MojAndroid

A tegnapi sok nulla után ma is sok nullával kezdünk — pénzügyi eredmények, a hét, amikor a Google értékesebb volt, mint az Apple, a világ második legnagyobb mobilpiaca, és sok minden más! Olvass, kommentelj!

Tovább fokozta aranytojást tojó baromfiipari tevékenységét a Google Alphabet

Alphabet == ex Google ugye, illetve Google == sub Alphabet, vagy mi. Szóval kijöttek az Alphabet 2015Q4-es, és ezzel együtt összesített 2015-ös eredményei. Nyilván a Google a fő készpénztehén (cash cow, ugye), most ezek a brutális számok következnek:

 • 74,5 milliárd USD éves bevétel
 • (ez egyébként 13%-os bevételnövekedés 2014-hez képest)
 • ebből 21,33 milliárd USD a negyedik negyedéves bevétel
 • (ami 18%-os emelkedés az egy évvel korábbihoz képest)
 • 23,42 milliárd USD éves profit

Még két érdekesség:

 • A Google-ön kívül az összes többi Alphabet érdekeltség összesen 448 millió dollárt termelt — és 3,57 milliárd dollár veszteséget… (De ezek ugye a kísérleti-/világjobbító kezdeményezések, szóval ez rendben is van.)
 • A pénzügyi eredmények fölötti tőzsdei öröm elegendő volt ahhoz, hogy az Alphabet egy ideig az Apple-t elhagyva a világ legértékesebb cége legyen.

Ha már Google

London (pontosabban a TFL) arról próbálja meggyőzni a Google-t, hogy ha már, úgymond, úgyis nagyvárosokba szánják az önvezető autóikat, kezdjenek el tesztelni Londonban. Kevés keményebb helyet tudok elképzelni közlekedési szempontból (a “nyugati világban” legalábbis), mint London… még esetleg Párizs, vagy Róma. A Google-nek biztosan nagy fegyvertény lenne ott működőre lehelni a technológiát! Aztán jöhet a level 3: Moszkva (meg orosz autópályák úgy általában), Bagdad, stb…

Valami valami Apple vs. Samsung valami

Fellebbezett a Samsung, de az Apple megpróbálja a legfelsőbb bírósággal ignoráltatni a fellebbezést. Haladjunk tovább.

A napi bizniszt egyébként ez kevéssé befolyásolja: 2015-ben az összes mobilchip 8,9%-át a Samsung vásárolta meg a mobil chipgyártóktól. Második helyen az Apple, 8,7%-kal, harmadik a Lenovo 4%-kal. Érdekesség, hogy a Samsung, bár még mindig a legnagyobb ilyen tekintetben, 2014-es önmagához képest 3,6%-tal kevesebb chipet vásárolt.

Más: ha nem is a nyakunkon, de hamarosan jön a Mobile World Conference (amit én egy remek síterepen készülök átvészelni, és tanult kollegáimra lőcsölöm a coverage nemes feladatát, mint a legnagyobbak). És jönnek az első leakek is. Pl. a Samsungról úgy hírlik, hogy 360 fokos kamerát fog bemutatni. Korábban említettem, hogy 2016 a VR és az elérhető árú körkörös videók éve lesz — nos, ha a Google elmúlt hetek beli VR offenzívájából nem lenne világos: apa kezdődik!

A Megszerelő Szervezet

Az iFixit régóta híres arról, hogy minden új telefont szétkapnak, és szétkaphatóság szerint pontozzák is őket. Fontos munka az övék, elvégre egy csomó hatalomfelhasználó (poweruser) képes lenne kicserélni egy törött kijelzőt, vagy egy elgyászolt akksit, és nem kéne kidobni azokat a remek eszközöket, és növelni az e-szemét végeláthatatlan kupacát, amiből aztán afrikai kisgyerekek cseppet sem ISO9001 kompatibilis eljárások kretén belül nyalogatják ki a gramm ritkaföldfémeket.

Nos, az iFixit fogta magát, és létrehozta a Repair Association-t. A szervezet célja, hogy erősödjön a szerelhetőség tudata az emberekben, de pl. az is, hogy szabad legyen megszerelni a szirszarokat, amit megvásárolunk — tudtad, hogy egy csomó esetben ez egyszerűen illegális?

Mi innen Európából csak drukkolni tudunk ennek a remek kezdeményezésnek!

Mindenmás

 • Androidról Sailfish OS-re vált a Turing Phone (kiemelt képünkön), a feltörhetetlen telefon (legalábbis az ígéretek szerint). A telefon megjelenését egyébként először tavaly decemberre ígérték, aztán ezt módosították idén Q1 végére, most pedig áprilisra. (Idén áprilisra, legalább.) Gondolom Sailfish fejlesztőket kerestek. Egyébként, meg ha már itt tartunk:

  Tegyük fel, hogy a Turing Phone a tökéletes hardver. Megvennéd most, hogy Sailfish OS-re váltott?

  View Results

  Betöltés ... Betöltés ...
 • Végül a Xiaomi csak lenyomta a Huawei-t Kínában, éves készülékeladások tekintetében.
 • Azt egyébként tudtátok, hogy már nem az USA a második legnagyobb mobil piac? India lenyomta.
 • Hétvégi project: Androidos okostükör.
 • Másvilág rovat: Ubuntut futtató tabletet mutatott be az Aquaris.

Ennyi fért bele erre a hétre, kimaradt híreket, érdekességeket nyugodtan toljatok kommentben (köszi), vagy aGoogle+-on. Egyébként pedig tudjátok: katt bármire onnan fentről! ⬈ ⬈

2016.02.08.
 • István Pi Tóth

  Ez a 360 fokos gömbfelvétel már többször előjött az internet történetében. És végül is tele van velük a net. Így kíváncsi vagyok, ezúttal mit sikerül belőle tényleg kihozni, és mennyire lesz hosszú életű.
  Most azért más a helyzet, mert a Google és a Samsung is belekezdett. És most olyan időszakot élünk, amikor mindenki előbb másolja a másikat, minthogy elgondolkozna azon, hogy mire is lesz jó az egész. És inkább beleugranak a bizonytalanba, minthogy megkockáztassák, hogy lemaradnak. Gondolom, majd mások is előjönnek a saját VR szemüvegekkel. Apropó, 3D-st is készítenek, vagy az még odébb van?

  Amit viszont nem értettem régebben, meg most sem az a következő: jó-jó, hogy körbe lehet most már nézni. De miért a leghülyébb helyre rakják a kamerákat? Pl. a sarokba? A koncerten leghátul? Nem az lenne a vagány, ha az énekes, gitáros, stb.. mellett állhatnánk, és onnan néznénk a koncertet?
  Így azért nem különbözik sokban egy sima fényképnél. Akkor lenne ez igazán jó, ha
  1) olyan helyen lenne a kamera, ahol én is állhatnék, de ne tudok: mert pl- nem vagyok hegymászó, nem tudok elmenni a koncertre, stb…
  2) olyan helyen nézhetek körbe, ahova egyébként nem, vagy csak nagyon nehezen juthatok el: koncerten a színpad, Nemzetközi Űrállomás. Sőt! A 360 fokos drone-ok nagyon izgalmasak lennének!
  De az, hogy egy taxinak a lökhárítóján nézhetek körbe menet közben… hát… az nem igazán tartozik a vágyaim közé…

+