MojAndroid
(x) hirdetés

A Clipcast alkalmazás új neve Dorsunator. A cikkben a Clipcast nevet kérésre az új Dorsunatorra cseréltük.

A Dorsunator alkalmazás mellett nem tudok elmenni szó nélkül. Ennek nagyon egyszerűen személyes oka (is) van. Az egyik készítőjével még általános iskolában együtt nyomtuk a Golden Axe-ot még olyan számítógépeken, amik a mai telefonok képességeinek töredékét tudták.

De kanyarodjunk vissza a címbeli alkalmazáshoz! Amikor leültünk beszélgetni az alkalmazásról, az első kérdésem a Dorsunator kapcsán az volt, hogy de ez miben más/jobb, mint a Pushbullet.

És rövid idő után tisztáztuk, hogy a két alkalmazásnak teljesen más a célja, s más a megoldás kivitelezése is. A Pushbullet nem vágólapot szinkronizál, bár azt is tud, de abban kicsit esetlen a Dorsunator-hoz képest. A Dorsunator nem oszt meg notifikációkat, stb. Viszont a vágólapot history-val együtt menti.

A Dorsunator megoldása még annyiban érdekes, hogy az egész rendszert Dropbox autentikációhoz kötik, s minden a saját Dropbox tárhelyünkön történik, oda kerül mentésre. Emiatt a Dorsunator indításakor rögtön egy Dropbox azonosításra van szükség. Ha a telefonodon van Dropbox app, akkor annak segítségével pillanatok alatt megoldható. Ha nincs, akkor az appon keresztül be kell lépned. Így sem tart azonban sokáig a dolog.

[új video, amint elérhető, itt lesz]

A “hivatalos” leírás az alkalmazásról:

Akadt már olyan pillanat mindenki életében, amikor gyorsan át kellett volna másolni valamit egyik mobil eszközéről a másikra, netán a laptopjáról a táblagépére és fordítva, ebben egészen biztosak vagyunk. Egy link itt, egy screenshot ott, egy rövid, ámde hirtelenjében annál fontosabb szövegrészlet amott. A kérdés csak az, hogy kinek mi a tuti módszere a problémára.

Rengeteg lehetséges módszer akad, kezdve a saját magunknak való e-mail vagy instant üzenetek küldözgetésére, szinkronizálható webes linkek beszúrása, Dropbox vagy egyéb megoldások használata, ki épp mit gondol a legjobb módszernek némi ideiglenes adat A-ból B-be áthelyezésére abban a szent minutumban éppen. A hangsúly természetesen az ideiglenes adataink mozgatásán van, leginkább a clipboard-unk tartalmára lehet ilyenkor gondolni.

A Dorsunator mobil és desktop alkalmazás erre a problémára igyekszik jó megoldást adni. A célja kettős: egyrészt ne kelljen soha többé végiggondolni, hogy juttathatunk át nagyon-nagyon gyorsan valamilyen ideiglenesnek tekinthető szöveget, képet, webes linket az egyik eszközünkről a másikra, valamint ha egy mód van rá, akkor ne szemeteljük tele a szépen karbantartott képtárainkat, webes linkjeinket mindenféle ideiglenes adattal, amire valószínűleg nem is lesz többet szükségünk, most viszont épp nagyon kell.

A két legfontosabb jellemzője a Dorsunatornak az, hogy elérhető mindegyik fontosabbnak tekinthető platformon (iOS, Android, Mac OS X és Windows), valamint az interneten keresztüli szinkronizáció. Ha csak helyi hálózaton keresztül működne, akkor nagyon sok használati eset nem lehetne kivitelezhető. Velünk például számos alkalommal előfordult, hogy a telefonunk valamilyen oknál fogva nem jelentkezhetett be a helyi hálózatra, de mégis át szerettünk volna juttatni adatokat egy másik gépre, ahol csak az internet elérés volt a közös pont.

A Dorsunator jelenleg Dropbox API-t használ mindehhez, ez persze azt jelenti, hogy a használatához szükség van egy Dropbox account-ra, ám ha nem lenne, nagyon egyszerűen csinálhatunk egyet az app-ból is. Ráadásul mivel Dropbox API-n keresztül működik, biztosított a stabil és gyors működés is.

 

Főbb funkciók:

  • Automatikus vagy gombnyomásra történő clipboard tartalom szinkronizálása
  • Notifikációk mind desktop-on, mind pedig mobil platformokon
  • Fontos clip itemek megjelölése
  • iOS-en today widget, Androidon háttérben való futtathatóság
  • A desktop alkalmazásban gyorsbillentyűk kezelése.

Nehany konkret hasznalati eset:

  • Linkek gyűjtése, majd másik eszközön a tárolt linkek megnyitása
  • SMS üzenetben érkező kódok, vagy információk gyors átjuttatása másik eszközre
  • Vágólap funkciójának kiterjesztése
  • Screenshotok gyors átvitele eszközök között
  • Anyaggyűjtés illetve kutatás az egyik eszközön, majd másik eszközön osszeszerkesztés
The app was not found in the store. :-(
2015.11.02.

+