MojAndroid

Munkahelyemnek köszönhetően kezeim közé került egy iPhone 5S. Elsődleges telefonom egy Note3, ezért a privát számom került az iPhone-ba. Ebben a leírásban a hardverre minimálisan fogok csak kitérni, elsősorban a szoftverről lesz szó.

A beköltözés könnyen ment, mivel már volt Apple ID-m, a névjegyzéket is hamar leszinkronizálta Google fiókból. Felkerült még a Facebook, Messenger, Viber, Whatsapp és az Instagram. Szerencsére Google a barátunk és alkalmazásainak széles tárháza érhető el iOs-re is, gyorsan telepítettem is a legszükségesebbeket: Google+, Hangouts, Naptár, Fotók és Youtube.

Első nekifutásra minden beállítás zökkenőmentesen ment, az ujjlenyomat beállítása volt egy kicsit hosszadalmas, de ez Androidos telefonok esetében is így van. Ez az a funkció, ami elsőre megtetszett. Nem kell bajlódnom a kijelző feloldásával, megnyomom a Home gombot, az ujjamat ott tartom, és máris megjelenik a kezdőképernyő. Egy hét használat után ez nagyon hiányzik a Note3-ból, ezért a következő telefonomban biztos lesz.

Az alkalmazások telepítése nagyjából ugyanúgy zajlik, mint a Play Áruház esetében, kivéve, hogy a telepítéskor nem írja ki, hogy milyen jogosultságokat kér az alkalmazás és nem tudom őket egy kattintással engedélyezni. Miután települt az alkalmazás, az első indítás után jönnek a felugró ablakok, hogy értesítéseket szeretne küldeni, vagy hozzá szeretne férni a kontaktokhoz. Ez egy idő után engem nagyon idegesített. Viszont az ujjlenyomat-olvasó itt is nagy szolgálatot tett, nem kellett minden telepítésnél beírnom a jelszavamat.

A hívásindítás egyszerű, semmi extra, de a hívásfogadásnál szokott csinálni furcsa dolgokat. Alapesetben a jobb oldalon megjelenik a zöld gomb, baloldalon pedig a piros, könnyen fel tudom venni, vagy elutasítani a hívást. Viszont egyes esetekben egy csúszka jelenik meg, bal oldalán a zöld gombbal és nem tudtam elutasítani a hívást, csak némítani a telefon bal oldalán levő fizikai gombbal. Ezt nem sokszor csinálta, de rendszert eddig nem fedeztem fel benne.

Ha már hívás, akkor gondoltam, hogy jó lenne valami csengőhangot beállítani. Az alap hangok nem tetszettek és azt már tudtam, hogy mp3-at csak úgy a telefonra nem tudok rakni. Éljen az iTunes (erről még lesz szó bővebben)! Egyik ismerős iPhone telefonján találkoztam a Zedge alkalmazással. Meg is örültem, mert ott találtam pár jó csengőhangot a Note3-ra is. Gyorsan le is töltöttem, kiválasztottam egy csengőhangot, letöltöttem és ekkor jött a fekete leves. Kiírta, hogy a telefont csatlakoztassam egy számítógéphez, majd ott indítsam el az iTunes alkalmazást. Az iTunes alkalmazásban keressem meg a telefonban a Zedge alkalmazást, abból szinkronizáljam át számítógépre a letöltött csengőhangot, majd szinkronizáljam vissza a telefonra iTunes-on keresztül. Na, itt lett elegem az egészből és maradt az alap csengőhang.

Az Apple kedvenc alkalmazása szerintem az iTunes. Anélkül szinte semmit sem lehet csinálni a telefonnal. Számítógépről, illetve számítógépre szinte csak ezen keresztül lehet bármit is szinkronizálni. Ha valaki nem akar ezzel szórakozni, akkor marad a felhő, vagy e-mailben elküldi magának. Nem rossz program az iTunes és elég jól is működik a szinkronizáció, de Android után ilyen kompromisszumokba nem vagyok hajlandó belemenni. Viszont a biztonsági mentés és visszaállítás funkció jobb, mint amit vártam. Egyes gyártók ezen a téren csak tanulhatnának az Apple-től.

A Beállítások menü aránylag logikusan van felépítve. A főbb funkciók könnyen megtalálhatóak, de egyes dolgokat, pl. PIN kód csere, vagy kontaktok importálása SIM kártyáról, elég jól el vannak rejtve. Nem voltam annyira elveszve, mint amikor az első Windows8-as telefonban kellett a Beállításokban eligazodnom, de még lehetne rajta finomítani.

A Google alkalmazások kérdés nélkül teszik a dolgukat. Egy két dolog nem a megszokott helyen van, de hamar hozzá lehet szokni. Igazából a nagyobb fejlesztők alkalmazásaira sem lehet rosszat mondani. Instagram-ot például többször is az iPhone-on néztem meg. Az általam telepített összes alkalmazás hozta a kötelezően elvártat.

A személyre szabhatóság és pl. a Nova Launcher nagyon hiányoztak, míg nálam volt a telefon. Több funkció és alkalmazást gesztusokkal szoktam elindítani és többször is belefutottam, hogy az iPhone nem reagál a dupla érintésre. Több widgetet is használok a kezdőképernyőn, amire szintén nincs lehetőség.

Két hétig volt nálam a telefon, de meggyőzött abban, hogy nem fogok iPhone-t vásárolni. Megbízható és jól működő rendszer, de a sok megkötés elvette a kedvem az egésztől. Az egyik kolléganőm fogalmazta meg jól: az iPhone azoknak való, akik nem akarnak gondolkozni, a telefon megteszi helyettük.

2015.11.25.
 • Sebők Róbert

  Ez egy tömör de lényegre törő írás volt. Aki ebből nem érti, az hosszabból sem fogja érteni.

  Az utolsó mondtad pedig nagyon ott van…

  • Uri Tamás

   Persze nagyon ott van ha korlátolt vagy akkor valóban lehet ez a konklúzió! De ha van egy kis rálátásod a rendszerekre és esetleg használtad is mindkettőt vagy akár aktívan használod egymás mellett mint én akkor tudod , hogy mindkét oldalon van pro és kontra is és szerintem az az igazság , hogy mindkét rendszer megfelel napi szinten aztán kinek mi az csak szubjektív lehet ! Nem mellékesen imádnám ha végre tényleg lenne egy gyártó aki rak egy olyan hardwaret az Android alá mint az Apple és nem csak minőségre gondolok itt !

 • DzS The One

  hasonló cipőben járok én is jelenleg, a Nexus 4-em akksija elég megbízhatatlan már, átmenetileg a céges 5S-t használom, míg nem lesz másik androidos telefonom (ujjlenyomat olvasóval ellátva)

  nagyon kényelmes az ujjlenyomat olvasó valóban, könnyű hozzászokni a kényelemhez, valamint csak megerősíteni tudom, hogy mindent ugyanúgy meg lehet oldani (én is a google szolgáltatásokra támaszkodom teljesen, 1-2 apró botlástól eltekintve minden megy frankón) , mint más rendszereken is (desktop és szerver rendszerek között is rugalmasan használok többet is), de valahogy mégis androidon érzem magam kényelmesebben (tableten viszont iOS-en)

  minden van ami a többi rendszeren is, de mégis van 1-2 apóság ami nincs, vagy az alternatíva nem egészen megfelelő

  a hívásfogadás módjaiban az a logika, hogy a csúszkás hívásfogadást zárt állapotban adja be, a nyomógombosat pedig amikor fel van oldva

  • dongoarpad

   Volt már iPad is nálam, de tableten sem jött be az iOS. Nekem tablet esetében a Windows tűnik e legkényelmesebb rendszernek, de ez függ a tablet méretétől is. Kisebb tableteken inkább Android.

   • DzS The One

    Nos igen, én is használtam W8at 10 colos (Dell Venue) tableten, tetszett. Ami igazán ütős és tervben van, az egy Sufrace Pro huzamosabb használata W10-zel (nameg debiannal, esetleg ubival).

    8 colon már nem biztos, hogy ennyire élvezném a Win-t (ki kellene próbálni), viszont az tudom, hogy az iOS és az android teljesen frankó (átlag tartalomfogyasztásra jobb is mint a 10 col), viszont amint dolgoznom kell, a 10 colos Transformerem a touchpades keyboard dock-kal jobb mint bármelyik egyéb megoldás, ami tabletre épít.

 • kmarci94

  Végre egy normális vélemény.
  A hívásról csak annyit hogy akkor van csúszka, ha lezárt képernyőről hívnak és akkor gombos ha a telefon fel van oldva. Sok értelme nincs, szerintem a régi iOS-ek hagyatéka.

  • dongoarpad

   Utólag belegondolva, igazad van, tényleg csak zárolt képernyőnél jelent meg a csúszka. Androidon hozzá voltam szokva, hogy lezárt képernyőn is le tudom utasítani a hívást.

   • Grecky

    El tudod utasítan lezárt képernyőn is a power gomb 2x-i lenyomásával. Első lenyomás némít, második elutasít. Sztem ez teljesen logikus, és elő sem kell venned a zsebedből a telefont.

 • István Pi Tóth

  Nálam még Home gombot sem kell nyomni a feloldáshoz. A GravityScreen ebben elég jó, Ha kézbe veszem a telefont, akkor mindjárt bekapcsol. Ha zsebbe, akkor kikapcsol (és ott nem is kapcsol be).
  A biztonságért pedig az óra felel (Sony Smartband Talk). Ha eltávolodom a telefontól, automatikusan lezáródik, ha visszajövök felold. Így vacakolni nem kell, más mégse piszkál bele. :)

  Az iTunes-el az a bajom, a szokottakon kívül, hogy láttam, amint az ismerősöm iPhone-át rádugta egy barátja gépére. Az meg látta, hogy új telefon, és mindjárt leszinkronizálta a képeket a PC-re. Biztos volt valami kiírva a képernyőre, de azt meg birka módra leokézták… (talán így járt Jennifer Lawrence is). A gondok viszont akkor kezdődtek, amikor a barátja képei felmentek a telefonra. Ezeket ugyanis a telefonról nem lehetett letörölni. Ahhoz vissza kellett mennie a barátja iTunes-hez.. Aki persze pont ilyenkor ment el nyaralni…

 • Aranyos ahogy a cikk írója ilyen naivan rácsodálkozik az iOS-re, persze elsiklik az előnyei mellett, mert nem fedezi fel őket, és levonja azt az alaptalan sztereotíp konklúziót amivel megerősíti önmagát abban hogy az vesz iPhone-t aki nem akar gondolkodni. Bravó!

  • Megrögzött

   Aki képes felfogni dolgokat, annak az android kellemes választás. Mondom ezt úgy, hogy megszenvedtem az iOS nyűgjeivel. És köszönöm szépen soha többet.

   • Szóval aki nem képes “felfogni doglokat” és túl bonyolult neki az Android, az nem fog szenvedni az iOS nyűgjeivel? Ugye te is látod hogy önmgadnak modasz ellent?
    Megöl a kíváncsiság, hogy milyen példád van dolgok felfogására, ami miatt az Android kellemes választás és az iOS nem.

  • Csaba Molnár

   Teljesen egyetertek veled. A cikk irojanak van meg mit tanulnia egy objektiv cikk irasaval kapcsolatban logikai bukfencek nelkul.Napi szinten hasznalok egy Iphone 6s -t es egy Galaxy S6-ot igy van ralatasom mind az Ios re ill Androidra, szerintem mindket redszerben van pro es contra.De a 6s pl szerintem rendszerszinten meg mindig jobb mint az s6.A cikkiro emlitette a Novat , es a kotetlenseget stb nos erre mondhatna vki Jailbreak es megkaphatod a szabadsagot IOS en.Mindenki szive joga a valasztas.De legyunk objektivek egy cikkben barmirol is legyen szo.

 • Pingback: miért jó az iPhone? - Magyar Android Portál()

 • Ferenc Zeleszkó

  Az androidnak sem ártana valami normális rendszertámogatás a készülékekhez. Esetleg olyan öszhang a készülékek közt mint az Applenél. Ezek azért irigylésre méltó dolgok. Androidod használok. Olvasom a hasonló cikkeket és messzről lerí a két platform közti eltérés. A leg szembetűnőbbek azok amiket említettem. Én most egy SE vásárlásra készülök. Nincs tapasztalatom az iOS rendszerrel de vonz a dolog. Az ismerősök csak a sztereotip Apple az szar dumát nyomják de 5 olyan dolgot nem tudnak mondani ami miatt szerintük szar az Almástelefon.

+