MojAndroid
(x) hirdetés

Hlas ľudu, hlas boží

A szlovák-horvát migránsházasságból született író, publicista és politikus, Mihajlo Stančić szavai (“Nép szava, isten szava”) csengenek a fülemben, ahogy a múlt héten feldobott szavazás eredményeire pillantok: úgy tűnik, szeretitek (legalábbis aki válaszolt) külön olvasni az iparági híreket és az app híreket. Challenge accepted! Igyekszünk minden héten külön alkalmazásos hírblokkal szórakoztatni titeket. Ha pedig kimarad egy-egy hét, visszakapjátok a teljes androidportal.hu előfizetési díjat. #ohwait

(Egyébként aki nem vágná, a fenti migráns-sarj később Táncsicsra magyarosítva a magyar reformkor egyik legjelentősebb alakja lett.)

NY Times és VR: forradalmak a világban és az újságírásban

Tudjátok, sokan mondják, hogy a vietnami háború részben ott bukott el, hogy túl közel engedték a sajtót a fronthoz, aminek köszönhetően teljesen leépült a háború hátországa (tüntetések, Woodstock, stb.). A sajtó azóta is a háború közelében kolbászol, de a társadalmak ingerküszöbe, nos, erősen felment — olvasol napi 10 sztorit Szudánról, Szíriáról, Libanonról… Érted miről bezélek, fotóriport itt, YouTube video ott, de menni kell dolgozni, hát átsiklasz fölötte, és szépen belefásulsz.

Töltsd le a NY Times virtuálisvalóság-appját. Ezzel az alkalmazásal a Times megint forradalmasította kicsit az újságírást, úgy tűnik sikerül megint megugrani egy ideig a nyugati ember ingerküszöbét és fontos dolgokra felhívni a figyelmet. Hatásvadász? Igen. Idővel ebbe is belefásulunk? Igen. De addig hasznos.

(Egyébként a papíralapú NY Times előfizetői a mai számal kapnak egy Google Cardboardot, hogy megnézhessék az appot.)

Jön jön jön: családi appok, ajándékozás a Play Store-ban, felturbózott Google Photos videószerkesztő

Hú, izgi hírek jönnek a Google háza tájáról:

  • Pár napja kezdett el lecsorogni az eszközökre a Play Store új verziója, a v5.12. Mivel vizuálisan nem történtek nagy változások, az Android Police fogta, és visszafejtette az appot — valami miatt csak le kellett tolnia a Google-nak. És nem csalódtak: úgy fest, hogy hamarosan családon belüli megosztás (Family Library) és ajándékozás (Send Gift) funkciók érkeznek a Play-be, amiknek én személyesen (és családos emberként) igencsak örülök, mert így végre bizonyos fizetős appokat megoszthatok a gyerekeimmel, asszonykámmal anélkül, hogy lemerítenék folyton a Nexus 5 akksiját. Az újdonságok közé tartoznak a “Kid Account”-ok, nyilván a gyerekhozzáférések, amiknek maximálhatjuk a költéseit — á la Amazon.
  • A teardown egyébként még egy érdekességet fedett fel: NFC-s bankkártyákat egészen egyszerűen, simán hozzáérintve a telefont lehet majd hozzáadni a Google Wallet-ünkhöz — már ahol, ugye.
  • A Google ezen kívül a minap felvásárolta a Fly Labs-et, és a cég által fejlesztett videószerkesztő megoldásokat be fogja építeni a Google Photos alkalmazásokba. Eddig is a legjobb fotókezelő volt a Google Photos, ez a pozíció ezzel remélhetőleg tovább erősödik!

BlackBerry

Lehetne ez egy kevert poszt a BlackBerry-ről, de igazából a hardverről írtam már a hét elején, és őszintén szólva annyi nekem elég is volt belőle. Ami érdekes viszont, az a szoftveres része.

  • Egyrészt a BlackBerry megígérte, hogy követik majd az Android havi biztonsági frissítési ciklusait, sőt, ha valami kritikus sebezhetőség jön ki, a havi release előtt akár hotfixet fog letolni.
  • Mindezt ráadásul úgy, hogy kritikus esetben meg sem várják a szolgáltatók jóváhagyását, hanem direktben patchelik majd az eszközt.
  • Másrészt BES. A BlackBerry-nek gyakorlatilag alapítása óta a fő value propositionja és cash cow-ja (készpénztehene, ugyebár) a jelenleg 12-es verziónál tartó BlackBerry Enterprise Server (BES) mobil flottakezelő rendszer, amit természetesen az Android alapú PRIV mögé is tolnak, különben mi értelme lenne az egésznek. És természetesen az enrollolt deviceo-okra küldendő biztonsági frissítések, hotfixek fölött a BES adminnak egyeduralma lesz, vagyis központilag szabályozható, hogy mikor hogyan menjen le a frissítés. És ugyanígy BES-en managelhető a cég Android for Work és Samsung KNOX megoldása is.
  • Szóval: a BlackBerry sorsa nem a PRIV-től függ, és hülyeséget beszélek, amikor már a csőd után a szabadalmakért folytatott csatáról beszélek. Ha nem is Apple szinten, de a BlackBerry nyereséges, tele vannak lével (3 milliárd dollár fölötti készpénzen és befektetésen üldögélnek), és szoftveresen igenis van helyük egy olyan világban, ahol a nagy corporate játékosok is egyre szívesebben fordulnak a BYOD (Bring Your Own Device) megoldások felé, közben meg próbálnak biztonságosak maradni. A PRIV ezen a majdhogynem niche szoftveres tortán csak a hab, ami talán pont arra lesz jó, hogy egyértelművé váljon: a BES Androidon is vígan elvan, nem kell hozzá célhardver.

A frontról jelentjük: hideg van és lőnek ránk!

screenshot_20151106_101300

Jaj, Lookout, Lookout. Olvasnám a blogposztotokat arról, hogy újféle Android malware-t fedeztetek fel amiket lehetetlen egyszerűen eltávolítani, sőt, még szimpla factory reset sem segít a helyzeten… De nem tudom túltenni magam a címen: “20K popular apps caught in the crossfire”. RLY? *sóhajt

Először is: gondolom 20000 app-ra gondoltatok, talán SI-ben gondoltátok rövidíteni a dolgot, úgyhogy leírtátok, hogy “húsz Kelvin”… Javasolt a Wikipedia lelkes olvasgatása. Továbbá ha valami “caught in the crossfire”, az leginkább azt jelenti, hogy saját akaratán kívül belekerült egy helyzetbe, ie. elkezdtek lövöldözni a feje fölött. Amire ti gondoltatok, az talán a “crosshair” (célkereszt) lenne.

Mindenesetre ha igaz, amit a Lookout állít, akkor eggyel cudarabb lesz a világ… de amíg ésszel telepíted az appokat, vélhetően nincs baj. Meg hát: várjuk meg mit mond erre a Google, ha egyáltalán.

Apphírek az appvilágból

  • Mindenekelőtt be kell valljam, hogy a héten már nem csak a még mindig zseniális Dustoff Heli Rescue-val játszottam, hasonlóan kedves időtöltő app a Skiing Yeti Mountain, ráadásul hamarosan szezonja is van, meg hát gondolom mindenkiben kellemes SkiFree-zős emlékeket ébreszt… Most nézem, hogy a SkiFree-nek van Flash-es, böngészős változata! Na akkor ennyi volt az Appvasárnap erre a hétre, cső!

 

Haha, azt hittétek, megússzátok, mi? Na folytassuk csak…

  • Frissült a Firefox for Android. A 42-es verzió ha nem is a világmindenségre meg mindenre ad választ, de arra a problémára biztosan, hogy akármit csinálsz, bizonyos siteok mindig követni próbálnak majd — a Tracking Protection névre hallgató funkcionalitás ezt gátolja meg.
  • Megérkezett a TeamViewer 11, ami már támogatja az unattended, vagyis tényleg távoli elérési módot Android alatt.
  • Nagyobbacska frissítést kapott a Google Drive. Mostantól értesítést kapunk a bejövő megosztott fileokról-folderekről, ezzel órákat spórol meg minden munkaadónak a Google. (“Átküldted a file-t?” “Át, még tegnap.” “Hú, nem láttam, várj, rákeresek. Fene, nem találom, megosztanád még egyszer?” “Meg, most küldöm. Átment?” “Még nem, ránézek majd meeting után.” GOTO 10, és kezdődik elölről.)
  • Szintén nagyobbacska frissítés a YouTube for Android háza táján: a népszerű videómegosztó erős VR támogatást kapott. Egyrészt a YouTube mostantól támogatja a VR videókat. Másrészt, és rövid távon ez a fontos: minden fent levő videóhoz elérhetővé vált egy VR mód, vagyis VR szemüveggel lehet nézni a meglevő videótartalmakat is. Csodálatos korban élünk!
  • A Microsoft gyakorlatilag 0 GB-ra csökkentette a OneDrive ingyenes tárhely méretét – legalábbis ha az arányokat nézzük. Ezután a Blikkes cím után lássuk a tényeket, M1 Híradó stílusban: a tárhely eddig végtelen volt, most 5 GB-ra csökkentették. Namost: a végtelenhez képest az 5 GB gyakorlatilag 0 (∞÷5=∞), tehát levonható a következtetés, hogy nem leszünk gyarmat! Szóval TL;DR: az eddig végtelen OneDrive tárhely mostantól csak 5 GB-os. (Ami a felhasználók nagy részét egyáltalán nem fogja érdekelni, kis részét igen, mert mondjuk volt rajta nekik 25 GB-nyi cucc, az a pár ember meg, aki miatt az egész történt, akik 75 TB-os filmarchívumokat tároltak ott… Nos, ők megszívták.)
  • Megérkeztek a novemberi Android biztonsági patchek Nexus eszközökre — innen töltheted, ha még nem OTA-zódott le. (Nekem már igen.) A patch egyébként 23 problémát javít (köztük 7 biztonsági rést), itt a teljes lista.
  • Kerget téged az FBI? Államtitkokat leakeltél? Esetleg csak tervezed? Neadj’ isten zavar a ma elérhető chat platformok biztonsága (illetve annak hiánya)? A Signal Private Messenger a barátod! Maga Hóbarlang Eduárd (Edward Snowden) is ezt használja:

  • A SoundCloud-ot eddig csak fogyasztani lehetett Androidon — most megérkezett a SoundCloud Pulse, amivel végre feltöteni lehet, kihasználva a SoundCloud platform ilyen funkcióit.

Ennyi fért bele ezen a héten, kommentelj, szocializálj, hallgass, holnap Hírhétfőzünk (“de mi az a hírhe, Lipi?”), jövő vasárnap pedig újra ugyanitt!

(x) hirdetés
2015.11.08.

+