MojAndroid
(x) hirdetés

Bár azzal kecsegtettelek titeket, hogy ezen a héten síelek és ezért nem lesz Appvasárnap (se Hírhétfő), nem ússzátok meg ilyen könnyen! Síelni végül nem jutottam el, cserébe foglalkoztam mással (Capability Improvement Plan-nel, ha annyira érdekel), úgyhogy úgy gondoltam, az arany középút egy Appvasárnap Minimál lesz. A Minimál tárgya pedig:

Android 6.0.1 és egyéb Google csemegék

Bár én még nem kaptam meg az OTA-t (magamnak upgradelni pedig, eléggé szánalmas módon, lusta voltam/vagyok), az Android 6.0.1 köztünk jár, és az új emoji grafikákon kívül (amiktől amúgy sem voltam elragadtatva) kaptunk egy pár jóságot:

  • Mostantól a bekapcsológomb dupla megnyomásával egyből indul a kamera. Ez, kombinálva a múlt héten megjelent új Android Camera-val (ami baromi gyors és sokkal jobb lett az ui-ja is), igencsak jó ráncfelvarrása az Androidos fotózás élménynek.
  • Visszatért az “Until next alarm” a Do not disturb módba. Én speciel mostanában egyre gyakrabban használom a Dnd-t, úgyhogy ennek kifejezetten örülök.
  • Egyszerűbb lett a képernyőkép készítése Google Now on Tap használatával. A Now on Tap aktiválásakor a bal alsó sarokban megjelenő megosztás ikonnal egyszerűen megoszthatod, vagy mentheted a képernyőképet.
  • A frissítéssel megoldódott két idegesítő bug is: a lagoló Copy/Share párbeszéd popup, valamint a megosztás esetén a kiemelt megosztási csatornák (kiemelt kontaktok, chat szokott itt lenni) miatti “ugráló” effekt.
  • Aztán itt vannak az új emoji-k is. Természetesen sok az átfedés a régiek között.
  • Nincsen upgrade tövis bug nélkül, a 6.0.1-ben ez úgy tűnik, a fakóság lett. Sosem fogom megérteni, hogy ilyen bugok hogy kerülnek be, pláne hogy hogy maradnak bent, de a tény az, hogy jópár szerencsétlen felhasználó képernyője “kifakult“. A Google dolgozik a javítás javításán.
  • Az új Android verzió mellett eltörpül talán, pedig nagyo fontos újítás a Google Photos-ban a megosztott albumok megjelenése. Egyirányúan persze eddig is megoszthattad a saját albumodat szűk baráti köröddel, stb. A mostani újítással viszont végre többen pakolhattok cuccot ugyanabba az albumba. Eljött tehát végre a tényleg minden fontos fotót tartalmazó sítúrás albumok ideje!
  • Frissült a Google Calendar: végre látjuk a naptárunkban a teendőinket (Google Keep-ből illetve Google Now-ból simán átrántja). Ezen kívül a bal oldali slide in menüben egyszerűen triggerelhetjük a naptár fiókjaink szinkronizálását is.
  • A világ boldogabbik felében megérkezett a Google Play Music családi előfizetés. Havi 15 dollárért egy 6 tagú család va ellátva ugyanazokkal a Google Play Music szolgáltatásokkal, mint most 10 dollárért egy ember. Az azért elég jó!
  • A családi előfizetés érdekessége, hogy vele együtt élesbe ment a család és a családi fizetőeszköz mint koncepció: amikor majd elérhető lesz nálunk is, segítségével az egész család vásárolhat appokat, könyveket, és egyéb apróságokat (eszközöket nem). Feliratkozni itt tudsz, ha amerikai, angol, kanadai, francia, német, vagy ausztrál bankkártyád van.
  • És frissült a Google Drive is, mégpedig a keresője, ami egy Google-höz képest, lássuk be, szégyen volt. Megújult maga a keresődoboz, ahol mostantól egyszerűen elérhető a kiterjeszett keresés, ahol végre lehet file típus alapján, de akár file tulajdonos vagy utolsó módosítás dátuma alapján is keresni!

Mindenmás Minimál

  • A hét játéka nálam: A Good Snowman. Tündéri grafika!
  • Hamarosan érkezik a Reddit hivatalos alkalmazása. Én elég on/off jelleggel tolom a Redditet úgyhogy nekem irreleváns (ez totál irreveláns), de ha te esetleg hardkór júzer vagy, iratkozz fel bétateszternek, magadnak (is) csinálod!
  • Pár hete írtam, hogy a MS 5 GB-ra csökkentette a OneDrive ingyenesen elérhető méretét. Nos, az a ritka dolog történt, hogy a felhasználók lázadtak — és sikerrel jártak. A MS december 11-én visszakozott, és  visszaadta az ingyenes 15 GB tárhelyet. Érdemes pattogni!
  • Ingyenes lett az Adobe Lightroom Androidon, futás letölteni! (Ha a Snapseed nem lenne elég…)
  • A héten búcsúzunk is két alkalmazástól: a Dropbox beszántja a Mailbox és Carousel appokat.
  • A hét videója pedig az Android verziók térhódításából készített animáció:


Ennyi fért bele erre a hétre, kommentelj, beszélgess a Google+-on

2015.12.13.

+