MojAndroid
(x) hirdetés

Itt a vasárnap, úgyhogy szokásunkhoz híven itt vannak a heti appos hírek is. Foursquare, Xiaomi, Microsoft, Google, nincs pihenés CES után sem!

Foursquare: felezőbuli

Felezőbulit ülhetnek a Foursquare-nél, igaz, nem a vbk-s egyetemi verziót, inkább olyan melankólikusat. A cég ugyanis kapott ugyan újabb adag VC-t (aka. finánctőke), de nagyon nem örülhetnek neki, mivel a 45 millió dolláros újabb befektetési kör (a New York Times szerint) kb. lefelezi a cég értékét. Ezzel egyidejűleg Dennis Crowley, a cég alapítója és eddigi CEO-ja lemondott, mostantól Executive Chairmanként (kivégzős székember, ugye) folytatja, a Foursquare irányítását a cég eddigi COO-ja viszi. Crowley egyébként továbbra is nagyon bizakodó a 4sq jövőjét illetően, és a korábbi közismert fiaskók (Swarm, leaderboard megszüntetése). Ha tippelnem kéne azt mondanám, hogy mostantól a felvásárlásra utaznak, de hát honnan tudnám. Viszont ez általános jelenségnek tűnik:

Persze az én reprezentatív mintám a Twitter feedemre terjed ki.

Az én kérdésem tehát:

Használsz még Foursquare-t?

View Results

Betöltés ... Betöltés ...

Microsoft Office frissülés

Frissültek a Microsoft Office Android alkalmazásai: a Word, az Excel és a PowerPoint. Az appok amúgy elég jól teljesítenek a Play Store-ban (bár megmondom őszintén, én nem használom őket), és külön szimpatikus a Microsofttól, hogy a Google-lal ellentétben nem a sztenderd “bug fixes and improvements” szöveget pakolják permanensen a What’s New szekcióba, hanem a valódi changelogot. Így tudhatjuk, hogy a mostani frissítés gerince a megosztási lehetőségek bővítése és egyszerűsített Microsoft fiók létrehozás; de ezen kívül is van pár érdekesség, pl. a PowerPoint fileokba ágyazott média lejátszása mobilon, vagy az Excelben a beillesztés felokosítása. Istenuccse, ha napi szinten kéne még mindig használnom az Office-t, napi szinten forgatnám ezeket a mobil appokat!

És frissül-okosodik az Outlook is, lassan komoly vetélytársa lesz a Google ökoszisztémának: hamarosan érkezik az egytappantásos Skype hívás szervező,

Jaj, Skype, Skype

Amennyire vagány a Microsoft mostanság, annyira béna a Skype. A hír röviden: a Skype-pal mostantól iOS és Android alól is indíthatunk csoportos hívást.

Mindezt a Skype ezzel a blogposzttal gondolta bepromózni. Hadd idézzek, mert ez arany, ennyire szar PR-t még Magyarországon is ritkán látni:

Ten years ago, NASA’s Stardust mission successfully brought back interstellar dust from a comet and the cloud existed only in the sky. That same year, Skype launched a new innovation – free video calling. Yes, it really has been a decade since Skype changed the way people connect with their loved ones. 6 years ago, we innovated again with one-to-one video calling on mobile phones. Today, we are excited to announce the next evolution – group video calling on Android, iPhone, iPad and Windows 10 Mobile.

Jól olvasod: nem elég, hogy több év kellett nekik ahhoz, hogy mobil eszközökön is elérhető legyen egy asztali alkalmazásban már régesrég elérhető feature, de mindezt van arcuk egy szintre helyezni egy NASA küldetéssel, aminek keretében egy eszköz kiment az űrbe port gyűjteni, majd visszajött.

Nem tudom mit tolnak a Skype PR-osai, de én is kérek.

Mi újság a Google Cardboard körül?

Clay Bavor neve talán ismerősen cseng nektek, főleg azoknak, akik követnek engem Twitteren — szoktam tőle retweetelni ezt-azt. Eddig ő volt a Google “VP for Product Management”, és alá tartozott a Gmail, a Drive, és a Docs. És alá tartozott egy ideig (és én is főleg ezért követem) a Google Cardboard.

Nos, Clay mostantól a Twitter fogója szerint “VP, Virtual Reality at Google”, ami mindenkinek jó hír: az látszik belőle, hogy a Google komolyabban veszi a VR-t, amibe a Cardboard és pl. a 360°-os videók révén amúgy is elég mélyen belecsaptak, de érzésre csak amolyan side project volt, tudjátok milyen a Google ezekkel.

Clay eddigi egyéb dolgai (a Google appok) átkerülnek egy új szerzeményhez, a VMWare CEO pozíciójából Senior Vice President-nek átcsalogatott Diane Greene-hez. Fun fact: Greene egyébként a VMWare egyik alapítója is.

És ha már Cardboard: a héten a Cardboard SDK kapott térhatású audio támogatást.

…És mi újság a Google körül?

  • A Google-Alphabet váltás egyik okaként sokan azt tippelték, hogy a Google (akik ugye anno az állami cenzúra miatt leléptek) visszatérhessen Kínába. Nos, a Tech.Sina szerint a Google Play Services 2016-ban érkezik Kínába.
  • “Drive mode”-ot kap a Google Maps.
  • Megérkeztek a promók a Google Play Store-ba: a fejlesztők mostantól feltölthetnek promókódokat, amivel aztán fizetett appokat, alkalmazáson belüli fizetést válthatnak ki a kedves vásárlók. Jó, mi?

Szemétkedik a Xiaomi

Ejnye Xiaomi, én nagyon szeretlek titeket, de ez elég kakifej húzás. Történt, hogy a cég bejelentette, hogy mostantól zárt bootloaderrel érkeznek a Redmi Note 3 telefonok. Oké, ilyet láttunk már, még a Nexusoké is zárva van alapból. A kínaiak viszont a magyar közigazgatástól kaphattak tréninget, ugyanis a bootloader unlockoló alkalmazás csak egy unlock kóddal együtt fut, amit viszont egy kínai nyelvű oldalon igényelhetsz, az igényt pedig (nem vicc!) kézzel bírálja el a Xiaomi.

Egyesével.

Így aztán az unlock code megérkezésére hol 3, hol 21, hol végtelen napot kell várni, attól függően, hogy a MIUI fórumokon mennyit szerepelsz. Röhej, lássuk be, és azoknak, akik a hardver miatt (joggal) szeretik a Xiaomi-t, de az OS miatt (joggal) az első dolguk felcsapni egy custom ROM-ot, nos, nekik mostantól egy ideig más készülék után lesz érdemes nézniük.

Appok

  • Újabb “best” app került fel a Play Store-ba: ezúttal a fotósok fognak örülni, hogy a SKRWT elérhető Androidon, kemény 0,91 Euróért. Az alkalmazás segítségével lényegében jobbra-balra szerkeszthetjük fotóinkat, kezdve a perspektíva módosítással, ami jól jön pl. magas épületek utcáról fotózásakor. Kb. Snapseed, még meg kell látnom, hogy melyik a jobb — ha te már megláttad, kommentbe írd le!
  • A hét játéka (anélkül hogy játszottam volna vele — de ami késik…) az I Have No Mouth. ’95-ös PC játék feldolgozása, Harlan Ellison sötét sci-fi, mit mondjak még?
  • WiFi Saver: akkukímélő megoldások WiFi landben.

Mindenmás

  • A Nextbitesek elkezdtek dolgozni, és a Cyanogen-nel saját CyanogenMOD-ot fejlesztetnének.
  • Miniatur Wunderland megvan? A világ legnagyobb modellvasút terepasztala Hamburgban. Mostantól Google Street View-n bejárhatod! Itt pedig egy cuki “hogyan készült” blogposzt.
  • A CES nagy híre volt, hogy a Netflix mindenhol, még Magyarországon is elérhető. Az öröm sokaknak nem tartott nagyon sokáig, nincs szinkron (komolyan, 2016-ban ez miért probléma még?), nincs felirat se, a műsorok erősen korlátozottak… sokan visszamentek a jó öreg VPN proxy-s megoldáshoz — idáig. A Netflix ugyanis nekiáll utánamenni és kitiltani a proxy-kat.
  • A Periscope tartalmak mostantól egyből a Twitterben is lejátszhatók. Habár…

    …szóval van hova fejlődni.


Ennyi fért bele erre a hétre, köszönjük a figyelmet! Kommentben jöhet, ami kimaradt, egyébként pedig tudjátok: katt bármire onnan fentről! ⬈ ⬈

2016.01.17.

+