MojAndroid
(x) hirdetés

Mint tudjátok Kobak főnök kitalálta, hogy listázzuk a cuccainkat, mintha ez bárkit is érdekelne. Na jó, biztos érdekel valakiket, hiszen akkor nem lenne ilyen látogatottsága a cikkeknek. De azért titkon remélem nem rajtam fog kiteljesedni az ezer éves turáni átok, amiért pár órát csúsztam a cikkel! Úgy érzem egy kicsit kakukktojás vagyok ebben a prominens társaságban, mert nekem nincs sok eszközöm, nem hobbim a kütyügyűjtés és a hardverfétis. Az az igazság, hogy én szeretem megválogatni, hogy mit veszek meg, és csak olyasmit veszek, amiről látom, hogy valóban hasznos dolog lesz az életemben. Ennek egyrészt a környezettudatosságom az oka, másrészt ha vágyaimat szabadon ereszteném, arra talán Bill Gates vagyona is kevés lenne. :)

A fenti kis bevezető ellenére nem nevezhetem magam annyira távolállónak informatika terén. Az első komolyabb dolog ugyanis, amire verejtékes munkával összegyűjtöttem a pénzem (egyetemista koromban), egy PC volt. És már akkor megcsapott a szabad szoftverek és elsősorban a Linux szele így leginkább azon a vonalon próbáltam érdeklődni, annak ellenére, hogy az összes program, amit a munkám miatt (térképész volnék) kénytelen voltam használni, leginkább Windowsra jelentek meg. Apró érdekesség lehet ebben a körben, hogy rajzoláshoz egy Wacom Intuos táblát használok – egy saját kis hackkel felturbózva –, ami nagyon jó barátom lett az elmúlt években.

IMG_20150309_174831

Asztalon

A legtöbbet használt kütyüm tehát sejthető, hogy ma is az asztali PC-m, a laptopokkal soha nem tudtam megbarátkozni, és a Macekkel sem vagyunk jó barátságban, ami már jó pár évekkel ezelőtt kezdődött. Apró közbevetés, hogy számomra a legkedvesebb platform a SUN Solaris OS-e volt, fej fej mellett haladva az SGI Irixszével – de ez valószínűleg kevés olvasónak mond bármit is. A PC-mben azt hiszem semmi extra nincs, egy i5-ös proci adja a gép lelkét, a benne lévő 16GB memória gondoskodik arról, hogy ne akadozzanak a programok, és az SSD beruházásom még csak tervezési fázisban van. Operációs rendszernek egy kevésbé ismert Linux disztribúciót használok, a Chromixium OS-t, és természetesen Virtualboxban egy Windows 10.

Képernyőkép – 2015-07-04 00-04-02

Mobilon

Na de ezen a portálon a talán kevesebb embert érdekel az asztali PC használati szokásaim, sokkal inkább érdeklődnek a mobil orientációm iránt. Tehát jelenleg egy Oneplus One telefont nyúzok immár egy éve. Amin annyi fizikai változást eszközöltem, hogy vettem rá egy gyönyörű bambusz hátlapot. A tabletek vihara kikerült, a tartalomfogyasztást jobban szeretem a PC-m előtt ülve végezni, de azért a gyerekek kedvéért beszereztem egy Allview WI7 (windowsos) tabletet, ami most itt ül a fiókomban, mert senki sem használja. A régi telefonjaim, eszközeim már eladtam, vagy a nagyobbik lányom örökölte meg tőlem. Be kell valljam, nem vagyok az a gyűjtögetős típus, aki érzelmileg kötődik a tárgyaihoz.

IMG_20141117_215849

Azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy az Oneplus One az eddigi legjobb telefonom. Amilyen nehezen álltam rá arra, hogy Nexus 4-nél nagyobb kijelzőjű telefont vegyek, annyira megszerettem, és egyelőre úgy néz ki, hogy le fogja győzni elődjét a nálam töltött idő terén is. A Nexus 4 legnagyobb problémája számomra a harmatgyenge akkumulátor kapacitás volt, és én nem voltam hajlandó befektetni egy powerbankbe, az állandó konnektorfüggés pedig elég zavaró egy idő után. Az Oneplus használatával semmi ilyen problémám nem adódott, a teljesen sima használat és számomra kielégítő kamera pedig plusz örömforrás volt számomra. Egyszóval maradéktalanul meg vagyok elégedve vele. Egy dolog zavar csak a használata során, hogy a Nexus vonalon nagyon hozzászoktam ahhoz, hogy az elsők között érkezik az új Android verzió a készülékemre, erről sajnos le kellett mondanom.

Alkalmazások

Már többször terveztem egy olyan posztot, ahol listázom azokat az alkalmazásokat, amik évek óta kitartanak a telefonomon. Mára már elég kevés program maradt, ami az összes telefonomon létezett. Ahogy Kobaknál is jó szolgálatot tesz, így én is először kell megemlítsem a Titanium Backup Pro alkalmazást, ami majdnem az egyedüli oka mára, hogy a telefonomat rootoljam. Szintén régi öreg harcos még a Lastpass (jelszókezelő), a KeePassDroid (másik jelszókezelő, aki újabban kiegészült egy NFC Key appal), az ES Explorer, a Whatsapp, a Google Sky Map, a Forsquare & Swarm páros és a Wifi File transfer.

A később érkezők között van a Telegram és a Yahoo Mail, ami egyre jobb lett, és már legalább egy éve lecserélte az Android botrányosan gyenge Email alkalmazását. Természetesen nálam is állandó akkumulátor és hálózat emésztő az Instagram, a Pixlr képszerkesztői funkcióival megtámogatva. Szervezésre, feladatlistának a Trellot használom. Naptárnak a Sunrise-t szerettem meg nagyon, és Lipilee-vel együtt szomorkodhatok, hogy a Microsoft felvásárlás után most megszüntetik. Ezen kívül állandó partnerem a Pushbullet, és a Pocket. Launchernek az Action 3 -at használom már elég régóta. Navigálásra az OsmAnd+ van használatban (ez is elég régi restanciám). És végül a Ready-t tudom még megemlíteni, ami hol felkúszik, hol lekerül, hangulatomtól függően.


Azt hiszem ennyit már épp elég volt rólam megtudnotok. És most nem marad más hátra, minthogy megnevezzem a kihívottamat. Szóval felkérem Zso barátomat, hogy adjon számot Isten és az olvasók előtt a meglévő és leendő, az otthon is bevallott és a titkos kütyüjeiről!

(x) hirdetés
2015.11.08.

+