MojAndroid

Újra itt a vasárnap, újra hoztuk nektek az alkalmazásos híreket. Már-már szokás szerint magyar appokkal kezdünk, de lesznek itt értelmetlen fejlesztések, egy remek Android asztali OS,

A hét magyar alkalmazásai

Mielőtt belevágunk, kis infó arról, hogy ez micsoda:

Magyarországon jelenleg senki (vagy szinte senki) nem foglalkozik a magyar alkalmazásfejlesztőkkel. Ha bekerülnek a külföldi médiába, akkor igen. Hogy ezen változtassunk, az Appvasárnapban mostantól minden héten megjelenést biztosítunk néhány magyar alkalmazásnak. Ez nem fizetett dolog, a cél a hazai app szcéna pörgetése. Ha tetszik egy app, telepítsd, adj pozitív értékelést, és használd! Ha nem tetszik, adj visszajelzést a fejlesztőnek, hogy mit érdemes máshogy csinálnia!

Az appok összegyűjtésében csezoli21 felhasználónk segít minket — ha ajánlanál egy jó appot, nála tudod megtenni a csezoli21@gmail.com címen. Ha a formátummal kapcsolatban lenne ötleted, azt kommentben tudod eljuttatni. A reményem az, hogy külön rovatot tudunk növeszteni ebből, de persze akkor is boldog vagyok, ha az Appvasárnapon keresztül tudunk segíteni a hazai fejlesztőknek.

És akkor lássuk az appokat!

Unsolvable
Unsolvable
Price: Free+
Valutaváltó (magyar)
Valutaváltó (magyar)
Developer: Virtual Bit
Price: Free
iMenetrend
iMenetrend
Developer: artanis.design
Price: Free
HerbIndex - herbal drugs
HerbIndex - herbal drugs
Developer: Apptent Studios
Price: Free

Most pedig: híreink a nagyvilágból.

Megnyitja forráskódját a Maru OS

Bizony, mostantól bárki szabadon beszállhat a Maru OS nevű főzött ROM fejlesztésébe, amelynek segítségével a telefonodból asztali gépet varázsolhatsz. Az OS Lollipop alapokra húz fel egy teljes Debian GNU/Linux környezetet, vagyis egy MHL HDMI adapter (na meg egy monitor) segítségével teljes asztali gépet varázsolhatsz a telefonodból. Elő a nem használt Nexusokkal és Galaxy S7-ekkel!

Értelmetlen fejlesztések hete

A hét Facebook fejlesztése egyérteműen az új Twitter Home Timeline. Ezt csak úgy ideteszem, kommentár nélkül:

Most pedig kérem, savazzanak!

Új Twitter Home Timeline

View Results

Betöltés ... Betöltés ...

A második helyezett legyen mondjuk… a Skype. Ha nem lett volna elég idegesítő, hogy a Skype akkor is szól a kontaktjaid születésnapjáról, ha ezt már minden lehetséges módon kikapcsoltad (csak nekem van ez a problémám?), most újabb csodálatosan félrecsúszott promót tolnak: Sir Paul McCartney (miért pont ő?! rejtély…) részvételével Valentin napi hangos emojikat tolhatsz mindenkinek, akire nagyon haragszol, vagy akit előszeretettel szívatsz — az ivócimboráidnak. Vagy szimplán annak, akivel amúgy is kizárólagosan használod a Skype-ot: az ügyfeleidnek. De most komolyan: mi köze Paul McCartneynak a Valentin naphoz? Mi köze a Skype-nak a Valentin naphoz? Megannyi égető kérdés…

A harmadik pedig: az Instagram. Mostantól, figyelj, dobpergés: több accountot kezel az app! Röviden ez annyit jelent (némileg rávilágítva, hogy mire lehetett volna mondjuk koncentrálni előbb), hogy mostantól több fiókon keresztül ömölhetnek hozzád a comment és “New Follower” spamek, ugyanazon a 10 éves felhasználói felületen.

Requiem az Opera-ért

Bizony, úgy fest, hogy felvásárolják az Operát: egy kínai netes cégekből álló konzorcium 1,2 milliárd dolláros vételi ajánlatot tett a cégre, amit az Opera igazgatótanácsa egyhangúlag támogat és elfogadásra ajánl a részvényeseknek.

Street View újdonságok

A We Love Budapest szerint a Google Art Project segítségével most már budapesti múzeumokban is virtuális túrákat tehetünk:

A We Love Budapest weboldala a cikk írásának pillanatában 500-as errorral elhasal (ASP.net, szóval végülis az is lehet, hogy ez az elvárt működés), de mi készséggel elhisszük és örülünk neki!

Nézzük inkább, hogy az USA-ban mit lehet megnézni újabban Street View-n — ott a weboldalak is működnek. A Google, összefogva a National Park Service-szel (tehát a nemzeti parkokat felügyelő szervvel) 40 Egyesült Államokbeli nemzeti parkot tett elérhetővé-bejárhatóvá. Köztük pl. a Grand Canyon, de az Alcatraz is, meg egy rakás olyan történelmi hely, amiről mi ideát nem is tudunk (és szerintem ők odaát se nagyon).

A hét játéka(i)

 • A hét játéka 1: Alto’s Adventure, gyönyörű és pofonegyszerű kis snowboardos app.
 • A hét játéka 2: Bombing Bastards: Touch! Ha te is toltad az eredeti Bomberman-t SNES-en (izé… ha éltél már akkor, jaj de öreg vagyok), akkor kellemes emlékeid lehetnek róla — nekem az egyik korai emlékem, ahogy valamelyik karácsonykor pizsiben napokon át csaptuk a cuccot. A Bombing Bastards ezt a legacy-t viszi tovább, persze a grafikát feltétlenül fel kellett hozni 21. századi szintre, ami általában ront az összképen — most sem történt másképp. De akkor is, Bomberman! (Egyébként ha nem ragaszkodsz az Androidhoz, itt egy böngészőben játszható brutál multiplayer Bomberman klón. A produktivitásod garantált halála, meg se nyitom, különben lőttek Appvasárnapnak!)
 • A hét játéka 3: GTA Liberty City Stories… várj micsoda?! Bizony, a legendás GTA legendás része felkerült a legendás Play Store-ba. 4 EUR, 1,9 GB, az értékelések harmada egy csillagos, de nyilván megéri… nyilván.

Frissültek

 • Először is: nagyobbacska frissítést kapott a Google Maps app. Először is: ha nagy távolságra navigálsz, az itinerben látható sétáló emberke kiránduló emberkévé válik — ez önmagában is zseniális. De ezen felül a navigációban is egy csomó újítást kapunk: telefonhívás közben mostantól nem dumál hozzánk az app hogy ideje kanyarodni, ha nem akarjuk, cserébe a navigációs képernyőn kis táblák jelzik, hogy merre kell kanyarodni. És még egy jóság: a helyek értékelésében mostantól látjuk az értékelő által feltöltött fotókat is — az értékelés mellett.
 • Frissült az egyik legnagyobb telepítésszámú Android app, a (dobpergés!) Clock. A frissítés után átméretezhető widgetet kapunk, és új kinézetet, ami őszintén szólva nekem kicsit tenyeres-talpas. De nyilván lusta vagyok lecserélni valami jobbra, mondjuk DashClock-ra.
 • Kijött az androidportal.hu hivatalos (de legalábbis kedvenc) Twitter kliense, a Talon for Twitter 4.0.0 verziója. Rakat új dolog van benne, bár inkább tabletes felhasználóknak, mint nekem, a telefonosnak. Azért mi is kaptunk legalább 2 nagyon hasznosat: a timeline-on belüli gyorsfunkciókat (retweet, szívecske, stb.), és továbbfejlesztett több accountos üzemet. Teljes changelog itt. A mostani verzió kapott egy “2016 Supporter” névre hallgató in-app payment opciót is; ezzel szimplán adományozni tudsz Luke Klinkernek. Nem kapsz cserébe semmi extra funkciót, de Luke simán megérdemli!
 • Material Design-nal és egyéb jóságokkal (pl. View Only mód) frissült a VNC Viewer.
 • Frissült a Telegram: az új verzióban vadiúj hangüzenet interfész vár minket és a raise-to-(speak|listen), amivel egészen egyszerűen vehetjük fel és hallgathatjuk meg a hangüziket. Ezenkívül frissült a titkos beszélgetések funkciója és még sok minden más, pl. kifejezetten mi, Androidosok kaptunk egy fotószerkesztőt is. Továbbra is a legjobb IM app!
 • Material Design frissítést kapott a Google My Maps app. A Google szerint (amely egyébként nem nagy híve a “What’s new” mezőknek, de most kivételesen kitöltötték) egyébként teljesen újraírták az appot, amely ettől sokkal gyorsabb lett, és egy csomó új dolgot is tud — érdemes kipróbálni.
 • Hamarosan frissül a Facebook Messenger. Általában akkor kerül be az Appvasárnapba egy app, amikor már frissült, a Messenger esetében viszont relatíve izgi dolgok jönnek, amik ráadásul kiszivárogtak, szóval minek várjunk. Lássuk: több fiók kezelése; színezett rendszer ui elemek (mint fent az értesítősáv és alul a gombsor), és éés ÉÉS: SMS/MMS integráció — LOL. Ki az isten használ még 2016-ban SMS-t, pláne MMS-t? (Tudom, az amerikai tinik. De akkor is képtelen vagyok megérteni.) Szóval igen, 2016 az SMS/MMS éve… még mindig.
 • Addig meg frissült a másik Facebook chat app, a WhatsApp. Egy rakás új emoji-val.

Mindenmás

 • Az ASICS felvásárolta a Runkeepert. Látni ezt a trendet már egy ideje, sportszergyártó cégek fitness tracking cégeket vásárolnak fel, ez a sportban a new frontier. Nyilván a Nike kezdte a sajátmárkás sportappjával, aztán jött az Under Armour a MyFitnessPal-lal és az Endomondoval, az Adidas meg a Runtastic-cal. És basszus működik, legalábbis én, avid Endomondo userként simán az Under Armour környékén nézegetek sportruházatot, egyszerűen mert ott van. És még csak nem is vagyok fanatikus Endomondo user!
 • Ember a Holdon! A Google létrehozta és publikálta a People API-t. Emlékszem hogy nemrég nyavalyogtunk az Androidportál Podcast egyik adásában, hogy milyen macerás Androidon a kontaktokat kezelni; ha jól értem, a People API ezt hivatott megjavítani azáltal, hogy egyszerűsíti az Android kontaktlista (=People) kezelését az alkalmazásoknak. Mit is mondhatnék: ideje volt!
 • Nagy túlélő szolgáltatás volt, de a Google végül beszántja a Picasa-t. Még mindig Picasa-t használó olvasóinknak itt hívom fel a figyelmét egy új szolgáltatásra, aminek a Google Photos nevet adták az elnevezőmanók. Természetesen pár dolog elvész a Picasa-val is, pl. a fotó geolokáció állításának lehetősége, vagy a weboldalba ágyazható galériák, illetve tudnám még említeni pl. ezt a WordPress bővítményt – de azért kimondhatjuk, hogy a Photos-zal a dolgok nagy részét lefedte a Google, és összességében jobb rendszer marad a régi után. Szóval: convert!

Kis lazulás a végére

Rászoktam újabban, hogy a Google Chrome spellchecket végigzavarom a cikkemen, mielőtt az kimegy. Imádom, teljesen fogalom nélkül ajánlgat minden baromságot azokra a kifejezésekre, amit nem ismer. Álljon itt nektek két példa, hadd röhögjetek ti is:


Ennyi fért bele erre a hétre, kimaradt híreket, érdekességeket nyugodtan toljatok kommentben (köszi), vagy aGoogle+-on. Egyébként pedig tudjátok: katt bármire onnan fentről! ⬈ ⬈

2016.02.14.
 • Zsolt.P

  A Facebook Messengeren belüli SMS integrációhoz:

  Olvastam már párszor itt a blogon is, az SMS-en való értetlenkedést, hogy használja-e még valaki, és ennek nyomán minek fejlesztenek bármit is. Itthon én sem használom az SMS-t, azért mert drágának mondanám alapvetően, annyiért már telefonálhatok is akár. Viszont a legtöbb esetben nem mi vagyunk a célcsoport szerintem hanem az USA. Ennek kapcsán tudni kell, hogy náluk, ahogy tapasztaltam, az összes mobil előfizetésnek része az ingyenes SMS küldés, az országon belül bárkinek. Emiatt elég sokan használják is, nekem is egyszerűbb volt az ott tartózkodásom alatt SMS-t írni és elég sokat is kaptam.

  Ugyan úgy, a hangpostát sem értjük szerintem, hogy az is minek. Náluk annak is ingyenes a használata és azt is elég rendesen használják is.

  Ezen kívül sok szolgáltató is azon keresztül kommunikál velünk. Biztonsági kódok, pénzmozgás a számlán, befizetni való. Szóval nekik csak jó ha a saját programjukat használjuk ezekhez is.

 • István Pi Tóth

  Facebook Massenger:
  Elsőnek javítsák ki végre. A Clean Master állandóan jelzi, hogy az app 14x indult újra az elmúlt 5 percben. Nagyon eszi az akkumulátort.
  Ebbe a kategóriába tartozik az is, hogy a Facebook család (FB, Messenger, Page Manager, Groups) 500+ MB-t tesz ki. Ez még mégis milyen dolog? Nem arról volt szó, hogy a szegény afrikai éhező gyerekek, ha már enni nem tudnak, legalább FB-ozhassanak? Ennek ellenére a program egyre csak nő, egyre többet eszik…

  Másodszor a FB azt akarja, hogy a Messenger váltsa ki az SMS-t, e-mail-t mindent. De akkor működjön úgy is!
  Jó, az SMS-t mindig is kerülgették a telefon gyártók. Állati nehéz volt kereshető, szöveges formába lementeni a gépre. Mintha titkolnának valamit, úgy kezelték.
  Ne de az e-mail! Keresési lehetőség = 0,5 (megjegyzem, hogy mintha a gmail keresője is egyre csak romlana.. olyat nem talál meg, amit két éve még igen).
  Mark as unread lehetőség = 0
  Este jön egy üzenet, de fáradt vagyok. Megnyitom, majd reggel válaszolok. Persze elfelejtem. Persze a másik viszont látja, hogy elolvastam, és toporog…
  PC-n már működik, de telefonon még nem (ha mégis, írjátok meg, hogyan!)

  A Messengert csak azért nem törlöm le, mert van, aki csak ebben tudja elképzelni az életét (tudom, őt kéne letörölni). Amint valami komolyabbat kapok, kérem, hogy e-mailben küldjék.
  A Messenger csak chat-re való. Komolyabb dolgokra nem.

+