Hírhétfő

Itt a november, lassan lehet majd havat lapátolni (nektek), meg korizni a Jaap Eden jégpályán (nekem). (Tudtátok, hogy Hollandiában mindenki gyorskorizik? Én nem tudtam.) Node sztorizgatás helyett csapjunk máris a hírek közé, mert sűrű volt ám a hét!

1+1, 1+2, 1+x; x=?

 • A sokak szerint elbénázott OnePlus 2 sokak szerint elbénázott release-e után sokak szerint nagyon kevés idővel a flagship killerkedésben utazó cég már be is jelentette a OnePlus X-et. Az új cucc szép, kifejezetten szép:

  OnePlus-X

 • És bár mai szemmel középkategóriás (alapvető speckóit tekintve OnePlus One szint), a felhasznált anyagok, és az apróságok (fullHD 5″ AMOLED, a gyors és jó kamera, a kerámia test, az iPhone szerű “kuss”-kapcsoló) miatt igencsak vonzó cucc, kivéve az NFC fájó (sőt: fájón fájó) hiányát.
 • És az ára, emberek az ára! 249 USD! Hol termelnek ezek a srácok profitot?!
 • Novemberben egyébként egy rakás európai városban invite nélkül megvásárolható lesz a OnePlus X, a cég pop-up kirendeltségein. (Popup blockert kikapcsolni majd!) Lássuk: november 2-4 Párizs, november 7 London, november 9 Berlin, november 11 Róma. Talán külön ezért odautazni nem, de ha amúgy is ott vagy, odaslattyogni érdemes!
 • Ja, és ha már a címben felírtam egy egyenletet, szerintem x=1,5. Kábé.

Az igazi Halloween: iparági pénzügyek

Ősz van, alacsonyan szállnak a harmadik negyedéves pénzügyi  bejelentések. És az eredmények is: ahogy látni fogjátok, több Androidos gyártó halloween partiján “2015Q3”-nak öltözve ijesztgethette a CFO a spicces kollektívát.

 • Kezdjük a Sony-val: ők amúgy relatíve jól teljesítenek. A mega-giga konglomerátum-szindikátus (tehát a “nagy” Sony) 230 millió dolláros profittal zárta a negyedévet. Nem a legfényesebb, de a tavalyi évükhöz képest (másfél milliárd dollár mínusz) szuper. Még jobb lenne persze a mobil üzletág 172 millió dolláros vesztesége nélkül. (Amit amúgy 231 milliárd dolláros forgalom mellett értek el. Durva.) A nyereség egy részét gyorsan (2016 végére) el is tapsolják a Toshiba fotószenzor üzletágának felvásárlására.
 • Az LG mobil divíziójának sem ment nagyon jól a szekér, a Nexusok sikere ellenére: 67,8 millió dolláros veszteséggel zártak. Az anyacég összességében egyébként (a Sony-hoz hasonlóan) nyerésben van, 109 millió dollár körüli negyedéves nettó profittal.
 • Jöjjön a mobil ipar Christopher Moltisanti-ja, a HTC. Nos, a HTC jelenleg ott tart, hogy nem hajlandó többé jóslatokba bocsátkozni a jövőjét illetően, nem ad többé előrejelzést a részvényeseinek. Nem is csoda: rémes állapotban van a cég, tavalyhoz képest felezték a harmadik negyedéves eredményüket. Ráadásul kb. 660 millió dollár bevétel mellett 151 millió dollár veszteséget termeltek. Az -23,1%-os margin, és náluk aztán nincs tévé, meg display részleg, hogy ellensúlyozza a mobil csapat vergődését. Komolyan, vérzik értük a szívem… ami véletlenül egész jó halloween jelmez lenne.
 • Bezzeg a Samsung! Ott aztán minden klappol: csak a mobil részleg 2,11 milliárd dolláros profitot termelt 23,4 milliárd dollár forgalom mellett az elmúlt három hónapban, a teljes Samsung Electronics pedig rádobott még úgy 4,4 milliárd dollárt profitban és 22 milliárdot forgalomban. És akkor persze a hajógyártásról, katonai eszközökről, és minden másról nem is szóltunk.
 • És hogy egy kicsit kitekintsünk a dobozból: az Apple halloween partin a dinoszauruszos jelmezek tarolhatnának idén:

BlackBerry PRIV

Persze a cím helytelen, mert egyrészt PRIV by BlackBerry, másrészt igazából PRIV™ by BlackBerry®, adjuk meg a királynak, ami a királyé.

 • Nos lássuk: az eszköz irtózatosan drága, cserébe elég szép, ugyanakkor nekem a lecsúsztatható billentyűzet a mérete és elhelyezkedése miatt elég kényelmetlenül használhatónak tűnik (pedig én a fizikai billentyűzetnek ex hardkór BlackBerry userként, később HTC Dream userként mindig nagy híve voltam).
 • A BlackBerry egyébként továbbra is a két “priv-“-re helyezi a hangsúlyt, úgyismint: privilege és privacy, úgyismint az én privacy-m az én privilege-em, ráadásul 700 dolláros telefonom van, ami eleve kiváltság. Elvileg az alábbi reklámmal is ezt az üzenetet közvetítenék:

  De persze az ember nyilván azt nézi közben, hogy van-e a csajon valami azon a lepedőn (vagy zuhanykabinon?) kívül… Hashtag apa kedvenc reklámja.

 • Már a PRIV hivatalos forgalmazása előtt felkerültek a Play Store-ba a BlackBerry-specifikus appok. Jól nézd meg őlet, tőlük lesz BlackBerry a PRIV, ez az a kb. +300 dollár a telefon árában!
 • A Carphone Warehouse adott nekünk egy unboxing videót, ami megerősítette bennem a billentyűzettel szembeni ellenérzéseimet:

 

Szeretettel üdvözöljük a megjelent Chrome OS-es elvtársakat!

 • A Wall Street Journal szerint a Google 2017-re az Androidba integrálja a Chrome OS-t. Az első preview állítólag már jövőre látható lesz, a PC-n (pontosabban Chromebook-szerű hardveren) futtatott Android ugyanúgy eléri majd a Play Store-t és kapja a Google keresőt és a Youtube appot, mint a kütyü a zsebedben. A Chrome böngésző viszont Chrome marad. Mi a magunk részéről szeretettel üdvözöljük portálunkon a hamarosan megjelenő Chrome OS-t futtató elvtársakat! (…kat …kat …kat …kat)
 • És persze mi szokott egy ilyen váratlan bejelentés után történni? Igen, a gyártók és felhasználók, akik eddig Chrome OS-t használtak ilyen-olyan minőségben, nem értik, hogy most mi van, impossible to see the future is. Egyből bele is állt a sztoriba Hiroshi Lockheimer, az Android, a Chrome OS és a Chromecast 3 hete kinevezett lead-je:

  Ja, ha kettőt, akkor minden oké!

 • (Nagyon egyébként nem aggódnék emiatt, nyilván lesz valami migrációs útvonal a két rendszer között, egy ChromeOS webview, valami.)

“Mit futtatsz a telefonodon?” “Lovat.”

 • Ezt a videót csak úgy ideteszem:

  Mindig jó, amikor egy cégvezető, aki alapvetően az irodájában szeret ülni, hirtelen reklámszínésszé avanzsál… de azért Ballmer papa jobban tolta.

 • És a fenti videóra magyarázatképpen íme a CNN videó, amit már az Androidportál podcastban is emlegettünk:

 • És a teljesség igényével azért tegyük ide a mégoly korlátozott kritikát is: az Ars Technica szerint a Moto törésbiztos képernyője a benne felhasznált 5 réteg ez-az miatt (részletek itt) homályos, és sötét. A kezdeményezés, a technológia, meg egyáltalán, hogy a Moto ilyesmivel próbálkozik, remek!

 

Ami az Appvasárnapból kimaradt…

…mert nincs is most Appvasárnap. Legyen külön? Szavazz ott! →

 • Frissült a Snapseed. Eddig is a legjobb fotóeditor volt Androidon, most már RAW fotókat is bütykölhetsz vele.
 • Frissült a Google Photos is, ami a Snapseedet remekül kiegészíti, mint legjobb fotótároló megoldás — nem csak Androidon. A mostani újítás: kiválasztott embert kimaszkol minden fotóról. Spooky!
 • Drivemode: faék egyszerűségű, nagygombos ui arra az esetre, ha vezetés közben halaszthatatlan módon zenét akarnál váltani, esetleg felvenni egy hívást.
 • Jajj, megfájdult a Google Walletem, jönnek a Minecraft Story Mode appok és in-app vásárlások!
 • Reflexion néven furcsa fotós appot adott ki a OnePlus. Érdekes, hogy a cégnek 2 alkalmazása van a Play Store-ban, az egyik a OnePlus 2 bejelentésére készült VR app, a másik meg ez az előlapi és hátlapi kamera segítségével furcsa montázsokat generáló cucc, aminek a lehető legőszintébben nem vágom, hogy mi az értelme. Ha te esetleg használsz/-nál ilyesmit, kommentbe vele, hogy mit szedsz!
 • Jönnek a rajzok Google Keep-be! Ha még nem kaptad meg az update-et Play Store-on keresztül, az APKMirror-ról már letölthető az új verzió, amibe már kedvede rajzolhatsz, már amennyire a készüléket korlátai lehetővé teszik.
 • Desktopon nagy rajongója vagyok a Sunrise Calendar-nak, a legszebb megoldás arra a problémára, hogy egyszerre kéne látnom a munkanaptáramat, a személyes naptáramat, és még úgy 2-3 másikat. Nem is tudtam (vagy tudtam, de nem emlékeztem), hogy a Microsoft megvette őket — egészen mostanáig, amikor bejelentették, hogy a Sunrise Androidos alkalmazását be fogják szántani, cserébe viszont a funkcionalitást és az esztétikumot beépítik az Outlook for Android-ba. Egyre inkább érdemes figyelni ezeket a Microsoftos srácokat!
 • Például mindjárt itt van az Arrow Launcher, a Microsoft elgondolása Android launcher témakörben. Azt nem mondom, hogy használni fogom, de azt se mondanám semmiképpen, hogy teljesen elvetélt ez a megközelítés, ahol egy képernyő = egy funkcionalitás.
 • A Google Play Games segítségével mostantól felvehetjük és megoszthatjuk az Androidos játékmenetünket. Egyelőre csak USA és UK, de jön több országba is hamarosan!
 • Simple Material Design Palette: Chrome extension Material Design munkához.
 • Doze Settings Editor: az Android Marshmallow új energiatakarékos technológiájának finomhangolásához. (De csak ha rootolt telefonod van.)

Hát ennyi fért bele ezen a héten. Ami azt illeti annyi hír volt, hogy pár dolog ki is maradt — ezeket jövő héten igyekszem pótolni. Addig érjétek be ennyivel, illetve anyázzatok itt kommentben, vagy a közösségben!

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

About lipilee

Napközben project manager és architect, azon kívül apa, bringás, zenész, és blogger. Fő lelőhelye Hollandia, illetve Instagram és Twitter.
View all posts by lipilee →