MojAndroid

Az alábbi írás nem tőlem származik, hanem egy olyan embertől, aki nem most fogott először kezébe iPhone-t, s emellett Android felhasználó is. Több éve már. Így mindkét rendszer előnyeit jól látja. A portál olvasói értelemszerűen tisztában vannak az Android előnyeivel. De miért jó az iPhone?

Aki most hőzöngeni kezdene, hogy ez Androidos oldal, s ha még egyszer iPhone-ról írtok leiratkozom, stb. az zárja be a böngészőablakot, térjen vissza holnap, s addigra lesz új Android tartalom. A többiek emlékeibe szeretném idézni a SmartEast nevű történelmi emléket, ami a platformok közti békés párbeszédet, egymás megismerését szolgálta. Ez továbbra is célunk.

Pár mondat még az alábbi írásról. Ez nem egy összehasonlító írás. Ez egy bemutató, leírás, hogy mit tud az iPhone, s miért jó az. Eszünk ágában sincs senkit áttéríteni. Egyetlen okból szeretném, hogy mindenki elolvassa az írást. Ez pedig, hogy megértse, hogy az iPhone is (lehet) jó. És a jó tulajdonságokat nem kell elvitatni.

Olvassátok az írást! A kiemelések tőlem származnak. Nem az eredeti szerzőtől.

Egymás után két iOS tesztről szóló cikket is olvastam itt az androidportálon Árpádtól és Kobaktól, akik 1-2 hétig használtak iPhone-t. Én régóta párhuzamosan használok iOS-t és Androidot is, az egyiken a privát, a másikon a céges adatokkal és emaillel. Szívesen mesélek néhány érdekes dolgot az iPhone-ról azoknak, akiket ez érdekel.

Nem az a célom, hogy bárkit győzködjek iPhone mellett és hogy a két rendszer között győztest hirdessek, hanem hogy árnyaljam azoknak véleményét, akik szerint iPhone-t hülyék és sznobok vesznek, mert az Android egyszerűen jobb… Ez a lista nagyon egyoldalú lesz, mert csak az iOS jó megoldásaival foglalkozik, a hibáira nem tér ki. Kérlek benneteket, ne kapjatok tőle szívrohamot, simán előfordulhat, hogy az Android előnyeiről kétszer ilyen hosszú listát lehetne készíteni. Ez nem támadás az Android ellen, nem térítés az Apple felé, csak néhány érdekesség

Az Android által nyújtott testreszabhatóságot az iOS meg sem közelíti, azt kell szeretni, amit az Apple kitalált. Például nem lehet Safari heyett másik alapértelmezett böngészőt telepíteni. De a Safari egy nagyon jó böngésző, szerintem beelőzte a Chrome-ot. Gyorsabban tölti be az oldalakat, nem szaggat, lehet rá adblockert tenni, vízszintesen tartva teljes képernyőre vált, van egy un. “reader mode” ami kidobál minden szemetet a weblapról, csak a szöveget és a képeket mutatja, a 3D Touch az oldal elhagyása nélkül tud linkeket megnyitni.

Azt mindenki tudja, hogy ha vesz egy iPhone-t, azon a legfrissebb oprendszer lesz, és évekig támogatni fogja a gyártó menetrendszerűen érkező szoftver frissítésekkel. Sajnos kevés olyan Android telefon közül tudunk választani, amelyikre ez a két kitétel ugyanígy igaz lenne.

Minden iPhone-hoz van automatikus backup/restore. Ha elveszik vagy tönkremegy a készüléked vagy ha újra akarsz váltani, minden adatod és beállításod át lesz mentve az új készülékre. Mi geekek szeretjük bütykölni a telefonunkat, és élvezzük egy új szűz készülék beállítgatását, de akinek nem ez a hobbija, azok értékelik, hogy minden üzenet, ikon, billentyűzet, app beállítás, app adat, widget, preferencia, értesítés, még a megnyitott böngésző oldalak is ugyanúgy és ugyanott lesznek az új iPhone-on mint a régin voltak. Ez a backup/restore még iPhone és iPad között is működnek.

A másik dolog ami meglepő hogy jobb iOS-en mint Androidon: a keresés. A home képernyőn egy lefele swipe megnyitja a Spotlight Search keresőablakot. Ahogy elkezdesz gépelni, megjelennek a kategóriákba rendezett találatok. Ha egy kontaktod nevét kezded el beírni, az első találat a névjegykártya lesz, rajta a hívásindítás, FaceTime, iMessage ikonokkal. Alatta a kategóriánként 3 találat, például iMessage, naptár, emlékeztetők, stb. Ha annyit írok be hogy “1” akkor felajánlja a 1Password app megnyitását és mellette elindít egy számológépet is és ha azzal folytatom hogy 1234*1.27 akkor kiírja az eredményt, amire rábökve megnyitja a számológép programot. Ha azt írom be hogy 1234 USD, akkor átváltja Euróra, ha az írom be hogy 1234 USD in HUF akkor forintra. Mindezt anélkül hogy megnyitna egy új böngészőablakot. A telefonra installált appok adatbázisaiban is tud keresni, például ha 1Password-ben van elmentve egy jelszó, vagy Evernote-ban egy dokumentum, akkor azokat így lehet a leggyorsabban megtalálni. Például ha beírom ide hogy passport, akkor megtalálja az elmentett útlevélfotókat, egy 5 évvel ezelőtti emailt amiben útlevérkérő dokumentumot küldtem el, egy naptárbejegyzést és a térképen a legközelebbi útlevélhivatalt. Ezen kívül a Podcastjaid, zenéid, e-Book-jaid között is ez a leggyorsabb keresés az appok elindítása nélkül. A Google Now Phone Search egyelőre még elmarad a Spotlight-tól.

Nem tudom Androidon hányan vannak megelégedve és használnak Hangouts-t, de azt tudom, hogy az iMessage és a FaceTime nagyon jól működik és népszerű iOS-en. Elég sok embert ragaszt bele az Apple ökoszisztémába, mint annak idején a BBM tette. Nem kell rá regisztrálni, csak használni. Mélyen integrálva van minden mindennel, telefonhívást át lehet váltani FaceTime-ra, iMessage-ben meg tudjuk osztani a koordinátáinkat, videót lehet jó minőségben átküldeni, az összes régi készülék is meg tudja jeleníteni az iPhone 6s-ről küldött Live fotókat. Egy ismerős vízvezetékszerelő nemrégen váltott iPhone-ra, azóta FaceTime-on ad árajánlatot anélkül hogy az ügyfélhez ki kellene mennie.

Nagyobb fájlok megosztására nagyon jó az AirDrop (de ez már korántsem működik mindig zökkenőmentesen). Amikor megnyomod a megosztás gombot, megjelenik a Bluetooth hatótávolságon belüli iOS (és OS X) eszközök listája, és már küldheted is a tömörítetlen fotókat, videókat, dokumentumokat. A két készülék automatikusan felépít egy Wi-Fi hotspotot amivel villámgyorsan tudnak fájlokat cserélni.

Az iOS nagyon jól együtt tud működni az OS X-el. A Continuity nevű szolgáltatással egy mozdulattal át lehet venni az épp megnyitott dokumentumot, emailt vagy weblapot laptopról tablet és telefon között. Például ahogy ezt a szöveget írom most a laptopomon, az iPhone lock screen-en ott van a szövegszerkesztő ikonja, azt felhúzva a telefonon tudom folytatni a szerkesztést.

Az Apple eszközök túl sok konfigurálgatás nélkül működnek együtt, és a család legfiatalabb és legidősebb tagjai is tudják őket használni. Nálunk például van egy Apple TV, ami a családi hálózaton belül látja minden gép az iTunes adatbázisát és le tudja azokat játszani. Ha a laptopomon kezdek el egy filmet iTunes-ból lejátszani, egy gombnyomással át tudom küldeni a képet az Apple TV-re, majd a TV elé ülve már annak a távirányítójával tudjuk az egészet vezérelni. Ha az Apple TV-n akarok valamit keresni, az iPhone-t lehet használni gyorsabb szövegbevitelre. AirPrint protokollt ismerő nyomtatóra lehet driver installálás nélkül nyomtatni minden Apple készülékről. Ha csörög a telefon, laptopon is fel lehet venni a hívást, nem gond ha a lakás másik végében van a töltőn a telefon.

A családok számára nagyon kellemes, hogy ha valaki megvett egy app-et, akkor a többiek ingyen tudják használni. Mindenki használhatja a saját Apple ID-ját, ha a gyerekek valamit venni akarnak, akkor azt a szülő engedélyezheti. Komoly tartalomszűrő van iOS-en, a szülők valamennyire meg tudják védeni a gyerekeiket az internet mocskától.

Az iOS 9-ben van néhány új kényelmi funkció, mint a dupla home gomb érintésre lecsúszó képernyő, hogy könnyen elérjük a tetejét, vagy amikor egy app megnyit egy másikat vagy egy böngészőoldalt, akkor a bal felső sarokba kerülő “vissza” gomb, ami az Android “vissza” gombjával ellentétben mutatja, hogy hova tudsz visszalépni. A legtöbb lista tetejére (twiter, böngésző, email, stb) egy érintéssel fel lehet ugorni, bár ez már egy régebbi dolog, nekem hiányzik az Androidból.

Az iPhone 6s-ben levő legújabb kényelmi funkció a 3D Touch. Eddig persze jól el voltunk nélküle, de elég egyszer megszokni, utána már nagyon tud hiányozni. Az egész a gyors használatról szól, lecsökkenti a felesleges lépéseket. Ha egy ikonra erősebben rányomsz, előjön egy rejtett menü. Térképnél például a navigálás megkezdése, telefonnál a 3 kedvenc kontakt, podcastnál a három félbehagyott epizód lejátszása, Twitter appnál az utolsó fotó tweetelése, stb.

A 3D Touch másik funkciója a peek/pop amivel link-be vagy dokumentumba azok megnyitása nélkül bele lehet kukkantani. Ha megyomod, egy ablakban megjelenik a tartalom. Ha elengeded, eltűnik, ha erősebben megnyomod, akkor megnyílik teljesen. Ha a képernyő bal oldalát megnyomod, akkor előbukkan az utoljára használt app, ha még erősebben nyomod, akkor multitaszking lista. Az Androidon ez a lista függőlegesen terített kártyákból áll, az iOS-en vízszintesen. Ennek az az előnye, hogy meg tudod nézni a háttérben futó app szinte teljes képernyőjét. Például egy névre, számra, adatra így pillanatok alatt rá lehet pillantani. A 3D Touch a bilentyűzetet trackpaddé változtatja, amivel szövegben gyorsan lehet a kurzort mozgatni, erősebb megnyomással pedig kijelölni.

Widgetek nagyon sokáig csak Androidon voltak, de szerintem az Apple végül is jól megcsinálta őket iOS-re. Bármikor egyetlen mozdulattal (kijelző tetejéről swipe down) elővehető az összes, megnézed ami érdekel, és egyetlen a mozdulattal eltűntetheted. Szerintem az értesítések is nagyon jók iOS-en, apponként lehet konfigurálni hogy milyen értesítéseket kapjál, hogy nézzenek ki, lock screenről lehet őket lereagálni, amit nem törölsz ki, azok nem a felső status bart szemetelik össze, hanem a lehúzható widget ablak mellett várják hogy mikor érsz rá velük foglalkozni.

Az Apple Pay (az Andorid Pay-jel szemben) úgy működik, hogy a zsebedből előveszed a telefonodat, és bekapcsolás nélkül a terminálhoz közelíted. Ha eközben a Touch ID-n tartod az ujjadat, akkor fizet is az alapértelmezett kártyával, ha nem, akkor kártyát tudsz választani és akkor fizet amikor megérinted a Touch ID-t. Ha van egy Apple órád, akkor a telefont sem kell elővenned, csak a terminálhoz kell tartanod az órát, ujjlenyomat nélkül fogsz tudni fizetni.

Én úgy látom, hogy az Apple a hatékony, gyors, kényelmes használat felé próbálja a rendszerét fejleszteni. Azt már nem lehet mondani az iOS-re sem hogy egyszerű, egy új készülék beállítása már 9 fő lépésre (https://support.apple.com/en-us/HT202033) van lebontva, és ebben még benne sincs mondjuk egy Gmail account hozzáadása, és egy csomó Apple szolgáltatás bekapcsolása vagy beállítása. A felhasználóknak elég sok dolguk van a telefon funkcióit felfedezni és megtanulni, nem mindenki akar a rendszerbe belenyúlni és mondjuk lock screent vagy launchert cserélni. Főleg akkor, ha a gyári megodás már eleve elég jó. Aki szereti a telefonját átkonfigurálni, újradizájnolni, mélyebben belenyúlni, annak nem fog az iPhone tetszeni. Persze ezzel itt nem mondtam semmi újat :)

Szerintem mindkét oprendszernek nagyon jót tesz a felhasználók kegyeiért való versengés. Az Andriod előnye többek között a konfigurálhatóság, a rendszer építőelemeinek nyitottsága. Ezzel is folyamatosan befolyásolják az Applet-t, az Android nélkül ma nem így nézne ki az iOS. Természetesen az Apple is befolyásolja a Google-t és a többi készülékgyártót (Siri, ujjlenyomat, 3D Touch, stb). Szóval én szívesen használom az iOS-t is, és remélem nem azért mert sznob vagy hülye vagyok :)

 

2015.12.02.
 • Pó Bácsi

  Végre egy jó írás az iPhone-ról, iOS-ről! Köszi.
  Egybevág a iOS-es tapasztalataimmal. Azért én még maradok az androidnál 😃

 • Emmet Ray

  én iPadet használok, Androidos telefon mellett, ami a legjobban tetszik az a full backup/restore felhőből és a nagyon alacsony késleltetés a zenei felhasználóknak – nemhiába vannak a legprofibb zenei szerkesztőprogramok, hangszerek kizárólag iOS-en – USB mikrofonok, MIDI eszközök nativ támogatása szintén nagyon hasznos

 • judditana

  Alapvetően nincs tökéletes, viszont egy lg g4 vs iphone 6s párbajban hiába kétszer olyan gyors az iphone, és persze lehet sorolni pro és kontra a ficsöröket, 140 kontra 290, ezer Ft nem hagy kérdést, különös tekintettel arra hogy 5 év múlva mit fogunk erről a két készülékről gondolni.

  • Az iPhone drágább, ez nem vitás, de azt is érdemes összehasonlítani, hogy mennyiért tudod majd eladni 1-2-3 év múlva amikor végeztél vele, így jön ki hogy neked mennyibe került a használata. Például hasonlítsd össze egy LG G2 és egy iPhone 5s mai értékét, az egy kicsit árnyaja képet.

   • judditana

    Szerintem nem árnyalja, mert minden drágább hozzá, füles, töltő, kábel, tok, javítási díj (ezeket eladáskor bukod).
    Ezek után lehet sorolni a hátrányait az iphonnak. Mert ugye az is van bőven.
    Egy komplett ipad prot kapok 300 ért, vagy egy nem rossz ultrabookot.

    Ezek mind csak tömegtermékek, 10 év múlva a szemétdombon lesznek és mindkét telefonra mosolyogni fogunk, milyen kis kezdetlegesek voltak. Gondolj vissza az első iphonera, meg egy korabeli pda-ra, vagy htc desire-re Kis vackok. Az adott kor ugyanakkora tudásával, minimális eltéréssel.

    A hardverek közt, csak ebben a korbam, most nézve lehet különbséget észre venni.
    Mert ha az a vita, hogy az egyik ilyen gyors, 3 milivel vélonyabb, meg hangyányit jobb ez meg az, akkor az bullshit. Ha valamiben egyik előnyt szerez, a másik lemásolja, vagy más ficsörrel kiváltja.

    Vicc az egész.

 • tommybravo

  Sosem használtam iPhone-t, és nem is szándékozom váltani, a fentiek alapján azonban látom (látni vélem) az Apple és a Google felfogásbeli különbségét, illetve a Google egyik gyengeségének okát.

  A Google szerintem azért vágott bele az Android felfuttatásába, mert féltette a mobilkeresős bizniszét, félt, hogy valaki lenyúlja előle, magyarán neki ez az alapbizniszt kiegészítő kérdés volt. Megtehetnék, hogy ráállítanak egy csomó fejlesztőt windows és mac-fejlesztésekre, de nem elég motiváltak: nem árulnak értelmes laptopokat (a chromebook szerintem sehol sincs a mainstream-hez képest), és ezért nem érzik “core business”-nek, hogy ezzel foglalkozzanak.

  A motiváció hiánya miatt nem törekednek a teljeskörű megoldásokra (sajnos), nem próbálják az
  életedet helyetted megkönnyíteni, így nincsenek desktop-mobil integrációra kihegyezett saját megoldásaik. Ebből persze következik, hogy a mindenféle hardvergyártók és app-készítők pótolgatják a saját képességeiknek megfelelően ezeket a lyukakat, így teleszemetelve a telefont gyári appokkal, illetve rákényszerítve a népet a barkácsmegoldásokra. Én egyébként itt látnám a Microsoft lehetőségeit: csináljon egy rendes android-(desktop) windows integrációt, máris kevésbé fényesen csillognának az apple fejlesztései.

  A rendszerszintű backup hiánya android-on pedig szégyen.

 • klarky

  “Azt mindenki tudja, hogy ha vesz egy iPhone-t, azon a legfrissebb oprendszer lesz, és évekig támogatni fogja a gyártó menetrendszerűen érkező szoftver frissítésekkel.”

  Ez nagyon jól hangzik, már – már beírnám érte a piros pontot, ha egy – egy frissítés után nem látnék twitter és fórum szerte felhasználókat, akik elátkozták a percet is, h a frissítés gombra nyomtak egy régebbi készüléken. Mert igen, felmegy, de azt már nem garantálja senki, h smooth is lesz minden. A másik, h felmenni fel megy, de nem működik az új rendszer minden funkciója, azaz azért ott Cupertinoban sem hülyék, akkor ki venne új készüléket?

  Egyébként ezen szempontot párhuzamba állítani az androiddal teljesen felesleges. Egy aktuális android verziót kb. több ezer/ 10ezer különböző specifikációjú készülékre kellene ráreszelni, ezt nyilván egy gyártó sem vállalja fel. Ha vki oprendszert választ ezzel számoljon. 4-5 féle iOS, vagy millió android. Itt el is dőlt a dolog, nem ugyanaz a cél.

  A másik ami szúrja a szemem egy kicsit az erények dicsérte közben, hogy rengeteg dolog amit felsorol a cikk írója akkor működik, ha

  1., odahaza megvan a teljes apple HW park. Mert jól hangzik, h minden együttműködik minden apple termékkel, de ha telefont veszek nem a gombot veszem meg az öltönyhöz. Eszem ágában sincs venni egy OSX -es számítógépet, apple TV -t., órát stb. hozzá. Ugyanez igaz a funkciókkal is. Vagy írtátok, h a család apple cuccaival is milyen jól össze lehet hangolni az alkalmazásokat v. azok megosztását. Igen, ha van másnak is a családban. És ha nincs? Megint csak semmit nem ér.

  2., iMessage, face time… Igen ha a havernak is van iPhone -ja. Amúgy meg bojt a sapkán, nem sok mindenre jó.

  Apple Pay, Siri, Apple TV funkciók, de említhetném a Music -ot. Nem teljes értékű szolgáltatások idehaza, vagy nem is mennek. Megint csak nem értem, h hogy jön ide.

  Még egy dolog a végére. Ha nem is sok, de van apple user ismerősöm. El nem hiszitek, h egy átlag felhasználó, aki nem a fórumokat bújja és nem a centit vágja két apple event közt (azaz aki nem olvassa a tech híreket, nem bújja a lehetőségeket) mennyire nincsenek képben ezekkel a dolgokkal kapcsolatban. Szerintem az átlag apple user 90% azt sem tudja mi az a Continuity, de más funkciókat is említhetnék. A telefonján lévő iOS verziószámot nem tudja nemhogy azt, h mit mivel lehet összekötni, mi működik mivel és azt hogy lehet összekötni mással. Amiket felsoroltatok azok vannak valóban, egy egy slide az apple bejelentéseken, de hiszem, h a felhasználók nagy részét tökre hidegen hagyja. Alma legyen a teló hátlapján, ennyi számít. Tapasztalat…

  • István Pi Tóth

   Az 1)-es ponthoz egy kis megjegyzés: Elvileg a Samsung esetében és más gyártóknál is van hasonló (pl. LG telefon-TV). Ha otthon Samsung-os laptopom van, Samsung TV-m, és a családban mindenkinek Samsung telefonja, akkor elvileg hasonló élményeket, játékokat lehet csinálni. Meg másokat, amiket meg az Apple nem tud és nem fog soha.
   De talán ha van a világon 4 család, ahol mindenki Samsungot használ (aztán lásd a 3)-as pontot). Mert az androidnál nagyobb a választék, akkor persze, hogy az összes családtag olyan telefont vesz, ami: neki tetszik / aminek jó a mérete / amelyikből van rózsaszín / ami bírja ha a gyerek összenyálazza v. leesik a tetőről, stb… Tehát esély sincs rá, hogy összejöjjön egy Samsung család.

   Amit ebben inkább fő különbségnek érzek, hogy az Apple gyártja az OS-t, a hardware-t, és a házi eszközöket is. Míg a Samsung laptopon Microsoft rendszer lesz. A TV-ben ki tudja mi van, stb.. Sokkal több a külső hozzáadott “alkatrész”. Ami vagy jó, vagy pedig állandóan cserélődik.
   Én pl. autónál látom, hogy ugyan az a gyártó már a 10. cég navigációs programját rakja bele valamilyen oknál fogva (mert vacak, mert megváltozott a szerződés, mert más tárgyalt, ki tudja…)
   A Samsung telefonba is minden verziónál mások a preferált programok. Most éppen a kedvenc chat programot dobták a kukába. És ugye ez csak a Samsung-on van. A Sony talán csak azért is más programot használ… Így azért nem rossz, ha 1 cégen belül van minden.
   Csak aztán megint ott a 3-as pont…

   De persze, ha valaki belemélyed az Apple-ba, és bütyköl vele, akkor ugyan azt az androidnál is meg tudja csinálni. Én pl. az órámról irányítom az otthoni tv-t, ami pedig a céges szerverről szedi le a filmet. Más lesz a bütykölés ideje, de más is lesz az eredmény!

   • klarky

    Pontosan ahogy mondod. Mivel nincs Samsung opprendszer, de még csak Androidos asztali rendszer sincs (jó, a Chromebook -ot most hagyjuk) teljesen felesleges elvárni ugyanazt az élményt, mint az Apple -től. Nem is cél ugyanis ugyanaz az élmény.

    Ez a cikk inkább szólt arról, h miért jó az Apple ökoszisztéma, mint arról, h miért jó az iPhone. A többi komponens nélkül ugyanis az is csak egy telefon, semmivel nem tud többet (sőt), mint egy csúcs Androidos telefon. Az ökoszisztéma meg biztosan nagyon klassz, de 1 – 1,5 millió forint beleölt lóvé mellett ez lenne a minimum (és még így sem tökéletes).

    Az is igaz, h aki kicsit utána megy a dolgoknak simán rá lehet bírni arra, hogy az android vidáman együttműködjön a windows -zal (pld.).

    Androidos tableten nézem a Win10 -es gépen tárolt filmeket és ha vége az ágyból egyszerűen lekapcsolom az egészet az Androidos telefonommal.

    Ehhez nem kell egy fillért sem adnom senkinek és különösen nem a deklaráltan túlárazott apple -nek.

 • barii

  “Azt mindenki tudja, hogy ha vesz egy iPhone-t, azon a legfrissebb oprendszer lesz, és évekig támogatni fogja a gyártó menetrendszerűen érkező szoftver frissítésekkel.”

  Ez amugy egy onamitas.

  Tegyuk fel pl hogy van egy nokia 3310ed, amit meg mindig frissitenek, ujabb es ujabb sneakek kerulnek bele, es ahogy kiadjak, te egybol megkapod a frissitest, akkor az most jo, mert a te telefonod tud minden ujdonsagot?
  Szembe allitva ezzel azt, hogy egy masik gyarto telefonja mondjuk csak egy ev mulva kapja meg a frissiteseket, de amikor megkapja, akkor meg a lakast is kitakaritja, es megfozi a vacsorat, viszont ezt a konkurencia egyaltalan nem tudja, akkor az gyenge, mert egy ev utan frissult.

  Szal onmagaban az, hogy mikor frissul az platformokon keresztul ervenyet veszti.

  Ha azt mondom, hogy az Androidos Nexus megkapja egybol a frissitest, a XY gyarto telefonja meg csak egy ev utan, akkro azt mondom, hogy van ertelme hasonlitgatni, de amig eleve az alapszolgaltatasok masok, addig mi ertelme?

 • László Neuhauser

  Gyakorlatilag ezeket androidon is meglehet csinálni 1-2 kivétellel szóval ez nem eget rengető, és főleg nem 50.000 ft különbözetet érő dolog

+