MojAndroid
(x) hirdetés

Utólag is kellemes húsvéti ünnepeket kívánva jelentkezik a heti Hírhétfő innen a szeles Amszterdamból — ezúttal az ünnep (na jó, az ünnepre való tekintettel beiktatott lógás) okán kombinálva egy vendég mini-Appvasárnappal. Szóval ez most olyan lesz, mint rég, amikor még nem volt külön az Appvasárnap!

Google: a lovagok, akik azt mondják, Nik

2012-ben a Google felvásárolta a Nik Software-t. Megmondom őszintén én erről a cégről semmit se tudtam, és nem is érdekelt. Mostanáig!

Azt persze tudtam, hogy a Google egyszer csak ingyenesen publikálta a Snapseed appot, ami magasan a legjobb fotószerkesztő app Androidra… de hogy ez a Nik Software felvásárlásnak volt köszönhető, azt nem tudtam, és ha a kezemet a szívemre teszem, nem is érdekelt. Mostanáig!

A Nik Software ugyanis nem csak a Snapseed appért “felelős”, hanem a Nik Collection nevű pluginkészletért is — 7 db, Photoshop-ban, Lightroom-ban, és Aperture-ban használható professzionális pluginért, amiért mindeddig 150 dolcsit kellett kiizzadni, ha használni akartad. Mostanáig!

A Google ugyanis mostantól ingyen adja a Nik Collection-t is. Így a fullos képszerkesztő setup eléréséhez már csak a Photoshop bagatell árát kell kiperkálnod. Mostanáig!

Mert itt van az is, hogy hogyan tudod a Nik Collection-t GIMP-ben, a szabad fotószerkesztőben használni — és innentől teljesen ingyenesen szerkeszted a fotókat — mostantól!

Alexa, Echo me a Nest

Magyarországon talán kevéssé ismert, de az Amazon az USA-ban nagyon betalált az Echo nevű termékkel. Tudhatjátok, hogy nem szokásom az Amazont hozsánnázni, de a helyzet az, hogy az Echo remek példája a nyílt platformok előnyének a zártakkal szemben. Annyi történt, hogy az Amazon vett egy Google Now- és Siri-szerű “asszisztens” szolgáltatást (Alexa), beletette egy, a nappaliba helyezhető és mindig figyelő eszközbe, majd megnyitotta az API-t, hogy bárki csatolhasson hozzá bármilyen alkalmazást. Az eredmény egy házi asszisztens, akihez szimplán csak beszélni kell, ő pedig csinálja, amit kérsz tőle: zenét játszik le (pl. Spotify-ról), Ubert rendel neked 10 perc múlvára, megmondja milyen az idő, és mondjuk betesz az Amazon kosaradba egy kiló krumplit. És ez annyira szuper dolog, hogy szinte afelett is elsiklik az ember, hogy a nappalidban ott egy eszköz, ami folyamatosan figyeli hogy mi történik nálad, még gombot se kell hozzá nyomni, mint egy Sirihez vagy Google Now-hoz.

Az Amazon most rádobott erre egy lapáttal, és Github-on publikáltak egy projektet, aminek segítségével Raspberry Pi-ra hackelhetjük rá az Amazon Alexa szolgáltatást, vagyis lényegében építhetünk egy házi Echo-t, az ár töredékéért. A tradeoff (ami talán épp az ellenkezője) annyi, hogy technikai limitációk miatt nem fog állandóan figyelni a cucc.

Érthetetlen, hogy a Google miért nem csinált már valami ilyesmit. Mostanában egyre gyakrabban használom a Google Now-t, Juli nagy mulatságára (Az esetek 60%-ában: “OK Google, what’s the weather gonna be today. What is the weather going to be like today. What. Is. The. Weather. Going. To. Be. Like. Today. Óbazz, inkább megnézem a gépen.”), és nagyon jól jönne egy ehhez hasonlóan csak szöveges interakcióra épülő asszisztens. Oké, ne panaszkodjak, a Google Now most kapott új TtS motort, igaz? (Legalábbis angolt.) És most kapott a Google app külön időjárás parancsikon opciót, amivel egy tappantással érhetjük el a főképernyőnkről az időjárást. És upgradelték, gyorsították a Google Now on Tap funkciót is, amit speciel megint csak elkezdtem többet használni mostanában.

Nos, ami azt illeti, a The Information szerint (paywall, de mindegy is) a Google, a Nest márkanév alatt négy Echo-szerű eszközt készül bemutatni. Ahhoz képest, hogy mennyire vezettek ebben a szegmensben sokáig, meglehetősen el vannak késve, szóval ideje lesz!

A Xiaomi bedurvul

Ez:

Brutális. A Xiaomi Mi TV 3S 65″ Curve (igen, ez a teljes neve) pont az, aminek leírja a neve: 65″-os, ívelt, 4K felbontású tévé. És: 5,9 mm (öt egész kilenc milliméter) vastag. És: Androidot futtat. Kínában 1385 dollárnak megfelelő helyi petákért adogatják.

Milyen lehet egy 5,9 mm vastag tévé?

Appró hírek

  • A Google Maps eheti érdekessége ez a mostantól Maps-ben bejárható, relatíve jellegtelen épület… De mi rejtőzik ott a sötétben, csak nem egy… BATMOBILE?! Bizony, ez itt Bruce Wayne kecója!
  • Ha már szó esett az Echo-ról, mint a szegmens, ahol a Google lemaradt, itt egy másik terület: az élő videó mikroblogging. A Google most szórakozik a YouTube Connect nevű app írásával, ami a Periscope és hasonló cuccok vetélytársa… lesz.
  • Lassúcskának tartod már a Sony Xperia Z1-edet? Szeretnéd, hogy még lassabb legyen? Itt egy tutorial hogy hogy pakolj rá Ubuntu Touch-ot.
  • Végre olcsóbb az AMOLED kijelzők gyártása, mint az LCD-é. Jöhetnek az AMOLED-es középkategóriás telefonok!
  • Emlékezhettek, hogy a Xiaomi elkezdett szemétkedni a modder közösséggel, és kb. úgy megnehezítették az unlock kódok kérését, mint Magyarországon a közérdekű adatigényléseket a kormány. Nos, ha te ilyen megszívatott modder vagy, irány az XDA, és kerüld meg az egész kócerájt. Közérdekű adatigénylésre nem jó!
  • És végül: oké, Motorola, ha így folytatod, még azelőtt sikerül egyszer tényleg vicces reklámot csinálnod, mielőtt a Lenovo teljesen beszántja a nevedet is! Addig is itt van ez a kettő:


Találkozunk jövő hétfőn, addig heverjétek ki a húsvéti sonkát!

2016.03.28.

+