MojAndroid
(x) hirdetés

Évekig tiprodtam a témán, most eljött az idő. Ez az első NFC termékem, amihez egy csomag haribot is kaptam. Bőr alá ültethető NFC chip teszt.

Az első NFC implant még sokkal inkább RFID chip volt, amiről laikusoknak nagyjából annyit érdemes tudnia, hogy nehézkes volt a kompatibilitás az NFC-s mobiltelefonokkal. Ezt könnyű volt kihagyni, de az újgenerációs implantok már NTAG216 szériások, amiről a laikusoknak annyit érdemes tudnia, hogy már mindennel kompatibilisek. Kivéve persze az Apple termékeket, amiknél a gyártó hátározza meg, hogy a felhasználó mire használhatja fel az NFC-t.

A gyaloglás vége

Sokáig visszatartó erő volt, hogy csak USA-ból volt rendelhető a implant. A vételárnak megfelelő szállítási költség mellett az se volt elhanyagolható kérdés, hogy a vámon hogyan fog átjutni, mennyiért fogják vámkezelni, egyáltalán, beengedik az országba, ha kiderül, hogy egészen pontosan mi is ez. A végső lökést az adta, hogy lett egy európai viszonteladó, a Digiwell.com, akiktől megbizhatóan (értsd: tracked csomagként) lehet rendelni. Pár napos vacillálás után (amit még a Digiwell tulajdonosa, Dr. Patrick Kramer is észrevett és írt egy kedves levelet, hogy segíthet-e, mert látja a bénázásom) megnyomtam az order majd a pay gombokat. A csomag minden gond nélkül megérkezett. És még egy csomag Haribot is kaptam, ami tippre nem széria tartozék, de ha igen, teli találat. Sajnos én már a chippelés előtt befaltam, a sikeres rendelést jutalmaztam vele, nem az inject utáni percek adrenalin boostját.

selection_010

Digitális implantok

A legnagyobb kérdés, “Miért kell ez nekem?” természetesen még mindig megválaszolásra vár, egészen pontosan rengeteg válasz létezik és egyetlen egyet se tudok kiemelni tökéletes, mindennek felett álló válaszként.

Abban biztos vagyok, hogy a digitális implantok korszaka következik. Rakhatunk magunkra mindenfél okos kütyüt, az igazi, valóban szükséges adatok bennünk vannak, a bőrünk alatt. Monitorozhatjuk az alvásunk, a pulzusunk, de az igazán fontos adatok a vérünkben vannak. Eljöhet az idő amikor valamilyen testen kívűli mérés tökéletesen lefedi majd a vérvételt, de szabályozáshoz megint csak valamilyen belső, mesterséges eszközre lesz szükség.

Az NFC implant nagyon nagyon messze van ettől. Valójában nem is egy pályan fociznak, talán nem is azonos dimenzióról beszélünk. Az Dangerous Things xNT-Implant csak egy NFC tag, ami teljesen passzív, nincs energia forrása, alig pár milliméter nagyságú kevés fémből és sok műanyagból álló kapszula.

newkitchennew_b_72_800x800

 

Ennek ellenére azt kell mondjam, hogy még ez is sokkal nagyobb mint azok a termékek amik a jövőben érkezhetnek. Az NFC technológia elég egyszerű, főleg az ilyen passzív chipek esetében. Az NFC tag antennája kapcsolatba kerül az aktív eszköz által kibocsátott rádió hullámokkal és energiává alakítja azt. Ez minimális töltés már elég arra, hogy az antenna végén tálálható memória chip olvashatóvá váljon. Laikusoknak annyit érdemes tudnia, hogy a pendrive mindaddig nem olvasható, amíg az usb kapun keresztül nem kap áramot, ugyanez történik az NFC implanttal is. Amíg nincs a közelben (kb. 1cm) aktív eszköz, az implant teljesen inaktív.

Nem bocsát ki semmilyen jelet, nem követhető.

Chipped

Az NFC implant behelyezése meglepően egyszerű folyamat. Annyira, hogy sokan otthon magukat chippelik. Én ezt nem annyira gondoltam vállalható útnak, így én Invictus Tattoo-nál, Skriba Márti-ra bíztam a dolgot. A dolog teljesen fájdalommentes volt, hozzá kell tennem, hogy kaptam egy kevés Lidocain töltést is, biztos ami biztos. Az injekció helye még mindig sajog, a chipelés helye pedig olyan pici sebet hagyott a gyógyszertárban nem is tudtam venni megfelelő gézt méretben.

dsc_0087
Alsó: chip, felső: injekció. A kettőt összekötő zöldes cucc pedig a behelyezést segítő, filctollas jelölés, ami tartósabbnak tűnik mint a seb. Összehasonlításképpen: micro USB és egy átlagos toll.

A kit teljesen steril környezetet biztosít az inject eszköznek és a chipnek. Nem szabad és nem is érdemes kibontani, csak a chipelés előtt közvetlenül. Ez azt jelenti, hogy az NFC chipet nincs lehetőség tesztelni, mivel egy fémhengerben van, teljesen leárnyékolva. A csomagolás előtt, gyárilag tesztelik, így biztosra vehetjük, hogy működni fog, de azért elég izgalmas kérdés, hogy betolás utáni első tesztnél pittyeni fog-e a telefon (pittyen fog).

screenshot_2016-09-24-22-07-12

Az NFC chip 888 byte-nyi adatot képes tárolni. Mint minden NFC tag ez is saját, nem másolható ID-val rendelkezik és a gyártó (NXP) publikus kulcsával aláírt. Ebből talán kiderült, hogy nem ezen fogjuk tárolni az MP3 gyűjteményünk és úgy általában nagyon kevés dolgot fogunk rajta tárolni.

Sokkal inkább egy kulcsként használható és bár ellopni nem lehet, ennek ellenére password tárolásra se ajánlanám. De encryptált formában már nyugodtan rámenthetünk jelszót vagy Bitcoin private keyt.

És természetesen minden olyan szituációban használható, ahol az NFC technológiát úgy használják, hogy az implatunk ID-ja regisztrálható. Ilyen eset például az NFC-vel nyitható ajtózár, kocsiba szerelhető ajtónyitó és autó indító setek, vagy csak egyszerűen a mobilunk (android smart lock with hardware).

A 888 byte-ból 12 byte-ot foglal egy “Hello” szöveg, azaz a vércsoport, név és hasonlóan hasznos adatok is felférnek, más kérdés nincs olyan társadalmilag elfogadott protokoll, amiben az orvos azzal indítja a magatehetetlen beteg vizsgálatatát, hogy NFC implantokat keres a kézfejben egy mobiltelefonnal.

Chip chip csóka

A beültetés utáni idők az igazán érdekesek. Alig pár óra volt rászokni arra, hogy a mobilt nem PIN kóddal, vagy pattern drawinggal nyitom, hanem a balkéz fölé rakással. Izgalmas volt az első konfigurálás is, a gyártó biztosít egy app-ot, amivel az NFC tag konfigurálható arra, hogy ne lehessen örökre lezárni és ne forduljon elő az a kínos eset, hogy írásvédetté teszük a chipet (ezt mondjuk még nem mertem tesztelni, inkább minden írás előtt gondosan ellenörzöm, hogy nincs bekapcsolva az írásvédetté tevő opció).

Sokat gondolkodtam rajta, hogy leírjam-e pontosan, hogy mire és hogyan fogom használni. De jelenleg úgy érzem, hogy a chip tartalma a saját belső, privát ügyem és inkább megtartom magamnak ezt az infót. Remélhetőleg akit komolyan érdekel a téma, az hamar megtalálja a számára megfelelő felhasználási módot.

Összegzés

Mindenkinek ajánlom, hogy gondolkodjon el egy kit beszerzésén és a chippelésen. Tény, hogy nagyon riasztó a gondolat. Az is tény, hogy az eltávolításához orvos kell. Az is tény, hogy a magyar viszonyokhoz képest drága játékszer és nehéz rá azt mondani, hogy egy átlag ember életét gyökeresen fogja megváltoztatni.

De ideje hozzászokni a gondolathoz, hogy a test nem csak külsőleg upgradelhető. Az NFC tag remek lehetőség megismerni a jövőt és persze maga a tudat is emelheti a mindennapok életérzésének minőségét.

A kit innen rendelhető: https://digiwell.com/shop/body/rfid-implants/252/dangerous-things-xnt-implant-comfort-kit-13-56mhz (többfajta implant rendelhető, a lényeg az NTAG2xx jelzés)

Teljes költsége: Total gross: 102,95 EUR

Az implantot Skriba Márti tudja berakni, most már van tapasztalata is a kittel: http://invictus-tattoo.hu/piercing_galeria/marti/ (email skriba.marti – gmail.com)

Teljes költsége: kérj árajánlatot!

A Digiwellnél egyébként minden kérdésre tudnak válaszolni, bármilyen kétség esetén érdemes nekik írni.

Mindenféle utójegyzet

  • Az MRI felrobbantja? Nem, nincs benne megfelelő mennyiségű fém ehhez.
  • Reptér becsippogtatja a kaput? Talán.
  • Befogadja a test? Be. Testbarát műanyag a tokozása.
  • Eltávolítható? Természetesen igen.
  • Upgradelhető? Csak cserével.
  • Alvás közben nem nyomódik? Nem
  • Ez nem a fenevad jele amiről a bibiliában írnak? Stfu
2016.09.24.

+