kapunk. Hiányzik a wireless charging, van helyette quick charge. Nincs USB-C fülhallgató, van audio jack és brutális színek.

A Google láthatóan elszánta magát arra, hogy innentől kezdve a felhasználók nem hardware-t akarnak venni, hanem szolgáltatást.

Másold le magad és vedd meg magad a Google-től

Szimbolikus is lehetne, hogy az egyik demóban Katy Perry – Rise száma is elindult. A dal(szöveg) akár a Skynet himnusza is lehetne, de a Google AI is biztos lelkesen dúdolgatná ha hagynák neki.


Az eseményen az AI kapta a legnagyobb szerepet. Nem véletlenül. Az AI elérte az a fejlettségi szintet, amivel már bele lehet rakni az élet minden területére, lassan de biztosan megtanulja az élethelyzeteket és képes is reagálni ezekre. Nem csak a szöveges és hely értelmezés alapján dolgozik, de érti, hogy milyen kontexus alakult ki a kérdezz-felelek folyamatban.

Ez egyébként annyira kézenfekvő, hogy nem is nagyon tudták elmagyarázni a jelentőségét. A stream előtt ülve csak az a kérdés merült fel, hogy eddig miért nem így működött, pedig nagyon jól tudom, hogy ez nem egy triviális folyamat.

A Google asszisztens abba az irányba fejlődik, hogy kiterjesztett memóriaként funkcionáljon és a memória tartalmát a lehető legkönnyebben elérjük, akár úgyis, hogy nem is emlékszünk rá, hogy mire kellene emlékeznünk.

A legegyszerűbb példa a mi volt a szám címe x film y jelenetében, de akár azt is megkérdezhetjük majd, hogy a tárol fotók alapján, hol ittuk magunkat a legrészegebbre. Utóbbira most még nem fog tudni válaszolni az AI, de pár hónap és biztosra vehetjük, hogy megközelítőleg pontosan megfogja mondani a pontos dátummal az esemény helyét vagy helyeit a fotóink alapján. De biztosra veszem, hogy a magunkkal cipelt AI a telefon mozgásából is fog valamikor tanulni, szóval az élet apró és homályosabb emlékei is megjelenhetnek a találati listákban.

Komolyra fordítva a szót, a Google kimondta azt, hogy mindenkinek egyedi AI-t szeretne eladni (létrehozni). A telefonok pedig egyszerű szenzor és kommunikációs szerepet kapnak ebben a folyamatban.

Az igazi termék az AI lett – Google Home, Google WiFi, ChromeCast

selection_051

Az AI szinte mindenhol demózásra került. Itt erre képes, ezen a felületen így működik. Szerencsésen kettévált a Google és az Apple útvonala. Míg az Apple egyre inkább divatcégként viselkedik, a Google egyre inkább tech cégként.

De a Google elég nagy hátrányból vág neki az AI piacnak. Az Amazon Alexa és az Apple Siri már sok mindenben fejlettebbnek tűnik és sok esetben könnyebben használhatóbbnak is.

Viszont a Google Home tűnik idáig a legsokoldalúbbnak, nagyon sok gyártó termékével képes már most együttműködni és a kompatibilis eszközök száma csak növekedni fog. A Google Home nagyjából egy Amazon Alexa megjelenését és tudását mutatta meg magából. Nevetséges 169 dollár az ára az usában, nálunk azért nem lesz ennyire olcsó és könnyen beszerezhető, valamint a magyar nyelv extra funkcióként okozhat majd vidám perceket nekünk. A Google WiFi pont az lett amit neve mond, wifi routerrel, repeater és fancy opciókkal.

A ChromeCast minimális demójából kiderült, hogy az AI tökéletesen használja, végleg megverve a távirányítóval szenvedős smart tv megoldásokat. Jöhetnek újra a “buta” tévék, a Google menet közben kiváltott minden okostévé funkciót.

A virtuális világ lehet az emberé – most még nincs AI


Az eseményen megjelent a Daydream VR headset is, amire talán rámondhatjuk, hogy forradalmi, végre emberközeli anyagból készült hardware-t gumizhatunk a fejünkre, nem kopogós műanyagot. A Daydream VR headset a Samsung Gear VR megoldásával azonos, a kijelző és a rendszer lelke a mobiltelefon.

További innováció, hogy kapunk egy távirányító jellegű eszközt is, amivel a VR felületet tudjuk kezelni. A tartalom demozása nem volt túl meggyőző, inkább a YouTube és Google Videok lejátszása tűnt érdekesnek, a VR felületek nem voltak impresszívek. Emlékeim szerint itt kivételesen nem jelent meg az AI. De lehet megint elbóbiskoltam az új korszakba lépés alatt.

Az nekem még per pillanat nem egészen érthető, hogy a Google, mint reklámos cég, hogyan csinál pénzt az AI-ból, de lehet, hogy szimplán csak okosabb reklámok jönnek majd.

Jövőre talán már arról fogunk vitatkozni, hogy melyik AI-t vegyük meg, Alexa, Siri vagy Google? Nagyon várom az olcsó, másolt kínai AI-k megjelenését. Főleg ha Jáksó László hangján nyomatják majd. Vicces adalék, hogy a napokban azt taglalta a Wired, hogyan lehet ellopni egy AI-t. Vajon valahol Kínában már hamisítják Alexa-t, Sirit és a Google AI-t?

Árak

A Google AI + Pixel XL 128GB-vel $869 a Google AI + Pixel 32GB  $649. Google Home $129.

 

(x) hirdetés
2016.10.04.

+