MojAndroid
(x) hirdetés

Itt a november, lassan lehet majd havat lapátolni (nektek), meg korizni a Jaap Eden jégpályán (nekem). (Tudtátok, hogy Hollandiában mindenki gyorskorizik? Én nem tudtam.) Node sztorizgatás helyett csapjunk máris a hírek közé, mert sűrű volt ám a hét!

1+1, 1+2, 1+x; x=?

  • A sokak szerint elbénázott OnePlus 2 sokak szerint elbénázott release-e után sokak szerint nagyon kevés idővel a flagship killerkedésben utazó cég már be is jelentette a OnePlus X-et. Az új cucc szép, kifejezetten szép:

    OnePlus-X

  • És bár mai szemmel középkategóriás (alapvető speckóit tekintve OnePlus One szint), a felhasznált anyagok, és az apróságok (fullHD 5″ AMOLED, a gyors és jó kamera, a kerámia test, az iPhone szerű “kuss”-kapcsoló) miatt igencsak vonzó cucc, kivéve az NFC fájó (sőt: fájón fájó) hiányát.
  • És az ára, emberek az ára! 249 USD! Hol termelnek ezek a srácok profitot?!
  • Novemberben egyébként egy rakás európai városban invite nélkül megvásárolható lesz a OnePlus X, a cég pop-up kirendeltségein. (Popup blockert kikapcsolni majd!) Lássuk: november 2-4 Párizs, november 7 London, november 9 Berlin, november 11 Róma. Talán külön ezért odautazni nem, de ha amúgy is ott vagy, odaslattyogni érdemes!
  • Ja, és ha már a címben felírtam egy egyenletet, szerintem x=1,5. Kábé.

Az igazi Halloween: iparági pénzügyek

Ősz van, alacsonyan szállnak a harmadik negyedéves pénzügyi  bejelentések. És az eredmények is: ahogy látni fogjátok, több Androidos gyártó halloween partiján “2015Q3”-nak öltözve ijesztgethette a CFO a spicces kollektívát.

  • Kezdjük a Sony-val: ők amúgy relatíve jól teljesítenek. A mega-giga konglomerátum-szindikátus (tehát a “nagy” Sony) 230 millió dolláros profittal zárta a negyedévet. Nem a legfényesebb, de a tavalyi évükhöz képest (másfél milliárd dollár mínusz) szuper. Még jobb lenne persze a mobil üzletág 172 millió dolláros vesztesége nélkül. (Amit amúgy 231 milliárd dolláros forgalom mellett értek el. Durva.) A nyereség egy részét gyorsan (2016 végére) el is tapsolják a Toshiba fotószenzor üzletágának felvásárlására.
  • Az LG mobil divíziójának sem ment nagyon jól a szekér, a Nexusok sikere ellenére: 67,8 millió dolláros veszteséggel zártak. Az anyacég összességében egyébként (a Sony-hoz hasonlóan) nyerésben van, 109 millió dollár körüli negyedéves nettó profittal.
  • Jöjjön a mobil ipar Christopher Moltisanti-ja, a HTC. Nos, a HTC jelenleg ott tart, hogy nem hajlandó többé jóslatokba bocsátkozni a jövőjét illetően, nem ad többé előrejelzést a részvényeseinek. Nem is csoda: rémes állapotban van a cég, tavalyhoz képest felezték a harmadik negyedéves eredményüket. Ráadásul kb. 660 millió dollár bevétel mellett 151 millió dollár veszteséget termeltek. Az -23,1%-os margin, és náluk aztán nincs tévé, meg display részleg, hogy ellensúlyozza a mobil csapat vergődését. Komolyan, vérzik értük a szívem… ami véletlenül egész jó halloween jelmez lenne.
  • Bezzeg a Samsung! Ott aztán minden klappol: csak a mobil részleg 2,11 milliárd dolláros profitot termelt 23,4 milliárd dollár forgalom mellett az elmúlt három hónapban, a teljes Samsung Electronics pedig rádobott még úgy 4,4 milliárd dollárt profitban és 22 milliárdot forgalomban. És akkor persze a hajógyártásról, katonai eszközökről, és minden másról nem is szóltunk.
  • És hogy egy kicsit kitekintsünk a dobozból: az Apple halloween partin a dinoszauruszos jelmezek tarolhatnának idén:

BlackBerry PRIV

Persze a cím helytelen, mert egyrészt PRIV by BlackBerry, másrészt igazából PRIV™ by BlackBerry®, adjuk meg a királynak, ami a királyé.

  • Nos lássuk: az eszköz irtózatosan drága, cserébe elég szép, ugyanakkor nekem a lecsúsztatható billentyűzet a mérete és elhelyezkedése miatt elég kényelmetlenül használhatónak tűnik (pedig én a fizikai billentyűzetnek ex hardkór BlackBerry userként, később HTC Dream userként mindig nagy híve voltam).
  • A BlackBerry egyébként továbbra is a két “priv-“-re helyezi a hangsúlyt, úgyismint: privilege és privacy, úgyismint az én privacy-m az én privilege-em, ráadásul 700 dolláros telefonom van, ami eleve kiváltság. Elvileg az alábbi reklámmal is ezt az üzenetet közvetítenék:

    De persze az ember nyilván azt nézi közben, hogy van-e a csajon valami azon a lepedőn (vagy zuhanykabinon?) kívül… Hashtag apa kedvenc reklámja.

  • Már a PRIV hivatalos forgalmazása előtt felkerültek a Play Store-ba a BlackBerry-specifikus appok. Jól nézd meg őlet, tőlük lesz BlackBerry a PRIV, ez az a kb. +300 dollár a telefon árában!
  • A Carphone Warehouse adott nekünk egy unboxing videót, ami megerősítette bennem a billentyűzettel szembeni ellenérzéseimet:

 

Szeretettel üdvözöljük a megjelent Chrome OS-es elvtársakat!

  • A Wall Street Journal szerint a Google 2017-re az Androidba integrálja a Chrome OS-t. Az első preview állítólag már jövőre látható lesz, a PC-n (pontosabban Chromebook-szerű hardveren) futtatott Android ugyanúgy eléri majd a Play Store-t és kapja a Google keresőt és a Youtube appot, mint a kütyü a zsebedben. A Chrome böngésző viszont Chrome marad. Mi a magunk részéről szeretettel üdvözöljük portálunkon a hamarosan megjelenő Chrome OS-t futtató elvtársakat! (…kat …kat …kat …kat)
  • És persze mi szokott egy ilyen váratlan bejelentés után történni? Igen, a gyártók és felhasználók, akik eddig Chrome OS-t használtak ilyen-olyan minőségben, nem értik, hogy most mi van, impossible to see the future is. Egyből bele is állt a sztoriba Hiroshi Lockheimer, az Android, a Chrome OS és a Chromecast 3 hete kinevezett lead-je:

    Ja, ha kettőt, akkor minden oké!

  • (Nagyon egyébként nem aggódnék emiatt, nyilván lesz valami migrációs útvonal a két rendszer között, egy ChromeOS webview, valami.)

“Mit futtatsz a telefonodon?” “Lovat.”

  • Ezt a videót csak úgy ideteszem:

    Mindig jó, amikor egy cégvezető, aki alapvetően az irodájában szeret ülni, hirtelen reklámszínésszé avanzsál… de azért Ballmer papa jobban tolta.

  • És a fenti videóra magyarázatképpen íme a CNN videó, amit már az Androidportál podcastban is emlegettünk:

  • És a teljesség igényével azért tegyük ide a mégoly korlátozott kritikát is: az Ars Technica szerint a Moto törésbiztos képernyője a benne felhasznált 5 réteg ez-az miatt (részletek itt) homályos, és sötét. A kezdeményezés, a technológia, meg egyáltalán, hogy a Moto ilyesmivel próbálkozik, remek!

 

Ami az Appvasárnapból kimaradt…

…mert nincs is most Appvasárnap. Legyen külön? Szavazz ott! →

  • Frissült a Snapseed. Eddig is a legjobb fotóeditor volt Androidon, most már RAW fotókat is bütykölhetsz vele.
  • Frissült a Google Photos is, ami a Snapseedet remekül kiegészíti, mint legjobb fotótároló megoldás — nem csak Androidon. A mostani újítás: kiválasztott embert kimaszkol minden fotóról. Spooky!
  • Drivemode: faék egyszerűségű, nagygombos ui arra az esetre, ha vezetés közben halaszthatatlan módon zenét akarnál váltani, esetleg felvenni egy hívást.
  • Jajj, megfájdult a Google Walletem, jönnek a Minecraft Story Mode appok és in-app vásárlások!
  • Reflexion néven furcsa fotós appot adott ki a OnePlus. Érdekes, hogy a cégnek 2 alkalmazása van a Play Store-ban, az egyik a OnePlus 2 bejelentésére készült VR app, a másik meg ez az előlapi és hátlapi kamera segítségével furcsa montázsokat generáló cucc, aminek a lehető legőszintébben nem vágom, hogy mi az értelme. Ha te esetleg használsz/-nál ilyesmit, kommentbe vele, hogy mit szedsz!
  • Jönnek a rajzok Google Keep-be! Ha még nem kaptad meg az update-et Play Store-on keresztül, az APKMirror-ról már letölthető az új verzió, amibe már kedvede rajzolhatsz, már amennyire a készüléket korlátai lehetővé teszik.
  • Desktopon nagy rajongója vagyok a Sunrise Calendar-nak, a legszebb megoldás arra a problémára, hogy egyszerre kéne látnom a munkanaptáramat, a személyes naptáramat, és még úgy 2-3 másikat. Nem is tudtam (vagy tudtam, de nem emlékeztem), hogy a Microsoft megvette őket — egészen mostanáig, amikor bejelentették, hogy a Sunrise Androidos alkalmazását be fogják szántani, cserébe viszont a funkcionalitást és az esztétikumot beépítik az Outlook for Android-ba. Egyre inkább érdemes figyelni ezeket a Microsoftos srácokat!
  • Például mindjárt itt van az Arrow Launcher, a Microsoft elgondolása Android launcher témakörben. Azt nem mondom, hogy használni fogom, de azt se mondanám semmiképpen, hogy teljesen elvetélt ez a megközelítés, ahol egy képernyő = egy funkcionalitás.
  • A Google Play Games segítségével mostantól felvehetjük és megoszthatjuk az Androidos játékmenetünket. Egyelőre csak USA és UK, de jön több országba is hamarosan!
  • Simple Material Design Palette: Chrome extension Material Design munkához.
  • Doze Settings Editor: az Android Marshmallow új energiatakarékos technológiájának finomhangolásához. (De csak ha rootolt telefonod van.)

Hát ennyi fért bele ezen a héten. Ami azt illeti annyi hír volt, hogy pár dolog ki is maradt — ezeket jövő héten igyekszem pótolni. Addig érjétek be ennyivel, illetve anyázzatok itt kommentben, vagy a közösségben!

(x) hirdetés
2015.11.02.

+